google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 "Ψυχρός πόλεμος" για τον Greek Stream | newsontime.gr
Home » , » "Ψυχρός πόλεμος" για τον Greek Stream

"Ψυχρός πόλεμος" για τον Greek Stream

Written By news on Σάββατο 9 Μαΐου 2015 | 6:13 π.μ.

Ως... ανύπαρκτο χαρακτήρισε το σχέδιο του ρωσικού αγωγού ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχσταϊν, ένα μόλις εικοσιτετράωρο έπειτα από την αποκάλυψη της πρόθεσης του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού Greek Stream.

Τον κ. Χοχσταϊν συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και ερωτηθείς για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω σε σχέδια που υπάρχουν».

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του κ. Χοχσταϊν, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Υπογράμμισα στον κ. Χοχσταϊν πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πλουραλιστικός κόμβος στην περιοχή μας, να ασκήσει μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική».

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του στον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, περνώντας από τη χώρα μας. Απ’ την άλλη, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Χοχσταϊν δεν πρόσφερε ούτε ένα αντάλλαγμα σε ο,τι αφορά τη μη στήριξη και συμμετοχή της χώρας μας στο έργο του ρωσικού αγωγού.

Λαφαζάνης: Εθνικά ωφέλιμος ο αγωγός

Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις: «Με τον κύριο Χοχσταϊν μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Χοχσταϊν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

Στην ερώτηση ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Χοχσταϊν για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».


Ερωτηθείς ακόμη αν υπήρξε κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Χοχσταϊν. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Χοχσταϊν μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όλες αυτές τις συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είπε ότι «Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγόμενους «θεσμούς», αν και δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος. Επιδιώκουμε λοιπόν μια συμφωνία με τους «θεσμούς», η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και μια τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό, αν και οι δυσκολίες όπως βλέπετε είναι αρκετά μεγάλες. Κάνουμε, πάντως, μια μεγάλη προσπάθεια και δίνουμε μια σκληρή μάχη».

Ρωσία: Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ελλάδα μόνο υγροποιημένο αέριο

Από την πλευρά του, ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων και εκδότης του δελτίου Energy international risk assessment (eiranews.com) Γιώργος Χατζηιωάννου, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο,.

«Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες», επισημαίνει ο αναλυτής και συμπληρώνει ότι «οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη».

Κατά την εκτίμηση του Γιώργου Χατζηιωάννου οι εξαγωγείς του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την Κίνα ως ευνοϊκή αγορά με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, την ίδια στιγμή, που μοιάζουν «θολές» οι πιθανότητες αλλαγών στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από τις εξαγωγές αυτές.

«Ένα δεδομένο μοιάζει εδώ ότι είναι ακριβές: οι εξαγωγές σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα δώσουν στους εισαγωγείς στην Ευρώπη τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερα "παζάρια" με τους υπάρχοντες προμηθευτές και αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στις τιμές. Αυτό θα ήταν όντως ωφέλιμο. Όμως, μόνο σημαντικοί όγκοι του αμερικανικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη και -πράγμα ακόμη πιο σημαντικό - εάν η τιμή του θα είναι δίκαιη», σημειώνει στο ρωσικό πρακτορείο ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων, χαρακτηρίζοντας «κλασικό παράδειγμα» λανθασμένου υπολογισμού τη λειτουργία του τερματικού σταθμού αερίου στην Πολωνία, που τροφοδοτήθηκε με φυσικό αέριο από το Κατάρ.

«Την περασμένη χρονιά αποτέλεσε αποκάλυψη, το γεγονός ότι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο από το Κατάρ θα είναι τουλάχιστον κατά 30% ακριβότερο από ότι το ρωσικό αέριο των αγωγών», λέει ο ειδικός αναλυτής Γιώργος Χατζηιωάννου, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο έχει θητεύσει στο παρελθόν στις ελληνικές πρεσβείες στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει από την εισαγωγή αερίου από τις ΗΠΑ, αν και είναι απίθανο ότι αυτό μπορεί να καταστεί πανάκεια. Θα πρέπει μάλιστα να καλυφθούν δύο συνθήκες: να μεταφερθούν μέσω του Ατλαντικού σημαντικοί όγκοι αερίου και να είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι αγοραστές να καταβάλουν τις ίδιες υψηλές τιμές, όπως οι πελάτες στην Ασία και τον Ειρηνικό», καταλήγει ο αναλυτής, που φιλοξενεί το ρωσικό πρακτορείο.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου