google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δεν βιάζονται για τρόικα - Καλούν Τσίπρα; | newsontime.gr
Home » , » Δεν βιάζονται για τρόικα - Καλούν Τσίπρα;

Δεν βιάζονται για τρόικα - Καλούν Τσίπρα;

Written By news on Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 | 9:17 π.μ.

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Δεν βιάζονται Σαμαράς - Βενιζέλος να κλείσουν την αξιολόγηση. Πώς θα βάλουν στο παιγνίδι και τον Τσίπρα.   

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και όλα κυριολεκτικά κρέμονται από μία μια κλωστή. Η κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου δεν βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση με την τρόικα.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν και να συνθηκολογήσουν ώστε να κλείσει μια συμφωνία με το όποιο τίμημα, παραβιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει.

Ουδείς γνωρίζει ακόμα πότε θα επιστρέψει η τρόικα, το τελεσίγραφο της οποίας απαντάται από την ελληνική κυβέρνηση με πολλά «όχι» και εμμονή σε «κόκκινες γραμμές». 

Κοινή ήταν η άποψή τους περί ενιαίου εσωτερικού αρραγούς μετώπου και υπό αυτή την έννοια δεν αποκλείεται να καλέσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ενημερωθεί για την κατάσταση, αλλά όχι για να γίνει σύσκεψη των αρχηγών. 

Η κυβέρνηση υπό το καθεστώς των ακραίων πιέσεων από την τρόικα που επιβαρύνουν επικίνδυνα το εσωτερικό πολιτικό κλίμα θεωρεί αδιανόητη την στάση των πιστωτών που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο του ΔΝΤ.

Η διεκδίκηση του ΔΝΤ για το ρόλο του την επόμενη μέρα είναι το «κλειδί» και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς η πίεση είναι περισσότερο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το δημοσιονομικό κενό δεν είναι το πρόβλημα

Οι δυο αρχηγοί στην αξιολόγηση που έκαναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν ότι το δημοσιονομικό κενό δεν είναι το πρόβλημα, διότι δεν μιλάμε επί ελλειμμάτων πλέον αλλά επί πλεονάσματος. Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι σε αυτό το πεδίο θα βρεθεί λύση, αλλά το πρόβλημα μεγαλώνει λόγω της στάσης του ΔΝΤ που θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, διότι σε διαφορετική περίπτωση, εάν αποχωρήσει από την Ελλάδα δεν θα έχει ρόλο, καθώς ήδη έχει αποχωρήσει από Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας ευνοϊκής συμφωνίας– πακέτο για τη χώρα, με απολύτως συνδεδεμένες την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα και τη συμφωνία για την πιστωτική γραμμή.

Γιατί δεν υπάρχει λόγος βιασύνης; Και οι δυο έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα δώσουν μια μάχη για να επέλθει συμφωνία και να καθαρίσουν πρόωρα το πεδίο λύνοντας τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη με τους δανειστές να θέτουν ευρύτερα ζητήματα και την κυβέρνηση να βρίσκεται στη δίνη απρόσμενων εξελίξεων, ενώ ο πολιτικός της σχεδιασμός για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους, έχει ανατραπεί.

Ουσιαστικά χάνεται και το ορόσημο, που και η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει, δηλαδή τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα και έξοδο από το Μνημόνιο.

Επιμένει η κυβέρνηση στις 100 δόσεις

Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης στην παρούσα χρονική περίοδο, καθώς η τρόικα, εκτός από το δημοσιονομικό κενό, θέτει στο τραπέζι όλα τα σκληρά μέτρα (π.χ. ΦΠΑ), χωρίς εξαιρέσεις, ενώ βάζει θέμα μείωσης του αριθμού των δόσεων και ένταξης στην όλη διαδικασία εισοδηματικών κριτηρίων με αιχμή την ακίνητη περιουσία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και επιμένει ότι μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στα πλαίσια εξορθολογισμού των ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ώστε να εξοικονομηθεί ποσό από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι και πέρυσι η τρόικα επέμενε για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2014, αλλά τελικώς δεν απαιτήθηκαν πρόσθετα μέτρα και κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα.Πάντως ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί δεν θα αναγνωρίζει δημοσιονομικό κενό.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ δεν συζητούν τώρα αλλαγές στις συντάξεις, στις ομαδικές απολύσεις και στο καθεστώς του ΦΠΑ. Αντιθέτως, θα προχωρήσουν ο συνδικαλιστικός νόμος σε σχέση με το λοκ άουτ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, οι δυο αρχηγοί έδωσαν πλήρη στήριξη (έκανε και σχετική δημόσια δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος) στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον οποίο και έχουν στοχοποιήσει πολλοί στη ΝΔ. 


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger