google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αντιδράσεις φορέων του τουρισμό στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ | newsontime.gr
Home » , » Αντιδράσεις φορέων του τουρισμό στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Αντιδράσεις φορέων του τουρισμό στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Written By news on Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 | 9:12 μ.μ.

«Βόμβα» στα θεμέλια του Ελληνικού τουρισμού μετά από μία χρονιά με ρεκόρ εσόδων χαρακτηρίζουν οι φορείς του κλάδου την αύξηση του ΦΠΑ στο 11% ή ακόμη και στο 13%, για να ισοσταθμιστούν τα μέτρα που ζητά η τρόικα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απώλεια 3,8 δισ. ευρώ, για να εισπράξει το Δημόσιο μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σημερινή συνέντευξη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης, αφού έκανε λόγο για οικονομική αυτοκτονία, επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην Ελληνική οικονομία. Αυτό όπως είπε, προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015, που πραγματοποίησε το SETE Intelligence. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το 2016. Οι ζωτικής σημασίας απώλειες εξήγησε, θα προκύψουν, διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον Ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα Ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Στο σημείο αυτό τονίστηκε, ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναφέρθηκε, θα πλήξει ως επί το πλείστον τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις, εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο, ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.


Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. 

Και ειδικά όπως είπε στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές, προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους. Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτια (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ, μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα 5 ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά, για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.


Πηγή : alphatv.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger