google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δευτέρα, η ημέρα της ΚΡΙΣΗΣ: Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% - 55% | newsontime.gr
Home » , » Δευτέρα, η ημέρα της ΚΡΙΣΗΣ: Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% - 55%

Δευτέρα, η ημέρα της ΚΡΙΣΗΣ: Σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% - 55%

Written By news on Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 | 11:50 π.μ.

Τι περιμένει τους Έλληνες πολίτες μετά το δημοψήφισμα

​Την Κυριακή το βράδυ, όταν και θα μαθαίνουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα μαθαίνουμε ταυτόχρονα και τι πρόκειται να συμβεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψουν οι Έλληνες θα καθορίσει και τα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης που θα έχει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της.

Όπως έχουν πει σε όλους τους τόνους στελέχη της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Όταν συμβεί αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν χωρίς όμως να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που θα συνεχίσουν να είναι στην καθημερινότητά μας τουλάχιστον για αρκετούς ακόμα μήνες.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές επ’ αόριστον, η ΕΚΤ θα δώσει, όπως και στην Κύπρο, προθεσμία τεσσάρων ημερών, αλλιώς οι τράπεζες θα κλείσουν οριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή ιδιωτική, δημόσια, ή εμπορική. Οι καταθέσεις θα χαθούν, μόλις η ΕΚΤ ζητήσει πίσω τα 120 δισ. ευρώ που έχει δώσει στις τράπεζες, όπως επίσης οι μετοχές των τραπεζών, τα ομόλογά τους και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα δεν θα έχει τραπεζικό σύστημα και θα είναι πλήρως απομονωμένη. Δεν θα μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή, ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Τα μετρητά θα έχουν τελειώσει και δεν θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν και παράμετροι που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν και κυρίως να προσμετρηθούν  με ακρίβεια, μέχρι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλούνται παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας, το κούρεμα των ενεχύρων θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90%. Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει κούρεμα από 27% - 55% αντίστοιχα στο σύνολο των καταθέσεων που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο πότε και σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Η αγορά θα παραλύσει, οι ελλείψεις προϊόντων θα είναι μεγάλες, ενώ θα εκδηλωθούν και άλλα προβλήματα.

Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος ενδέχεται να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές.

Κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα τυπωσει ένα είδος πρόχειρου νομίσματος για να αποκατασταθούν κάποιες συναλλαγές με μετρητά, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό, θα έχει χαμηλή αξία και θα εξυπηρετεί στοιχειώδεις συναλλαγές.

Αν επικρατήσει το «ΝΑΙ» η κυβέρνηση, αν δεν παραιτηθεί ή αν πάμε σε εκλογές που θα γίνουν μετά από ένα μήνα, θα πρέπει να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει να μπει η χώρα σε νέο πρόγραμμα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές μπορεί να κάνει αίτημα προσωρινής χρηματοδότησης για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση μέσα σ’ αυτόν το μήνα, αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει δεκτό, όπως και το ύψος που θα εγκριθεί, ώστε να γνωρίζουμε αν θα επαρκεί και για ποιες ανάγκες.

Αν πάντως όλα πάνε καλά και κάποια στιγμή έχουμε κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και δάνεια.

Μπορεί αυτή η συμφωνία να είναι η πρόταση Γιούνκερ, μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά μπορεί να είναι και χειρότερη. Όλα αυτά μπορεί να πάρουν αρκετές μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν, οπότε η ζημιά στην οικονομία από την παύση των συναλλαγών και την έλλειψη χρήματος θα συνεχίζεται στο διάστημα αυτού του νεκρού χρόνου.

Μόλις όμως η Ελλάδα μπει σε πρόγραμμα, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας με ευρώ από την ΕΚΤ. Παρά την αποκατάσταση της χρηματοδότησης πάντως, μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί αναλήψεων και να αυξηθεί το ποσό των 60 ευρώ ημερησίως σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως οι περιορισμοί στο ποσό των αναλήψεων και στις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό δεν πρόκειται να αρθούν και θα παραμείνουν έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Οι εμπορικές συναλλαγές θα αποκατασταθούν από την αρχή, οπότε δεν θα υπάρξουν ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων στην αγορά. Οι εισαγωγές θα υπόκεινται σε περιορισμούς που θα βάζουν οι προμηθευτές και η ζημιά από τους περιορισμούς στις συναλλαγές θα πάρει χρόνια για να αποκατασταθεί.

Πάντως, αν και οι δύο περιπτώσεις είναι αρνητικές, οι διαφορές ανάμεσά του να επιτευχθεί συμφωνία και να μην επιτευχθεί είναι φανερές.


Στην πρώτη περίπτωση η χώρα μπαίνει σε ανθρωπιστική κρίση, στη δεύτερη θα υπάρξει ένα κενό ενός ή δύο μηνών , μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, όμως αφού επιτευχθεί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά οι συναλλαγές και να τροφοδοτείται η οικονομία με ρευστό.   


Πηγή : star.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου