google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ (video+photo) | newsontime.gr
Home » , » Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ (video+photo)

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ (video+photo)

Written By news on Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 | 12:18 μ.μ.

Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον Άρειο Πάγο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, έχοντας εισέλθει στο κτήριο από τον χώρο του πάρκινγκ λίγο πριν από τις 08.40 το πρωί.

«Είμαι αθώος κ. πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες» ήταν τα πρώτα λόγια του κατηγορουμένου προς τους δικαστές, οι οποίοι δεν φορούσαν τα περίφημα γουνάκια και την τήβενο.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από 24 χρόνια και την υπόθεση Κοσκωτά, που συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα που αφορούν σε νόθευση δημοσίου εγγράφου -με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- και απόπειρα απιστίας.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε επί υπουργίας του από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα ΗSBC, απειλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στο ελληνικό Δημόσιο περί του 1,9 εκ. ευρώ.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος τις κατηγορίες. Συνολικά, έχουν κληθεί 9 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Τσούκαλης και Διαμαντούρος. Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης έχει προτείνει ο κατηγορούμενος (Σωκ. Κάτσικα, Ασπασία Κότσαρη και Μιχ. Μπλέτσιο), ενώ επιφυλάχθηκε για ακόμα έναν (με πιθανότερο τον Γιώργο Παπανδρέου)

Η εισαγγελέας πρότεινε να κλητευτούν επιπλέον 8 μάρτυρες: οι Κωνστ. Μπίκας (ΕΥΠ), Ηλ. Πλασκοβίτης (γγ ΥΠ.ΟΙΚ), Κωνστ. Χαλαστάνης (πρέσβης), Ι. Καπελέρης (πρώην ΣΔΟΕ), Στασινόπουλος (ΣΔΟΕ), Αν. Μπανος (νομικός σύμβουλος ΥΠ.ΟΙΚ), Ι. Διώτης και Κλαδάς.


Μεγαλύτερα τα ποσά για φόρους

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής των συγγενών του κατηγορουμένου είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα αναφερόμενα -στο κατηγορητήριο- ποσά.

Ειδικότερα, ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ, ενώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπαλωνστανινου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες που θα κληθούν ενώπιον των δικαστών, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν αποδεικτικά -εφόσον υπάρχουν- στοιχεία και να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά.

Επαρκείς ενδείξεις

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με συντριπτική πλειοψηφία 4-1, έκρινε πως σε βάρος του προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να δικαστεί.

«Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ’ ετέρου επεδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους». Με αυτό το σκεπτικό τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έδειξαν το εδώλιο στον κ. Παπακωνσταντίνου, απαλλάσσοντάς τον όμως από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα αυτό, όπως επίσης και ότι πρέπει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες οι συγγενείς του.

Η υπερασπιστική γραμμή

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει αποδώσει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει πως δεν αλλοίωσε την αρχική λίστα και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους συγγενείς του για να αφαιρέσει τα ονόματά τους. Αφήνει, δε, με το απολογητικό του υπόμνημα αιχμές σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αφού, όπως αναφέρει, «το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του, Ιωάννη Διώτη, ότι κατεστράφη εκ μέρους του, όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες! Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση».

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από τη Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παρότι έχει το δικαίωμα να μην παραστεί στη δίκη, θα είναι παρών σε όλη τη διαδικασία.

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί, ωστόσο όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα αρχίζουν το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου