google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ΕΝΦΙΑλτης επιστρέφει | newsontime.gr
Home » , , » Ο ΕΝΦΙΑλτης επιστρέφει

Ο ΕΝΦΙΑλτης επιστρέφει

Written By news on Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 | 11:56 π.μ.

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και με στόχο τη συγκέντρωση 2,65 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά θα εφαρμοστεί και για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ.

Η εξαγγελία για κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου έμεινε στα… χαρτιά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, η επιβάρυνση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για χιλιάδες πολίτες. Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των πιστωτών ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε συζήτηση κατάργησής του, καθώς τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του αποτέλεσε μια από τις σταθερότερες πηγές εσόδων για το Δημόσιο. Πρόκειται για έναν φόρο άμεσα συνδεδεμένο με την κατοικία, που η πλειονότητα των υπόχρεων (περίπου 6 εκατ.) έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τον αποπληρώσει στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή σε πέντε δόσεις πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015. Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο αριθμός των δόσεων θα περιοριστεί.

Χρυσώνουν το χάπι με αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε μια προσπάθεια να… χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο ΥΠΟΙΚ να εξετάσει ορισμένες αλλαγές έτσι ώστε να υπάρξει μετατόπιση του βάρους από τις μικρές στις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες.

Ειδικότερα, για τον κύριο φόρο εξετάζεται το σενάριο της μείωσης των συντελεστών για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ.), με παράλληλη αύξηση στις αντίστοιχες με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ. Στον συμπληρωματικό φόρο υπάρχει πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 200.000-250.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ για το 2014, και αύξηση των συντελεστών μέχρι και 2% για τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για μείωση του φόρου στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η συνολική επιβάρυνση σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μειωμένη κατά 30% μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο ότι το ΥΠΟΙΚ τούς ζητούσε χρήματα για ακίνητα τα οποία ήταν ξενοίκιαστα ή δεν χρησιμοποιούνταν καθόλου εδώ και χρόνια. Σε περίπτωση, πάντως, που αυτή η μείωση διατηρηθεί ή αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε την Τετάρτη πως εξετάζουν «αλλαγές ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού ώστε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η οροφή του φόρου είναι συγκεκριμένη - 2,65 δισ. ευρώ».


«Στο θέμα με τις αντικειμενικές υπάρχει μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα αυτή, δηλαδή δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να βγουν καινούριες αξίες ή να διορθώσουμε πράγματα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών, αντί τις αντικειμενικές, και οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, τα δεδομένα μάς οδηγούν και σε συγκεκριμένες αποφάσεις» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου