google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ξεκινούν οι αιτήσεις | newsontime.gr
Home » , » Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ξεκινούν οι αιτήσεις

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ξεκινούν οι αιτήσεις

Written By news on Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 | 10:37 π.μ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Για να λάβει κάποιος το επίδομα από το εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει στην πιλοτική του εφαρμογή να είναι κάτοικος του δήμου πάνω από πέντε μήνες και πάνω από πέντε χρόνια κάτοικος της χώρας. (Αναλυτικά οι Δήμοι παρουσιάζονται παρακάτω).

Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ε.Ε.Ε.» κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι εισοδήματος που αντιστοιχεί σ΄αυτήν. Ο άγαμος και άτεκνος 200 ευρώ, το ζευγάρι 300 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.

Πιο αναλυτικά:

-Άγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.

-Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο

-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο

-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο

-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο

-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο.

Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση: του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης κλπ, των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό  ΑΜΕΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφαση.

Περιουσιακό όριο

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα κλπ), να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

Τι άλλες παροχές θα έχουν οι δικαιούχοι

Οι 40.000 δικαιούχοι που αναμένεται να ενταχθούν στην πρώτη φάση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από τα μέσα του Νοέμβρη, εκτός από το επίδομα, θα αποκτήσουν πρόσβαση αυτομάτως σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως:

-Ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη των δικαιούχων της εισοδηματικής ενίσχυσης ή / και των μελών της οικογένειάς τους.

-Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης

-Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο)

-Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

-Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

-Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου

-Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Άπορους (FEAD)

-Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

-Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασίαΔράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία

Οι δικαιούχοι, προωθούνται, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων  που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ , τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. και περιλαμβάνουν: νέες θέσεις Εργασίας- κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στο ιδιωτικό τομέα, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ,ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Οι 13 Δήμοι, ένας σε κάθε Περιφέρεια που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα είναι: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος  Ιωαννίνων Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου  Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου.


Πηγή : star.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger