google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πώς θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα | newsontime.gr
Home » , » Πώς θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Πώς θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Written By news on Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 | 1:02 μ.μ.

Ολόκληρη η απόφαση Χαρδούβελη-Βρούτση – Προβλέπει μέχρι και κατ’ οίκον «έφοδο» από κοινωνικό λειτουργό - Όλες οι προθεσμίες 

Από τα χίλια κύματα θα πρέπει να περάσουν οι φτωχότεροι των φτωχών Ελλήνων προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στην προσπάθειά του να θεσπίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, το υπουργείο Εργασίας ενσωματώνει στην απόφαση ρήτρες όπως ο έλεγχος των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης, το «ξεσκόνισμα» ακόμη και των λογαριασμών ή των ποσών που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση δανείων. Φτάνει στο σημείο να θεσπίζει μέχρι και διαδικασίες κατ’ οίκον ελέγχου από κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο αιτών την εξασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι όντως φτωχός και όχι φοροφυγάς.

Η απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δημοσιεύτηκε χθες στο βράδυ και προβλέπει ότι οι αιτήσεις για τη διεκδίκηση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να υποβληθούν από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Μαρτίου του 2015.  Όλη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα ενεργοποιήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). 

Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αφορά μόνο στους κατοίκους 13 δήμων και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η απόφαση. Οι 13 δήμοι είναι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας Μεγανησίου, Ι.Π. Μεσοπλογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να εισπράξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι ούτως ή άλλως πολύ αυστηρά. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

·2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά

·3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά

·4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί

·4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά

·5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά

·6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά

·4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί

·5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί

·6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά

·3600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί

·4200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και

·4800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά

Επίσης, υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια που ορίζουν:

α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.

β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει

1. το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και

2. ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.

Για παράδειγμα, το κατώφλι εισοδήματος για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά είναι 4800 ευρώ. Έτσι, το τελευταίο 12μηνο οι καταθέσεις για το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 9600 ευρώ ενώ κατά το τελευταίο εξάμηνο, οι καταθέσεις πρέπει να είναι μικρότερες από 4800 ευρώ.

Η απόφαση θεσπίζει και τη διαδικασία της «κοινωνική έρευνας» την οποία ορίζει ως εξής: «Η κοινωνική έρευνα είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται. Χρήσιμα συμπληρωματικά στοιχεία: είναι πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται στην Αίτηση, ενδεικτικά για:

1.δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών,

2.ύψος ενοικίου,

3.ιδιωτικά δάνεια,

4.δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης,

5.είδος θέρμανσης,

6.επαγγελματικά χαρακτηριστικά,

7.εκπαιδευτικό επίπεδο μελών,

8.στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού,

9.χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.


Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης, στην τυχόν διενέργεια κοινωνικής έρευνας και στην ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικό −δημογραφικών χαρακτηριστικών των αιτούντων.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger