google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ρευστότητα από τον ELA ζητούν δύο ελληνικές τράπεζες | newsontime.gr
Home » , » Ρευστότητα από τον ELA ζητούν δύο ελληνικές τράπεζες

Ρευστότητα από τον ELA ζητούν δύο ελληνικές τράπεζες

Written By news on Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 | 6:32 μ.μ.

Για προληπτικούς λόγους, Alpha Bank και Eurobank, ζήτησαν 5 δις ευρώ. Δεν κινδυνεύουν καταθέσεις, θωρακισμένες όλες οι τράπεζες διαμηνύει η ΤτΕ.

Αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσαν την Πέμπτη δύο απο τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 5-6 δις ευρώ απο τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank, επιβεβαιώνοντας την κίνηση των δύο τραπεζών, το αίτημα για την πρόσθετη παροχή ρευστότητας έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, ώστε να θωρακιστούν επαρκώς και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν απέκλειαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο κι οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε με δήλωση του στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΤΕ, «η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας δεν προσέφυγε και δεν σχεδιάζει να προσφύγει στον ELA. Έχουμε την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις, που είναι 90%, άρα έχουμε ρευστότητα».

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι δύο τράπεζες που δεν έχουν προσφύγει στον ELA, έχουν ήδη, επίσης για προληπτικούς λόγους, αιτηθεί στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, να αντλήσουν από ποσά που δικαιούνται με βάση παλαιότερο νόμο (απο τον Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη), συνολικό ποσό ύψους γύρω στα 4,5 δις ευρώ.

Τι οδήγησε τις τράπεζες στον ELA

Η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών κρίθηκε αναγκαία, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν μελλοντικές ανάγκες, δεδομένης της πίεσης που έχουν υποστεί τα τραπεζικά ιδρύματα, λόγω κυρίως τριών αιτίων. Αφενός απο την εκροή καταθέσεων, ύψους 3 δις τον Δεκέμβριο, λόγω και των αυξημένων φοροολογικών υποχρεώσεων, αφετέρου απο τις χθεσινές εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο και τρίτον απο την «αφαίμαξη» σημαντικής ρευστότητας των τραπεζών από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τις οποίες απορροφούν σχεδόν κατ΄  αποκλειστικότητα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Η απόφαση της ΕΚΤ επί των αιτημάτων των δύο τραπέζών για την άντληση ρευστότητας απο τον ELA, αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΤτΕ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις σε καμία απο τις ελληνικές τράπεζες και ξεκαθαρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την θωράκιση όλων των τραπεζών, εκπρόσωποι της ωστόσο επισημαίνουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα κρατά υψηλά το κόστος δανεισμού για τράπεζες και Δημόσιο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΤτΕ έλεγε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει κανένας φόβος για αστάθεια του χρηματοπιστωτικού  συστήματος. οι καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες. Η Τράπεζα της Ελλάδας εγγυάται την σταθερότητα στην χρηματοδότηση του συστήματος και μέσω του ELA. Όσο όμως δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση του πρόγραμματος ή αντικατάσταση του απο πιστωτική γραμμή, τότε η χώρα θα δανείζεται ακριβό χρήμα απο τον ELA ή απο τις αγορές".

"Αλμυρή" η βοήθεια του ELA

Tο επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών απο την ΕΚΤ ανέρχεται σε 0,05%, ενώ το επιτόκιο του ELA, ανέρχεται για την Ελλάδα σε 1,55%, είναι δηλαδή κατά 30 φορές υψηλότερο.

Οι τράπεζες είχαν βρει καταφύγιο στον ELA το 2011, για να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, ενώ πριν απο τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, λόγω "εκτόξευσης" της πολιτικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον ELA συνολικά 125 δις ευρώ.

Από το τέλος του 2012 ξεκίνησε σιγά-σιγά η μείωση της εξάρτησης από τον ELA, η οποία μηδενίστηκε τον Μάιο του 2014, χάρη και στην επιστροφή των τραπεζών στον διατραπεζικό δανεισμό, σημαδι της θεαματικής βελτίωσης της ρευστότητας και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.


«Τα ταμεία της χώρας αδειάζουν και δυο συστημικές τράπεζες ζήτησαν έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από τον ELA. Ο λόγος είναι η απόσυρση καταθέσεων και η αδυναμία τους να δανειστούν κανονικά από την ΕΚΤ. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο άσχημη και αυτοί παίζουν τα σποτάκια τους τάζοντας ευτυχία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, προσθέτοντας: «Το Ποτάμι τους καλεί να συνέλθουν και να πάψουν να κάνουν κακό στη χώρα».


Πηγή : antenna.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger