google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Νέες διευκρινήσεις και… δεσμεύσεις ζητά η Τρόικα | newsontime.gr
Home » , » Νέες διευκρινήσεις και… δεσμεύσεις ζητά η Τρόικα

Νέες διευκρινήσεις και… δεσμεύσεις ζητά η Τρόικα

Written By news on Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 | 12:45 μ.μ.

Γραμμή γραμμή αξιολογούν στην Κυβέρνηση τα e mail που έστειλε τα ξημερώματα η τρόικα για να απαντήσει ακόμη και εντός της ημέρας στις απαιτήσεις των δανειστών  

Με δύο χωριστά e-mail, ένα προς το υπουργείο Εργασίας χθες το μεσημέρι και ένα προς το υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα της Τετάρτης, η τρόικα συνεχίζει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Κυβέρνηση, ζητώντας εκ νέου διευκρινήσεις και δεσμεύσεις για τα μέτρα που απέστειλε η ελληνική πλευρά.

Οι τριμερής μέσω των απαντήσεών της, ζητά από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να ποσοτικοποιήσουν μέχρι και το τελευταίο μέτρο και ζητούν περαιτέρω στοιχεία για την απόδοση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, ώστε αφενός να «είναι απολύτως βέβαιοι» όπως λένε πηγές της τρόικας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015, αφετέρου, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην διαμονή σε ξενοδοχεία οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των 350.000.000€ που εκτιμά η ελληνική πλευρά πως θα είναι το ετήσιο όφελος από τη ρύθμιση, ενώ και για το θέμα του λαχείου ζητούν να μάθουν πότε και πώς θα καταρτιστεί ο θεσμός, αλλά και πόσα ακριβώς θα είναι τα προβλεπόμενα έσοδά του μέσα στη χρονιά και ρωτούν να μάθουν με ποια δεδομένα υπολογίζει η ελληνική πλευρά έσοδα της τάξης των 500.000.000€.

Αυτήν την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, δύο ομάδες «αξιολογούν γραμμή-γραμμή το e-mail των δανειστών» και δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να απαντήσουν εκ νέου στην τρόικα, ακόμη και μέσω Τηλεδιάσκεψης, πράγμα το οποίο όμως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ενδιαφέρον έχει και η ενημέρωση που θα κάνει στους δημοσιογράφους σε λίγη ώρα και ο πρόεδρος του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, Τόμας Βίζερ, αφού αναμένεται να ερωτηθεί για τις απαιτήσεις των δανιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν πείθεται από τα μέτρα που έχει προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά πολλά από τα μέτρα να προσαρμοστούν άμεσα, ώστε να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό του 2015.

Η τρόικα θέλει από την Ελλάδα περισσότερες δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, γι’αυτό και δεν ορίζει ημερομηνία της επιστροφής της στην Αθήνα.

Ίσως χρειάζεται ένας ακόμη γύρος συνομιλιών προτού οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν και σήμερα, σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρίνιζαν ότι είναι «συνήθης πρακτική στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», η αποστολή μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πάντως ακόμα και αν συμφωνήσουν, σήμερα ή αύριο κυβέρνηση και τρόικα, τότε το νωρίτερο που μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα είναι Παρασκευή ή Σάββατο, ενώ αν δεν τα βρουν, τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Πάντως, εάν δεν έρθουν αυτήν την εβδομάδα, τότε αν υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας, τότε δεν αποκλείεται οι δανειστές να επιστρέψουν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση, για την αξιολόγηση, αλλά και για την μετά - μνημόνιο εποχή έως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιβεβαιώθηκε και το γεγονός ότι και μεταξύ τους έχουν διαφωνίες με πιο σκληρό να εμφανίζεται το ΔΝΤ, που όπως φαίνεται επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις και δεν ικανοποιείται με τα όσα προτείνει η ελληνική πλευρά.

Την ύπαρξη απαντητικού e-mail επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε το γεγονός, δεν έδωσε ωστόσο επιπλέον πληροφορίες.


«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε το περιεχόμενο του mail. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την τρόικα. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις και η τρόικα θα κάνει συμφωνία».


Πηγή : antenna.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger