google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κούρσα για δύο στη ΝΔ με Μεϊμαράκη και Κυριάκο | newsontime.gr
Home » , » Κούρσα για δύο στη ΝΔ με Μεϊμαράκη και Κυριάκο

Κούρσα για δύο στη ΝΔ με Μεϊμαράκη και Κυριάκο

Written By news on Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 | 8:18 μ.μ.

Μόλις ξεκίνησε η κούρσα της εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τελική μονομαχία μεταξύ δύο: του Β. Μεϊμαράκη και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κούρσα για δύο έως το Νοέμβριο αχνοφαίνεται στο βάθος για τηνπροεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο γιαπιθανή τελική επικράτηση δύο βασικών υποψηφίων: του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη μία πλευρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη.

 Από τη μία πλευρά αναμένεται να συγκροτηθεί ένας πόλος γύρω από το νυν επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος έχει καλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της ομάδας βουλευτών που θεωρούνται ως "καραμανλικοί", ενώ από την άλλη πλευρά θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλευρό του οποίου θα μπορούσαν να ταχθούν στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη γίνονται σήμερα διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ωστόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κάνει πίσω και να μην είναι υποψήφια, αφήνοντας χώρο για τον αδελφό της, Κυριάκο.

Όλα τα στρατόπεδα εντός της ΝΔ βρίσκονται σε αναβρασμό, ενόψει της μάχης που αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη και να κορυφωθεί απότομα. Όσον αφορά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμεί να παραμείνει Επίτροπος στην ΕΕ και να μην εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωνε προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος, ότι "προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι να μην είμαι υποψήφιος, εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς", εντούτοις συγκεντρώνει αρκετούς υποστηρικτές για να παραμείνει στο τιμόνι της συντηρητικής παράταξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του, ο νυν πρόεδρος δε θα είναι ο πρώτος που θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά αντίθετα θα αφήσει πρώτα τους "δελφίνους" να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Οι στενοί του συνεργάτες ενισχύουν την εικόνα του λέγοντας πως το αποτέλεσμα οφείλεται στη σχέση του Βαγγέλης Μεϊμαράκη με τους πολίτες και η Ν.Δ. δεν διαλύθηκε, ούτε την τελείωσαν, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά αντίθετα έχει κοινωνική βάση.

Η ονοματολογία και οι πρώτες αντιδράσεις

Στο τραπέζι έχουν πέσει και απόψεις, ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να είναι ένας 40χρονος και μάλιστα τονίζουν τα ονόματα των Γιώργου Παπανικολάου, δημάρχου Γλυφάδας και των Απόστολου Τζιτζικώστα και Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, αν και για τους δυο τελευταίους υπάρχει ασυμβίβαστο. Κάποιοι πιο προχωρημένοι έχουν αρχίσει να ρίχνουν στην πιάτσα, το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, ξαδέλφου του Κ. Καραμανλή, του πρώην Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι πρώτος εκδήλωσε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε σωστή την έναρξη  της διαδικασίας εκλογής, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη δική του στάση. ΟΆδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν έχει για την ώρα στα σχέδιά του να είναι υποψήφιος, ενώ ένας άλλος "δελφίνος", ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός κούρσας, καθώς δεν κατέφερε να εκλεγεί βουλευτής στη Ροδόπη.

Πως θα γίνει η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου