google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το Ελληνικό Φάρμακο Εγγύηση για την Υγεία και την Ανάπτυξη (video) | newsontime.gr
Home » , » Το Ελληνικό Φάρμακο Εγγύηση για την Υγεία και την Ανάπτυξη (video)

Το Ελληνικό Φάρμακο Εγγύηση για την Υγεία και την Ανάπτυξη (video)

Written By news on Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 | 1:04 μ.μ.

Σε ένα κατάμεστο θέατρο Badminton, το βράδυ της Τρίτης 18 Νοεμβρίου, ενώπιον 3.000 εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, καθώς και της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό φάρμακο μπορεί να αποτελέσει λύση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των εκπροσώπων των κομμάτων που χαιρέτισαν τη δεύτερη εκδήλωση της ΠΕΦ, αφιερωμένης κυρίως στους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ήταν η ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και ενίσχυσης του ελληνικού φαρμάκου. Θέληση, όμως, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται πράξη από μεριάς τουλάχιστον της κυβέρνησης.

Με συντονιστή της εκδήλωσης το δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη, στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γιάννης Μπασκόζος εκ μέρους του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πατέρας Συμεών.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Στεργίου, η κ. Ασημακοπούλου, ο κ. Βλάχος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουρουμπλής και από τους ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Χαϊκάλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Φρουζής και ο κ. Δ. Φιλιώτης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ. 

Η παρουσία στην εκδήλωση του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, πατριαρχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αποτέλεσε γεγονός που χαιρετίστηκε και επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές, όπως από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα.

Ο κ. Κρεμαστινός επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του, ότι το κράτος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει δώσει ήδη με επιτυχία «εξετάσεις» στο νέο οικονομικό περιβάλλον, με αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητάς της. Επίσης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη της έρευνας, ακόμα και με φορολογικά κίνητρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Μπασκόζος, όταν η χώρα απαλλαγεί από τα μνημόνια και επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: δωρεάν υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, πρόσβαση σε ποιοτικό φάρμακο με μειωμένη συμμετοχή ή και μηδενική για κατηγορίες παθήσεων, με ταυτόχρονη ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του ελληνικού φαρμάκου, ώστε να μπορέσει να παίξει το ρόλο του ο κλάδος ως ατμομηχανή της οικονομίας. 

Προϋποθέσεις είναι η αναβάθμιση του ΕΟΦ, μία πολιτική τιμών που να παίζει προωθητικό ρόλο για το ελληνικό φάρμακο, καθώς και η παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας με αιχμή και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στη βάση του σεβασμού στην οικολογία, την εργασιακή δικαιοσύνη και τη φορολογική ισοτιμία.

Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης της υγείας του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και εναντιώθηκε στις μεγάλες και οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των ελληνικών φαρμάκων, που ήδη προσφέρονται σε πολύ καλή τιμή, όπως είπε. Τέλος, η κ. Ρεπούση στο σύντομο χαιρετισμό της παρότρυνε την πολιτεία να ξεκινήσει ένα δημιουργικό διάλογο με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, ανέφερε ότι ο Οργανισμός παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που διαμορφώνει το νέο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας. Τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς την τιμολόγηση σκευασμάτων, για τα οποία είχαν κατατεθεί αιτήσεις μέχρις τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αναφερόμενος στα λάθη στην τιμολόγηση, υποστήριξε ότι είναι απότοκα παλαιότερων Υπουργικών Αποφάσεων. 

Επίσης, δήλωσε ότι έχουν επισπευθεί εγκριτικές διαδικασίες, καθώς έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες από το 2011 και το 2012, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για τις αιτήσεις του 2013. Όσον αφορά στις άδειες παραγωγής για εξαγωγή, πλέον εκδίδονται εντός 10 ημερών, συμπλήρωσε. Τέλος, αναφέρθηκε στον έλεγχο του ΕΟΦ στα 100 πρώτα σε πωλήσεις γενόσημα στα τελικά σημεία πώλησης, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή.

Στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το ελληνικό φάρμακο να γίνει το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας -αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση- αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη καινοτομία και προστιθέμενη αξία, τόνισε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Βασίλης Κάτσος. Χρειάζονται κινήσεις από την πολιτεία με ορίζοντα χρόνου και όχι μέτρα όπως οι μειώσεις τιμών με ορίζοντα εξαμήνου. 

Στην Ελλάδα πολλές φορές πρέπει να πείσουμε για το αυτονόητο, όπως οι υπερβολές του clawback και του rebate, ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική δεν έχει να προσδώσει κάτι στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά να συναντιόμαστε ξανά, σε αυτή τη δεύτερη εκδήλωση, με τους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΠΕΦ για τη διοργάνωση που γίνεται πλέον θεσμός. Όλοι μαζί, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους, δίνουμε τη μάχη, ώστε το ελληνικό φάρμακο να αντέξει και να συνεχίσει να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες.

Από αυτό το βήμα, πέρυσι, απευθύναμε έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δεν ζητήσαμε τίποτα παράλογο, απλά να μη βάζει πρόσθετα εμπόδια πέραν των συνεπειών της κρίσης. Γιατί θέλουμε να συνεχίσει να συμβάλλει η φαρμακοβιομηχανία με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες. Να μεγαλώσει η εξωστρέφεια των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας συνολικά.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, καθώς η πραγματικότητα έδειξε ότι η κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική λιτότητας των δανειστών και της απαξίωσης της υγείας γενικότερα. Αποτέλεσμα; Ασθενείς σε απόγνωση, νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και υλικά, φαρμακεία με άδεια ράφια και μία φαρμακοβιομηχανία που βλέπει το μέλλον «μαύρο». Το εναρκτήριο λάκτισμα για την «κατρακύλα» της υγείας το έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, άλλωστε ο χαρακτηρισμός «ανθρωποκτόνος νόμος» που έχει αποδοθεί στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, τα λέει όλα. 

Συνεχιστής αυτής της πολιτικής και ένθερμος υποστηρικτής του Βερολίνου, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, - ο οποίος πέρυσι μας είπε πολλά, φέτος όμως δεν είναι εδώ για να μας πει γιατί δεν τα πραγματοποίησε- έκανε τα πάντα για να γραφτεί το τέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, προς τέρψιν ξένων συμφερόντων.

Έτσι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα σε επίπεδα που τείνουν να μην ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, τουλάχιστον της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση μάλλον υπολογίζει με τιμές Ινδίας ή Πακιστάν.

Επίσης, με τα χαράτσια του rebate και του clawback, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει από καιρό σε μη βιώσιμο σημείο.

Στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιμένει σε ανεφάρμοστα στην πράξη μέτρα, όπως το μοντέλο του ενός προμηθευτή, το οποίο έχει αποδειχτεί αποτυχημένο. Μάλιστα, κάνει ακόμα πιο αναξιόπιστη τη διαδικασία, καθώς πλέον διαγωνισμούς διεξάγουν και οι υγειονομικές περιφέρειες και μεμονωμένα τα νοσοκομεία, με «κλειδωμένες» τιμές, πετώντας στην ουσία τις ελληνικές εταιρείες εκτός διαγωνισμών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διατηρεί την ανεπαρκέστατη φαρμακευτική δαπάνη «κολλημένη» στα 2 δισ. ευρώ, με αρνητικές συνέπειες τις ελλείψεις στα φαρμακεία και τις υψηλές συμμετοχές που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Προσθέτοντας και το φαινόμενο της υποκατάστασης παραδοσιακών και καταξιωμένων φαρμάκων, η ταλαιπωρία για τους ασθενείς αυξάνεται, καθώς υποχρεώνονται να αλλάζουν τις θεραπείες που τόσα χρόνια εμπιστεύονταν. Από την άλλη, η φαρμακοβιομηχανία υποχρεώνεται να πληρώνει δυσβάσταχτες επιστροφές, για πωλήσεις που η πολιτεία εξοφλεί με καθυστέρηση 2 και 2,5 ετών.

«Οι συναλλαγές με το δημόσιο έχουν ρίσκο», θα έλεγε πιθανώς και σε αυτήν την περίπτωση ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης. Με αυτή τη σοβαρότητα φαίνεται πως αντιμετωπίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, όπως έκανε άλλωστε και με το σκάνδαλο της μεταβίβασης του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς και το φόρτωμα των χρεών στις πλάτες των προμηθευτών. Εμείς θέλουμε αξιόπιστο και σοβαρό δημόσιο, όχι δημόσιο με ρίσκο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες «πολέμου», η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει πιστή στα ιδανικά που πρεσβεύει κατά την 90χρονη πορεία της. Έχουμε πει «όχι» στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλών προδιαγραφών ελληνικό φάρμακο, με νέες επενδύσεις, σχεδιασμό νέων προϊόντων και αύξηση της εξωστρέφειας.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, δίχως να ακούσουμε ούτε ένα «μπράβο».

Είναι ολοφάνερο, πλέον, ότι οι αξίες και οι στόχοι μας δεν συμβαδίζουν με εκείνους της κυβέρνησης που οδηγεί με σχέδιο τους Έλληνες στην εξαθλίωση...


Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος, το λόγο του οποίου διέκοψε αρκετές φορές με επευφημίες το κοινό.
Πηγή : newsbomb.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger