google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ | newsontime.gr
Home » , » Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Written By news on Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 | 12:36 μ.μ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα υπάρξει μία καλύτερη ενημέρωση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των κυβερνητικών δράσεων που στάλθηκε στους Θεσμούς, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Πρόκειται για μία συνεδρίαση όπου πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Κουμουνδούρου αναμένει την λεπτομερή ενδελεχή ενημέρωση για τη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει στην ΚΟ του κόμματος την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς προς τους Ευρωπαίους εταίρους, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιπολιτευτικές φωνές από το εσωτερικό του κόμματος των τελευταίων ημερών.

Την ίδια στιγμή θα υπογραμμίσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων με τους εταίρους, καθώς και στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, τα οποία κατέστησαν την επίτευξη μίας συμφωνίας επιβεβλημένη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει ουδεμία κυβίστηση, ενώ τονίζουν πως το σημαντικότερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάννης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων στο εξωτερικό για τη γρήγορη στροφή στην εσωτερική πολιτική σκηνή και το μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ενώ θα απευθύνει έκκληση για ομοιογένεια στις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της Κουμουνδούρου ώστε να μην δίνεται στρεβλή εικόνα προς τα έξω, την ώρα που η κυβέρνηση έχει πρωτόγνωρη λαϊκή αποδοχή, μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί βουλευτές τις απαντήσεις του πρωθυπουργού για το πότε θα έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει άμεσα ως τις πρώτες κινήσεις της στη Βουλή.

Η συνέχεια στην ενδελεχή ενημέρωση του κόμματος για τη συμφωνία της Παρασκευής αναμένεται να δοθεί τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει σήμερα, όσο και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, μερικά από τα βασικά σημεία του αρχικού κειμένου που έστειλε η ελληνική πλευρά είναι: Η κατάργηση εξαιρέσεων στο ΦΠΑ, το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, το τέλος στις πρόωρες συντάξεις, η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η σταδιακή κατάργηση τελών υπέρ τρίτων, η αναπροσαρμογή των μισθών του Δημοσίου, η απελευθέρωση του ανταγωνισμού και η μετάθεση στο μέλλον της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών σε "κάθε τομέα" των δημοσίων δαπανών.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση "παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση - σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους.


Πηγή : newsbomb.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου