google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τσίπρας στο Spiegel: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει τη διάλυση για 1,6 δισ. ευρώ» | newsontime.gr
Home » , » Τσίπρας στο Spiegel: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει τη διάλυση για 1,6 δισ. ευρώ»

Τσίπρας στο Spiegel: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να διακινδυνεύσει τη διάλυση για 1,6 δισ. ευρώ»

Written By news on Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 | 4:44 μ.μ.

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»

​Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα ολόκληρη.

Ο Α. Τσίπρας, όπως έγραψε το star.gr, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα φέρει μεγάλη ευθύνη για ότι γίνει, αν αρνηθεί να δώσει έγκριση στην Ελλάδα για έκδοση εντόκων γραμματίων, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και θα ξεπεραστεί το δημοσιονομικό κενό έως το τέλος Απριλίου.

Στο ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω… ατυχήματος, ο πρωθυπουργός απαντά:

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Η Ευρώη δεν θα διακινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 δις. ευρώ. Βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος, είτε να δεχθεί τις απαιτήσεις των λαών του Νότου και να αλλάξει πορεία, είτε να αντιδράσει αλαζονικά και τιμωρητικά -και τότε η Ελλάδα σταδιακά θα πνιγεί».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, αλλά ο Πέπε Γκρίλο, η Μαρίν Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ για μια ακόμα φορά απέρριψε τις εικασίες περί απομόνωσης της Ελλάδας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

«Αποκλείω το Grexit διότι αγαπώ την Ευρώπη. Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη συμβαίνει ό,τι και με ένα πουλόβερ: αν αρχίσει να ξηλώνεται, τότε δεν σταματάει», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα απειλήσει τους εταίρους του με ένα Grexit, ενώ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Όσο για τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ο Α. Τσίπρας απαντά:

«Δεν θα το ονόμαζα έτσι. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Γι’ αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά».

Επιμένει μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, καθώς η λιτότητα δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

«Το θέμα είναι η κοινή ευθύνη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυτό αφορά και τους εταίρους μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και πρέπει ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν συντομότερα, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη», είπε.

Αναφερόμενος στην κριτική που έχει δεχθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο Α. Τσίπρας ήταν πολύ αυστηρός, δηλώνοντας με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Γερμανίας.

«Εμείς δεν λέμε στη Γερμανία ποιον να βάλει υπουργό Οικονομικών και περιμένω το ίδιο και από τους άλλους», είπε.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός είπε:


«Πιστεύω ότι έχουμε καλή σχέση, καλή χημεία μεταξύ μας. Όταν ήθελα να μιλήσω με την κυρία Μέρκελ, της τηλεφώνησα. Αλλά δεν πηγαίνω πουθενά όπου δεν έχω προσκληθεί».


Πηγή : star.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου