google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία | newsontime.gr
Home » , » Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία

Written By news on Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015 | 10:15 π.μ.

Η Ρωσία για πρώτη φορά διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Αρκτικής, μελετώντας σενάρια για την προστασία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της χώρας που βρίσκονται βορειότερα του αρκτικού κύκλου.

Ο Βόρειος Στόλος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποίησε τις δυνάμεις του με τα «πολικά γυμνάσια», στον αρκτικό Βορρά της Ρωσίας, κοντά στο νησί Ταϊμίρ στη Θάλασσα Κάρα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στα γυμνάσια συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δεκάδες διαφορετικά είδη στρατιωτικού οπλισμού.

Για τις ασκήσεις «φύλλο πορείας» πήραν 14 αεροσκάφη, ανάμεσά τους και μη επανδρωμένα (UAV). Επίσης, συμμετείχαν 34 είδη στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων πολλαπλών χρήσεων, όπως το τεθωρακισμένο όχημα MT-LBV, αερομεταφερόμενα ΤΟΜΑ BMD-2, καθώς και οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων και χιονιού για αναγνώριση και καταδρομικές ενέργειες.

Στη ναυτική δύναμη, με επικεφαλής πλοίο το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Σεβερομόρσκ», συμμετείχαν επίσης τα αποβατικά «Κόντοπογκα» και «Γκεόργκι Πομπεντονόσετς».

Η επιχειρησιακή αποστολή των ρωσικών ΕΔ, ήταν η διεξαγωγή ασκήσεων σε άγνωστες περιοχές και ο έλεγχος των δυνατοτήτων διακλαδικής συνεργασίας υπό ενιαία διοίκηση στην πολική ζώνη. Σαν βασικό αντικείμενο άμυνας στην περιοχή, επιλέχθηκε το μεταλλουργικό εργοστάσιο «Νορίλσκ», που ανήκει στις στρατηγικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας.
Βάσει του νόμου, ή της ισχύος;

Η έναρξη των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων στην Αρκτική σχετίζεται με τις αλλαγές στο νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας, που επικύρωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 26 Ιουλίου 2015. Η κύρια έμφαση σε αυτό δίνεται στις περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού.

Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό Arktika
Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό Arktika
Από το 2014, ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι «τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Αρκτική μπορεί να απειληθούν λόγω της παγκόσμιας αστάθειας».

Εκτός από τη Ρωσία, αξιώσεις στο πλούσιο σε υδρογονάνθρακες υπέδαφος της Αρκτικής έχουν η Νορβηγία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Δανία.

Στη ζώνη που διεκδικεί η Ρωσία βρίσκονται αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της τάξης των 106 δισεκατομμυρίων τόνων. Η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Δανία διεκδικούν εκτάσεις με 60 δισ. τόνους αποθέματα υδρογονανθράκων για την κάθε χώρα. Μια τέτοια διαφορά μεγέθους στους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους, κάνει τους Ρώσους να ανησυχούν για τα αμφισβητούμενα εδάφη και να θέλουν να αποτρέψουν ενδεχόμενες προκλήσεις.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ διεξάγει αρκετές ασκήσεις κάθε χρόνο στην περιοχή, με τη συμμετοχή 10.000-15.000 ανδρών. Τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο εισέρχονται στην Αρκτική αμερικανικά υποβρύχια των κλάσεων «Virginia»και« Seawolf», δήλωσε στη RBTH, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας από τους διοικητές υποβρυχίων του Βόρειου Στόλου.

Η Ρωσία δεν προσπαθεί να απειλήσει με «πολεμικές ρητορικές» και «επιδείξεις ισχύος», αλλά για τις αξιώσεις της στηρίζεται στο διεθνές Δίκαιο. Στις αρχές Αυγούστου 2015, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέθεσε στον ΟΗΕ ένα πακέτο από επιστημονικές μελέτες και τεκμήρια που αποδεικνύουν τα δικαιώματά της Μόσχας σε περίπου 1,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα εδάφους της Αρκτικής.

Το βασικό επιχείρημα στις αξιώσεις της Ρωσίας, είναι ένα σύγχρονο γεωλογικό μοντέλο της εξελικτικής κίνησης του φλοιού της γης για την περιοχή της Αρκτικής που αποδεικνύει ότι η υποθαλάσσια περιοχή σε μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Αρκτικής αποτελεί προέκταση της ηπειρωτικής Ρωσίας.
Τα παγοθραυστικά

Η κύρια αποστολή των παγοθραυστικών είναι η συνοδεία μεγάλων πλοίων στη βόρεια θαλάσσια διαδρομή. Επιπλέον, το πλοίο θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στην λεκάνη της Αρκτικής, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου. Αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή Οστρετσόφ, υπάρχει και μια άλλη σημαντική αποστολή.

«Ένας σύγχρονος τομέας επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι η μελέτη της υφαλοκρηπίδας στον Αρκτικό Ωκεανό. Κι ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να αποδειχθεί ότι η Ρωσία έχει κυριαρχικά δικαιώματα προτεραιότητας στο υπέδαφος του βόρειου παγωμένου ωκεανού. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα επιστημονικό, αλλά και ένα πρακτικό πρόβλημα».

Ένας σύγχρονος τομέας επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι η μελέτη της υφαλοκρηπίδας στον Αρκτικό Ωκεανό
Ένας σύγχρονος τομέας επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι η μελέτη της υφαλοκρηπίδας στον Αρκτικό ΩκεανόΠηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου