google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ, θρίλερ η αυτοδυναμία | newsontime.gr
Home » , » Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ, θρίλερ η αυτοδυναμία

Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ, θρίλερ η αυτοδυναμία

Written By news on Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 | 9:19 μ.μ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε έναν εκλογικό θρίαμβο αλλά κυνηγά ακόμη την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τα δεύτερα exit poll αναμένεται να λάβει μεταξύ 148 με 154 έδρες.

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «καθαρή, πεντακάθαρη, ανόθευτη, αδιαμφισβήτητη εντολή διακυβέρνησης» φαίνεται πως θα ικανοποιηθεί από τους έλληνες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες.

Ωστόσο το «κέρμα» της αυτοδυναμίας του βρίσκεται ακόμη στον αέρα καθώς το τελικό exit poll δείχνει να συγκεντρώνει ποσοστό  από 36% - 38% που σημαίνει ότι οι έδρες του κινούνται από 148 με 154.    

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατακτά όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά επιτυγχάνει μια νίκη που προσλαμβάνει διαστάσεις θριάμβου για το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που ξεκίνησε το 2012 από το 4%.

Το φλέρτ και οι προϋποθέσεις της αυτοδυναμίας

Το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την αυτοδυναμία δείχνει ικανό να υπερβεί ακόμη και τις «προϋποθέσεις» που θέτει το εκλογικό σύστημα και την συναρτά με τον αριθμό και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.       

Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί πάνω από 37,5%, που είναι ο μέσος όρος της πρώτης εκτίμησης των exit poll, θα διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή.

Θα έχει επίσης «τελειώσει» την αυτοδυναμία, και εάν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπει στη Βουλή και αν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν ποσοστό της τάξης του 9%.


Αν το κόμμα Παπανδρέου υπερβεί το 3% και μπει στη Βουλή με ένα ποσοστό 37,5% ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει μεταξύ 149 και 150 έδρες.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 37,5% και κινηθεί ανοδικά προς το «ταβάνι» του 39,5%,πρακτικά θα είναι αδιάφορο ποιος θα μπει στην Βουλή και ποιος θα μείνει εκτός.

 «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό» έλεγε  την Παρασκευή στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς ενδεχομένως να έχει και εκείνος πλήρη επίγνωση των...επερχόμενων γεγονότων.

Οι πολίτες φαίνεται πως αποφάσισαν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξουσία «χωρίς αστερίσκους» ωστόσο η μεγαλειώδης νίκη αποτελεί για τον μελλοντικό πρωθυπουργό ένα μαχαίρι με λεπίδα διπλής όψης.

Του δίνουν καθαρή εντολή για την σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό με τους εταίρους - δανειστές αλλά και την εφαρμογή στο εσωτερικό της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για «το τέλος των μνημονίων και της λιτότητας» και την υλοποίηση της κυβερνητικής ατζέντας της « κυβέρνησης της Αριστεράς». 

'Ομως στο θριαμβευτικό ποσοστό  αποτυπώνεται ο πήχης των προσδοκιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν θα έχει καν το χρόνο και την πολυτέλεια να γιορτάσει την νίκη της. 

Η πρώτη επείγουσα προτεραιότητα είναι η συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ αύριο Δευτέρα ,όπου ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα «κομίσει» στους εταίρους και δανειστές το πρώτο «θεσμικό» μήνυμα της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Και η δεύτερη είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια θα πρέπει να ξεκινήσει στη Βουλή περίπου στις 6 Φεβρουαρίου.

Από τον  υποψήφιο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο είτε θα σηματοδοτήσει διάθεση «συναίνεσης» και συνέχιση της παράδοσης των τελευταίων δεκαετιών της αρμονικής «συγκατοίκησης» είτε διάθεση διεύρυνσης της πολιτικής επικυριαρχίας του που δείχνει η κάλπη.     

 Εν τω μεταξύ στην πρώτη αντίδραση των κύκλων της Κουμουνδούρου εκτός από την «ιστορική νίκη» γινόταν αναφορά για συγκρότηση «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».  


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου