google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τσίπρας: Με την Κύπρο μας δένει η Ιστορία κι ένα λαμπρό μέλλον (video+photo) | newsontime.gr
Home » , » Τσίπρας: Με την Κύπρο μας δένει η Ιστορία κι ένα λαμπρό μέλλον (video+photo)

Τσίπρας: Με την Κύπρο μας δένει η Ιστορία κι ένα λαμπρό μέλλον (video+photo)

Written By news on Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 | 1:26 μ.μ.

Τη στήριξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Λευκωσίας, για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Το πρώτο μου ταξίδι είναι στην Κύπρο, με την οποία μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα λαμπρό μέλλον» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τη σημασία του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, που έγινε στην Λευκωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για διαπραγμάτευση με ασφάλεια και συνέχεια με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς λύση με τους εταίρους. Δεν περίμενε όπως είπε τόσο ισχυρές παρεμβάσεις στο πλευρό της Ελλάδας, φωτογραφίζοντας την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Παρισιού και κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές.

Η ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης που γίνεται πλέον με όρους ισοτιμίας όπως τόνισε θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο Grexit μίλησε για τρομολαγνικά σενάρια που ανήκουν στο παρελθόν.

Παράλληλα απάντησε στα σενάρια περί δανεισμού από την Ρωσία λέγοντας πως δεν υπάρχει έταιρη σκέψη, από το να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους μας.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους να συζητούν την κατάργηση της τρόικας, υποστήριξε πως είναι μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, καθώς αυτός ο μηχανισμός δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες και όχι από περαιτέρω περιορισμό δήλωσε και πρόσθεσε πως η κατάργηση της τρόικας στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι μια πολύ καλή αρχή.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα και πρόσθεσε πως Αθήνα και Λευκωσία είναι στην ίδια γραμμή για την ανάγκη αλλαγών στην περιοριστική πολιτική που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. «Με την παρουσία μου θέλω να τονίσω την συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Θα εργαστούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειές της για τη λύση του Κυπριακού» είπε και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν. Για τη συνέχιση χρειάζεται καλή γειτονία και όχι απειλές.

Η επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης θα ωφελήσει όλον τον κυπριακό λαό, θα επιτρέψει να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της περιοχής», είπε σχετικά.


Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι μετά την επίτευξη λύσης η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.


Μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη και  πριν τις κοινές τους δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο, στέλνοντας μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία.

«Με την ευχή και την ελπίδα να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου, για διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να αγωνίζονται για το δίκιο, την ειρήνη, τη συνεργασία των λαών».

Αλέξης Τσίπρας - Βιβλίο Επισκεπτών
 Αλέξης Τσίπρας - Βιβλίο Επισκεπτών

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

 Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσίπρα ο οποίος με τη σειρά του τον ευχαρίστηκε γιατί η Κυπριακή εκκλησία στάθηκε στο πλάι των αδύναμων και του ελληνικού λαού την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

 Ζήτησε από τον Κύπριο Αρχιεπίσκοπο η εκκλησία να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο αλλά και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Κυπριακής Εκκλησίας για προστασία της ιστορικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

O Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι θρησκείες είναι για να ενώνουν τους λαούς και όχι για να τους χωρίζουν και ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο σε μια εποχή όπου το θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε περιπέτειες.

Οι πεφωτισμένοι πνευματικοί ηγέτες, είπε, πρέπει να προτάσσουν τα στήθη στο μίσος γιατί οι θρησκείες είναι για ενώνουν και όχι να χωρίζουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η ευχή και η προσευχή του είναι να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός καθώς η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού. Ευχήθηκε να μη πεινάσει κανένας στην Ελλάδα όπως και στη Κύπρο.

Αλέξης Τσίπρας - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β

Αλέξης Τσίπρας - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β

Πριν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ.

Αύριο θα αναχωρήσει για τη Ρώμη για να δει τον ιταλό ομόλογο του Ματέο Ρέντσι, ενώ την Τετάρτη θα δει σε Βρυξέλλες και Παρίσι τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 12ης Φεβρουαρίου


Πηγή : antenna.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου