google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 "Ραβασάκια" σε 400.000 φορολογουμένους | newsontime.gr
Home » , » "Ραβασάκια" σε 400.000 φορολογουμένους

"Ραβασάκια" σε 400.000 φορολογουμένους

Written By news on Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 | 10:50 π.μ.

Τα πρώτα… ραβασάκια της εφορίας μέσω TaxisNet θα παραλάβουν οι πολίτες σήμερα, μετά τις 14.00, τα οποία αφορούν σε επιπρόσθετους φόρους, στο πλαίσιο των μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν συνολικά 400.000 φορολογουμένους. Σε ανακοίνωσή της προ ημερών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ενημερώσει τους πολίτες πως «η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 02 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 14:00 μέχρι τις 5.10.2015 την ίδια ώρα λόγω επανεκκαθάρισης των δηλώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των τελευταίων νόμων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδοποιητήρια «αποστέλλονται» στις εξής δύο βασικές ομάδες:

- στους αγρότες που οφείλουν να αποδώσουν τον φόρο που θα προκύψει εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου (από το 27,5% στο 100%) και

- στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.500 κυβικών, σκαφών αναψυχής αλλά καιακινήτων με πισίνα, εφόσον δεν έχουν πληρώσει ήδη τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης μέσω του εκκαθαριστικού τους.

Φοροκαταιγίδα… δύο μηνών

Στο μεταξύ, νέα σειρά μέτρων αναμένεται να ληφθεί από την κυβέρνηση το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα, με βάση τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου και εφόσον εγκριθεί από τους εταίρους, έχει ως εξής:

Τον Οκτώβριο θα ψηφιστούν μέτρα για την αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, την οικειοθελή δήλωση «κρυφών» εισοδημάτων, την καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή του οικονομικού προφίλ των φορολογουμένων με στόχο τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο έλεγχο, την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα, πάντως, έρχονται τον Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες και στους συντελεστές, την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.


Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα εδώ

Ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, Περιουσιολόγιο, δήλωση κρυφών εισοδημάτων, 100 δόσεις και αγροτικό πετρέλαιο περιλαμβάνει το μενού του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο εφαρμογής των προαπαιτούμενων που ζητούν οι δανειστές για να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότης.

Η κυβέρνηση ζητά η εφαρμογή των μέτρων να γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει τα πιο «ήπια» μέτρα και η δεύτερη (η οποία επιθυμούν να υλοποιηθεί τον Νοέμβριο) τα πιο σκληρά.

Εντός του τρέχοντος μηνός το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

- Οικειοθελής δήλωση κρυφών εισοδημάτων μέσω παροχής κινήτρων. Στους φορολογουμένους θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για όσα έτη είχαν αδήλωτα εισοδήματα. Όσοι τα δηλώσουν και πληρώσουν τους αντίστοιχους φόρους θα απαλλαχθούν από πρόστιμα, προσαυξήσεις ή ποινικές διώξεις. Για χρήματα που θα επιστραφούν από το εξωτερικό θα παρέχεται φορολογική έκπτωση.

- Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Στόχος είναι η καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή του οικονομικού προφίλ των φορολογουμένων, στο οποίο οι εφοριακοί θα έχουν άμεση πρόσβαση και ως εκ τούτου ο έλεγχος θα είναι άμεσος. Αρχικά οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσω TaxisNet για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχουν στην κατοχή τους, και σε δεύτερη φάση θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν όσα λείπουν.

- Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξάνεται από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο. Με την αύξηση από αυτόν τον μήνα η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο.

- Αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και παράταση του χρόνου παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 11.500 φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου τα οποία δεν υλοποιήθηκαν λόγω εκλογών. Αυτά μεταξύ άλλων αφορούν αλλαγές στα φοροπρόστιμα, καθώς και τις νέες ρυθμίσεις των 100 δόσεων.

Σχετικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι, καθώς από τη μια δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ενώ από την άλλη δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα πάντως, σύμφωνα με την «Ημερησία», έρχονται τον Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες και στους συντελεστές, την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

Στο ΥΠΟΙΚ καταστρώνουν ήδη τα σενάρια για τις φορολογικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017), με σημαντικότερη ότι το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» μέσω συναλλαγών που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται για όσους εισπράττουν ενοίκια αλλά και τους αγρότες. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% (από 11% σήμερα) για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και 35% (από 33%) για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου