google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» με Τσίπρα, Σαμαρά, Παπούλια και Παυλόπουλο | newsontime.gr
Home » , » «Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» με Τσίπρα, Σαμαρά, Παπούλια και Παυλόπουλο

«Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» με Τσίπρα, Σαμαρά, Παπούλια και Παυλόπουλο

Written By news on Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 | 3:58 μ.μ.

Την πρόσκληση του απερχόμενου Προέδρου να παρακαθίσουν σε γεύμα προς τιμήν του Προκόπη Παυλόπουλου αποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Εκ των πραγμάτων Τσίπρας και Σαμαράς θα συζητήσουν για όλα τα θέματα

Γεύμα προς τιμήν του διαδόχου του Προκόπη Παυλόπουλου παραθέτει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μερικές ημέρες πριν την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Στο γεύμα που παραθέτει ο κ. Παπούλιας προς τιμήν του νεοεκλεγέντος Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλο έχουν προσκληθεί και παρακάθονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντωνης Σαμαράς.

Το γεύμα είχε κλειστεί από εχθές, μόλις σήμερα ανακοινώθηκε. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο κ. Παπούλιας θα παραδώσει την Προεδρία στον Προκόπη Παυλόπουλο έπειτα από θητεία δέκα ετών. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ορκιστεί θα μεταβεί την επόμενη μέρα στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού και θα παραλάβει από τον προκάτοχό του. Αν και δεν έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες της ορκωμοσίας και της παράδοσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Παπούλιας πριν από δέκα χρόνια είχε παραλάβει στις 12 Μαρτίου. Την ίδια ημερομηνία, πριν από είκοσι όμως χρονια, στις 12 Μαρτίου 1995, είχε αφήσει το Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος αποχωρώντας μαζί με τον τότε απερχόμενο Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως διευθυντής του νομικού τμήματος της Προεδρίας. Είκοσι χρονια μετά επιστρέφει, και ίσως την ίδια ακριβώς ημέρα, ως Πρόεδρος.

Ενδιαφέρον πάντως στο σημερινό γεύμα παρουσιάζει και η συνύπαρξη των κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά. Να σημειωθεί ότι ειναι η πρώτη φορά που θα συνομιλήσουν μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού δεν ειχε γίνει η καθιερωμένη παράδοση - παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης στην προ ημερών κρίση στο Αιγαίο με την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να ενημερωθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Έτσι θα είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που οι κύριοι Τσίπρας και Σαμαράς θα... αναγκαστούν να μιλήσουν εκ του σύνεγγυς.
Το «τετ-α-τετ» Τσίπρα-Σαμαρά

Το γεύμα φέρνει με εύσχημο τρόπο σε επαφή τον πρωθυπουργό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε ακόμη και να παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον διάδοχό του κ. Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του αυτή έγινε αντικείμενο κριτικής και σχολίων στο εσωτερικό του κόμματός του. Κορυφαία στελέχη ακόμη και στενοί του συνομιλητές από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του είχαν πει ότι «δεν μπορείς να μην αναγνωρίζεις τον πρωθυπουργό γιατί είναι σαν να περιφρονείς την λαϊκή ετυμηγορία και εν τέλει η στάση αυτή δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό».

Η πρώτη απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν αρνητική και όπως έλεγαν συνεργάτες του μόνο αν ο κ. Τσίπρας του ζητούσε βοήθεια θα ανταποκρινόταν. Τελικά ο τρόπος για να γίνει η πρώτη επαφή βρέθηκε με την πρωτοβουλία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν επιβεβαιώνεται αν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση του γραφείου του κ. Σαμαρά με το γραφείο της Προεδρίας. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε λόγο να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση, άλλωστε είχε καλέσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Oι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν ανταποκριθεί όχι όμως και ο κ. Σαμαράς, έτσι θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο αρχηγοί θα συνομιλήσουν μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.


Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπούλιας κάλεσε στο γεύμα και συνεργάτες των κυρίων Τσίπρα και Σαμρά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου μόνοι τους.


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου