google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παίζουν με τις λέξεις | newsontime.gr
Home » , » Παίζουν με τις λέξεις

Παίζουν με τις λέξεις

Written By news on Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 | 6:13 μ.μ.

Ξαφνικά η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο μετετράπη σε πολιορκητικό κριό και ενώ δεν μπορούσε να λύσει το δικό της πρόβλημα βγαίνει από το περιθώριο, κάνοντας προτάσεις για το χρέος των λαών της Ευρώπης.

Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, εάν όμως είναι αληθινό πρόκειται για θαύμα.

Ο λαός μας λέει ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» και επειδή αυτή η ρήση έχει επαληθευτεί πολλές φορές, καλό θα ήταν να παρατηρήσουμε με περίσκεψη τη σπουδή Αμερικανών και Ευρωπαίων, τα χαμόγελα κατανόησης και την διπλωματική τους ευγένεια με την οποίαν σπεύδουν να μας εναγκαλιστούν.

Η ιστορία της χώρας μας είναι γεμάτη από σελίδες απογοήτευσης και καταστροφών λόγω της ασυνέπειας ή της ιδιοτέλειας των θεωρούμενων -κατά διαστήματα- συμμάχων.

Την ώρα που ο ένας προσποιείται ότι κατανοεί το πρόβλημά και τις προτάσεις μας, ο άλλος σπεύδει να δηλώσει ότι εάν οι συμφωνίες δεν τηρηθούν θα κοπεί η χρηματοδότηση. Τι σημασία έχει λοιπόν, εάν μετά από τόσες παράτες και θριαμβολογίες καταλήξουμε στον ίδιο παρανομαστή.

Η φτώχεια και η λιτότητα όσο και αν τις περιβάλλεις με ωραία λόγια, θα συνεχίσουν να απαξιώνουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη.

Επομένως η λύση θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να διέπεται από κανόνες και συμφωνίες ουσιαστικές που θα αυξήσουν το ΑΕΠ, θα μειώσουν τη δολοφονική σχέση του 150% με το χρέος και θα φέρουν την ευημερία και την ανάπτυξη.

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 284,570,765,027 δισ. δολ. περιγράφει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, εγκαταλείπεται η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρεοστασίου, καθώς το σχέδιο Βαρουφάκη προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης με επίφαση τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Όσα αποκάλυψε στο αμερικανικό έντυπο ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με όσα ανέφερε στην αποψινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση όσα διαδραματίζονται μεταξύ Βερολίνου-Αθήνας και Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» ότι στα διευθυντήρια της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών σχεδιάζεται μία λύση για το ελληνικό χρέος.

Η πρόταση της ανταλλαγής ομολόγων


Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στους FT ο κ. Βαρουφάκης, η λύση ελάφρυνσης του χρέους δεν προβλέπει κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας του ποσού που οφείλει η Ελλάδα, αλλά την ανταλλαγή του υφιστάμενου χρέους με ομόλογα ανάπτυξης. Επουδενί δεν πρόκειται για διαγραφή χρέους, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μία ειδική ανταλλαγή τμήματος του σημερινού χρέους με ομολογίες που θα συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, της διατήρησης ή αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η «στρατηγική» αυτή, υπακούει στο δόγμα Βαρουφάκη σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά δεν αρνείται την αποπληρωμή του χρέους, αλλά επιθυμεί να διασφαλίσει ότι είναι δυνατόν να αποπληρωθεί και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με μία ρήτρα ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ στους FT, θα δημιουργηθούν δύο είδη ομολόγων. Το πρώτο θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και το δεύτερο-που ο ίδιος αποκάλεσε perpetual bonds, δηλαδή αέναα ομόλογα- θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ.

Τσακαλώτος: Διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας νωρίτερα στο Mega, δήλωσε ότι o ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η επιμήκυνση, που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι στην ουσία «κούρεμα χρέους».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταγραφεί η αντίθεση «απόψεων» που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει μία απευθείας διαγραφή χρέους, ενώ ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόταση που θα προβλέπει και τη διαγραφή του χρέους.

«Όχι στην κατάργηση της τρόικα»


Την ίδια στιγμή, αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών o oποίος -σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters- σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί κανενός είδους μονόπλευρη αλλαγή στο σχήμα διάσωσης της Ελλάδας.

Με τη γραμμή Σόιμπλε συντάσσεται και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η Γερμανία δεν βλέπει τον λόγο να καταργηθεί ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα, μέσω της οποίας Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ επιβλέπουν την πρόοδο της Ελλάδας στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Εν αναμονή επικοινωνίας της Αθήνας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βρίσκονται, πάντως, οι υπεύθυνοι του Ταμείου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους διαμηνύοντας ότι η τρόικα δεν μπορεί να καταργηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.


Πηγές του ΔΝΤ σημειώνουν ότι για να καταργηθεί η τρόικα θα πρέπει να υπάρξει επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημειώνουν πως εάν συμβεί αυτό, τότε δεν θα είναι διαθέσιμα ούτε τα χρήματα που απομένουν από το πρόγραμμα, ούτε και το «δίχτυ ασφαλείας», που έχει έτοιμο το Ταμείο.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου