google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η τρύπα του Δρομοκαΐτειου | newsontime.gr
Home » , » Η τρύπα του Δρομοκαΐτειου

Η τρύπα του Δρομοκαΐτειου

Written By news on Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 | 4:34 μ.μ.

Τα κενά στο σύστημα επιτήρησης των τροφίμων και φύλαξης των εγκαταστάσεων του Δρομοκαΐτειου έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο μετά την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να βγει από το δωμάτιό της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και στη συνέχεια να διαφύγει από τους χώρους του ιδρύματος είναι πολλά, ενώ υπαρκτό είναι το σενάριο της παροχής βοήθειας «εκ των έσω». Για την υπόθεση ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του zougla.gr, το ζητούμενο για τη Βίκυ Σταμάτη ήταν να μπορέσει να εξέλθει από το δωμάτιό της. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο τελευταίος έλεγχος έγινε στη 01.00 τα ξημερώματα, η τρόφιμος είχε στη διάθεσή της τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να μπορέσει να δραπετεύσει. Η απόδραση έγινε αντιληπτή στις 05.30 το πρωί. Δεδομένου ότι έξω από το δωμάτιό της υπήρχε φρουρός σε 24ωρη βάση, ο δρόμος διαφυγής της περνούσε από το παράθυρο. Πώς κατάφερε να ανοίξει το λουκέτο που ασφαλίζει τα κάγκελα αποτελεί βασικό ερώτημα που ζητεί επίμονα απάντηση.

Για την παραβίαση ή βίαιη θραύση του μηχανισμού απαιτείται η παρουσία ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος, το οποίο να λειτουργούσε σαν σφυρί. Αυτό, όμως, θα προκαλούσε σημαντικό θόρυβο, που θα έπρεπε να γίνει αντιληπτός -μέσα στην ησυχία της νύχτας- από τον φρουρό, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο δικηγόρος της Φραγκίσκος Ραγκούσης, η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαίτερα «εύθραυστη». Ως εκ τούτου, είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί αρκετές φορές, καθώς ήταν αδύναμη σωματικά.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Πρώιος Ισίδωρος αποποιήθηκε τις ευθύνες για την απόδραση της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φρούρησή της. Παράλληλα, εκτίμησε σε δηλώσεις του στο zougla.gr πως κάποιοι συνήργησαν σε αυτό το γεγονός, εννοώντας άτομα του περιβάλλοντός της.

Τα τρία πιθανά σημεία διαφυγής

Έχοντας εξέλθει από το δωμάτιο, τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Εκμεταλλευόμενη το σκοτάδι, το μόνο που είχε να κάνει η Βίκυ Σταμάτη ήταν να βγει από την περίφραξη του ιδρύματος, κατά μήκος της οποίας παρατηρούνται σοβαρά κενά ασφαλείας.

Αυτοψία του zougla.gr αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων, εντοπίζοντας τρία πιθανά σημεία διαφυγής της συζύγου του πρώην υπουργού.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση του χάρτη......

Το ένα βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Όπως φαίνεται και στο οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψε η κάμερα του zougla.gr, ο μαντρότοιχος -ύψους περίπου 2 μέτρων- χωρίζεται από ένα συρματόπλεγμα, το οποίο είναι πρόχειρα «μπαλωμένο», με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα κάποιος να περάσει μέσα από αυτό.

Ο μαντρότοιχος που χωρίζει το Δρομοκαΐτειο από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας
Ο μαντρότοιχος που χωρίζει το Δρομοκαΐτειο από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας


Όχημα με security εντός του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος
Όχημα με security εντός του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος


Πρόχειρα «μπαλώματα» στον μαντρότοιχο
Πρόχειρα «μπαλώματα» στον μαντρότοιχο

Το δεύτερο σημείο βρίσκεται στα σύνορα του ιδρύματος με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, το ύψος του μαντρότοιχου παρουσιάζει αυξομείωση λόγω του εδάφους, ενώ η παρουσία δέντρων από τη μεριά του Δρομοκαΐτειου διευκολύνει τη διαφυγή. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο zougla.gr ότι κατά το παρελθόν υπήρχε πρόσβαση από το δημοτικό σχολείο, καθώς ο χώρος μέσα στο ίδρυμα ενδείκνυται για περίπατο.Στο βάθος ο μαντρότοιχος του Δρομοκαΐτειου στα σύνορα με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας
Στο βάθος ο μαντρότοιχος του Δρομοκαΐτειου στα σύνορα με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας

Το τρίτο σημείο βρίσκεται στο λεγόμενο «Πάρκο Θεαθήναι» που συνορεύει με την οδό Δόξης, πλησίον της μάντρας η οποία χωρίζει το Δρομοκαΐτειο από την υπόλοιπη περιοχή. Εκεί, υπάρχει τμήμα του μαντρότοιχου, το οποίο δεν ξεπερνά σε ύψος το 1 μέτρο.

Δημιουργώντας έναν μικρό σωρό από τα αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκος του (π.χ. σπασμένες καρέκλες), θα ήταν πολύ εύκολο για τη Βίκυ Σταμάτη να σκαρφαλώσει και να πηδήξει προς την ελευθερία της. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο zougla.gr πως, όταν λειτουργούσε το γήπεδο επί της οδού Φλέμινγκ (πρώην έδρα του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας και της ΑΠΕ Αγίας Ελεούσας), παίκτες πηδούσαν τον μαντρότοιχο για να κάνουν προετοιμασία στους χώρους του Δρομοκαΐτειου.


Η απόσταση από τα τρία σημεία που εντόπισε το zougla.gr μέχρι τα πρώτα κτήρια του ιδρύματος είναι περίπου 500 μέτρα. Μάλιστα, κάτοικος της περιοχής υποστήριξε πως οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στον περιβάλλοντα χώρο και να βγει από την κεντρική είσοδο, προσποιούμενος τον επισκέπτη.Λαμβάνοντας υπ' όψιν πως το δωμάτιο της Βίκυς Σταμάτης βλέπει προς την Αγία Βαρβάρα, γίνεται αντιληπτό ότι τα κενά στο σύστημα φύλαξης δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στο σχέδιο απόδρασής της από τους χώρους του Δρομοκαΐτειου.


Πηγή :  zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου