google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Είτε συνεχίζουμε όλοι μαζί είτε θα φύγουμε όλοι μαζί | newsontime.gr
Home » , » Είτε συνεχίζουμε όλοι μαζί είτε θα φύγουμε όλοι μαζί

Είτε συνεχίζουμε όλοι μαζί είτε θα φύγουμε όλοι μαζί

Written By news on Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 | 12:01 μ.μ.

«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν θα γίνω νέος Παπαδήμος». 

 Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική ομάδας και της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο στην Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία περιγραφή της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε: «Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε Ελλάδα από Eυρωζώνη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις». Κάλεσε του βουλευτές και την Κ.Ο. να  σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σ αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις σημειώνοντας: «Εγω δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε ολοι μαζί ή θα φύγουμε ολοι μαζί. Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Τα μέτρα που κοστολογούνται πάνω από 12 δις. ευρώ τα οποία κατατέθηκαν χτες στο κοινοβούλιο μετά από έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν έλαβαν την έγκριση του Π. Λαφαζάνη που μαζί με τον Π. Καμμένο ήταν οι δύο υπουργοί που δεν υπέγραψαν την απόφαση της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ο Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνούν με τα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές στο συνταξιοδοτικό αλλά κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (ΕΡΓΟΣΕ, περιφερειακά λιμάνια, Ελληνικό, λιμάνια κτλ) Για την Αριστερή Πλατφόρμα οι ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό αποτελούσαν τις απόλυτες κόκκινες γραμμές οι οποίες φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν από όσα περιγράφει η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς.«Παγωμένοι» ήταν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στην Βουλή για την κρίσιμη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με την πολιτική γραμματεία του κόμματος σχετικά με το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε η τάση του Αριστερού Ρεύματος όπου συζητήθηκαν αναλυτικά οι διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης αλλά και την στάση που θα κρατήσουν βουλευτές και υπουργοί της τάσης. Παρά το γεγονός ότι στελέχη της Πλατφόρμας αργά χτες το βράδυ σημείωναν ότι δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα μέτρα από την βουλή, για την Αριστερή Πλατφόρμα που επηρεάζει περίπου 30-40 βουλευτές τίθενται δύο σημαντικά θέματα:

Το πρώτο αφορά καθαρά την διατήρηση της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας των κυβερνητικών πολιτικών. Η διατήρηση των κόκκινων γραμμών για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την αποφυγή υφεσιακών μέτρων αποτελούν για την Πλατφόρμα την ύστατη γραμμή άμυνας απέναντι στους δανειστές. Η ενσωμάτωση στην ελληνική πρόταση της πλειοψηφίας των προτάσεων των εταίρων που έχουν παρουσιαστεί με την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου προκάλεσε την έκρηξη του Π. Λαφαζάνη στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Το δεύτερο αφορά την «κομματική» κόκκινη γραμμή προάσπισης της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν φαίνεται διατεθειμένη παρά τις διαφωνίες της, να …ρίξει την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τα μέτρα που θα έρθουν στην βουλή. Με την διαδικασία που επέλεξε το Μαξίμου να εισάγει το θέμα στη Βουλή δηλαδή με πρόταση νόμου που περιλαμβάνει μόνο ένα άρθρο για την εξουσιοδότηση του Πρωθυπουργού, του Γ. Δραγασάκη, του Ευ. Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά να διαπραγματευτούν χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα ψηφοφορίας των μέτρων, απελευθερώνει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Αποστόλου και Ήσυχος) εκτιμάται ότι θα παραιτηθούν από την Δευτέρα προκειμένου να μην βρεθούν στην δύσκολη θέση να εισηγηθούν εφαρμοστικούς νόμους του νέου Προγράμματος ενώ παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί δεν αναμένεται να καταψηφίσουν τα μέτρα όταν έρθουν στην βουλή γιατί δεν θα ήθελαν να «πιστωθούν» την πτώση της κυβέρνησης.

Παράλληλα οι αναφορές για την μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για την στήριξη της προσπάθειας της κυβέρνησης. Η τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη που είχε δηλώσει ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος, δεν θα μετατραπεί σε Ναι σε «μνημονιακά κρεματόρια», ήταν μήνυμα προς το Μαξίμου ότι δεν θα συναινέσει η Αριστερή Πλατφόρμα με μέτρα προκειμένου να παραμείνει η χώρα πάση θυσία στο ευρώ. Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να τεθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών επί τάπητος ενώ αύριο συζητείται να πραγματοποιηθεί Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το κυβερνητικό ρήγμα που δημιουργήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο αφορά κυρίως την διαφωνία του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού εταίρου για την σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά κυρίως στην μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος είχε θέσει βέτο στην μείωση των στρατιωτικών δαπανών στον ίδιο τον Πρωθυπουργό όταν πριν από μέρες ο Αλέξης Τσίπρας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις στρατιωτικών δαπανών και επισκέφτηκε το υπουργείο Άμυνας την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Στις 12.00 θα συνεδριάσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ όπου ο Π. Καμμένος θα ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για την κατάσταση.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου