google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δημοσκοπήσεις: Αμφίρροπη η μάχη, εναλλασσόμενο το προβάδισμα | newsontime.gr
Home » , » Δημοσκοπήσεις: Αμφίρροπη η μάχη, εναλλασσόμενο το προβάδισμα

Δημοσκοπήσεις: Αμφίρροπη η μάχη, εναλλασσόμενο το προβάδισμα

Written By news on Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 | 10:23 π.μ.

Διαφορά μικρότερη της μιας μονάδας χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις περισσότερες μετρήσεις -Αυξάνει τη δημοφιλία του ο Μεϊμαράκης -«Παρηγορούνται» με τη χαμηλή συσπείρωση στην Κουμουνδούρου, ελπίζοντας να την ανεβάσουν για να «ξαναπάρουν κεφάλι»

Αμφίρροπή αναμέτρηση με εναλλασσόμενο ελαφρύ προβάδισμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνει ο νέος γύρος των μετρήσεων της κοινής γνώμης οι οποίες διενεργούνται με πυρετώδεις ρυθμούς ενόψει της 20ής Σεπτεμβρίου.
           
Στις περισσότερες –δημοσιευμένες και μη- δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμμα τα είναι μικρότερη της μιας εκατοστιαίας μονάδας και, σε κάθε περίπτωση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, γεγονός που σε αυτή τη φάση καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.
           
Η τάση, ωστόσο, πουν διαμορφώνεται ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ενισχύεται διαρκώς η δημοφιλία του αρχηγού της Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σε αρκετούς δείκτες έχει ξεπεράσει τον βασικό αντίπαλο του τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και παρότι από τη Συγγρού τηρούν εν γένει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τους πανηγυρισμούς, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο της ψαλίδας θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για την παράσταση νίκης στην οποία η ΝΔ μέχρι στιγμής αν και πλησίασε δείχνει να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ. 
           
Την ίδια ώρα, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ «παρηγορούνται» με την επισήμανση ότι η χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζει το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου και κυρίως αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τους δίνει περιθώριο να ανακάμψουν και να κατακτήσουν την πρωτιά καθώς οι απώλειες προς τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που δημιουργήθηκε με τη διάσπαση που έφερε η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου  κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
           
Εκτός από την αβέβαιη μάχη για την κατάκτηση της πρωτιάς, σκληρή θα είναι και η αναμέτρηση για την τρίτη θέση, για την οποία ερίζουν τέσσερα αν όχι και πέντε κόμματα. Στις περισσότερες μετρήσεις την προνομιούχο αυτή θέση, που δίνει την τρίτη διερευνητική εντολή, την έχει κατοχυρωμένη η Χρυσή Αυγή, ενώ άλλες έρευνες ελπίδες να την υποσκελίσουν δίνονται στο Ποτάμι, που παρουσιάζει μικρή κάμψη, το ΠΑΣΟΚ, που αλλού ανακάμπτει και αλλού όχι, όπως και το ΚΚΕ, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και στη Λαϊκή Ενότητα, στελέχη της οποίας εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα κινηθούν πολύ πάνω από το 4 με 5% που είναι η τωρινή τους επίδοση.

Στο 0,5% βρήκε τη διαφορά η Pulse
           
Στην πιο πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα, η οποία που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από  την εταιρεία Pulse και είδε το φως από τις στήλες της εφημερίδας «Ποντίκι», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,5% και προηγείται της ΝΔ μόλις κατά 0,5%.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, το Ποτάμι με 5%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει επίσης 5%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4% και οι ΑΝΕΛ 2,5%.Οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 10%, ενώ άκυρο ή λευκό δηλώνει ότι θα επιλέξει το 6% των συμμετεχόντων στην έρευνα 
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 36% και έπεται σε κοντινή απόσταση ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 33%, ενώ 29% απαντά «κανένας από τους δύο». Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο», προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και έπεται η Νέα Δημοκρατία με 36%.

Η δημοφιλία των αρχηγών

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, σε άλλες κυλιόμενες έρευνες που δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά και σε ορισμένες που δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ευρημάτων τους και θα δουν προσεχώς το φως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πολύ υψηλότερη δημοφιλία από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια από τις έρευνες, η διαφορά τους ξεπερνά τις επτά μονάδες, με τον κ. Μεϊμαράκη να δηλώνει το 49,3% των πολιτών ότι έχει θετική γνώμη έναντι 40,2% που έχει αρνητική, την ίδια ώρα που η θετική γνώμη για τον κ. Τσίπρα είναι στο 425 και η αρνητική στο 49,2%.


Από τους άλλους αρχηγούς έπονται σε θετικές γνώμες ο Σταύρος Θεοδωράκης με 34%, η Φώφη Γεννηματά με 30,2%, οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος με 24,7%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 17,3% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 12,4%.    


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου