google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ανασχηματισμός | newsontime.gr
Home » , » Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ανασχηματισμός

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ανασχηματισμός

Written By news on Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 | 10:47 μ.μ.

Στην σκληρή βάσανο του ανασχηματισμού υποβάλλεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πλήγμα που επέφερε στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για τα μέτρα στη Βουλή.

Το νέο υπουργικό σχήμα πιθανόν να ανακοινωθεί αύριο το πρωί καθώς αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως να γινόταν σήμερα.

Η χρονική μετάθεση του αποδίδεται και σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις που προέκυψαν  στο επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.   

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εταίροι ζητούν την επίσπευση ψήφισης του δεύτερου νομοσχεδίου αλλά και την ένταξη νέων μέτρων στις διατάξεις του νόμου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι εκτός της αναθεώρησης του κώδικα πολιτικής δικονομίας, των διατάξεων για τις τράπεζες και τα φορολογικά μέτρα όπου προβλέπεται η κατάργηση των προνομίων στους αγρότες, οι εταίροι ζητούν την ένταξη διατάξεων που θα αφορούν τον φορέα που θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία των 50 δις. ευρώ καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που δεν περιλήφθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, αναμένεται σήμερα να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να εξετάσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τις διατάξεις των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στην βουλή.

Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή της συμφωνίας, η κυβέρνηση ανέβαλε για μία ημέρα την ανακοίνωση του ανασχηματισμού προκειμένου να σχεδιάσει την προώθηση του νομοσχεδίου αλλά και να εξετάσει τις πιθανές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αύξησης των διαρροών του κυβερνώντος κόμματος – πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας- αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  (ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποτάμι), καθώς αναμένονται σημαντικές αντιδράσεις όσον αφορά την φορολογία των αγροτών από τους βουλευτές της περιφέρειας και τον φορέα για την διαχείριση των 50 δις. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτελέσει και το διαβατήριο για να αποδοθούν  τα 7 δις. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα γέφυρα απ όπου θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σαρωτικές αλλαγές για να προχωρήσουν και τα μέτρα

Ο ανασχηματισμός που αναμένεται να είναι σαρωτικός, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης αφού από την μία πλευρά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει το στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος με το οποίο θα αξιοποιήσει στελέχη της ΚΟ με στόχο να ανακόψει το κύμα των διαρροών.

Από την άλλη απαιτείται η αλλαγή υπουργών όπως του Δ. Στρατούλη και του Π. Λαφαζάνη καθώς ένα σημαντικό τμήμα των νέων διατάξεων αφορούν τα υπουργεία στα οποία προΐσταται. Παράλληλα ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και την εκκίνηση των αλλαγών στο προεδρείο της βουλής αφού θα ….φωτογραφήσει το πρόσωπο με το οποίο θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Και τεχνοκράτες στο νέο υπουργικό σχήμα;   

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια του κύριου Τσίπρα είναι να αξιοποιήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τεχνοκράτες που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα προκειμένου να διαμορφώσει ένα σφιχτό υπουργικό συμβούλιο με δύο στόχους:

Από τη μία πλευρά να θέσει σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίστηκαν χτες στη βουλή και να προωθήσει τα νέα νομοσχέδια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές που αποτελούν άλλωστε και τη βασική προτεραιότητα του κινητικού σχήματος
και από την άλλη να ανοίξει Ατζέντα μέτρων που θα έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει δείγματα γραφής ενόψει πολιτικών εξελίξεων και πιθανών εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που ακούγονται για συμμετοχή στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι αυτά του Νίκου φίλη του Σάββα Ρομπόλη ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα που όμως θα σημάνει και την αλλαγή του προεδρείου στη βουλή.

Παράλληλα συζητείται η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη όπως επίσης και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη σε παραγωγικό υπουργείο ενώ για το υπουργείο εργασίας συζητείται  το όνομα της κας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Με ποιους συζητεί ο πρωθυπουργός πρόσωπα αλλά και μέτρα 


Στο Μαξίμου από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκονταν  ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και οι υπουργοί οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οικονομίας Γιώργος Σταθάκης καθώς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης μαζί με το Χρήστο Μαντά που είναι ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου