google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ...δράκος των αγορών | newsontime.gr
Home » , » Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ...δράκος των αγορών

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ...δράκος των αγορών

Written By news on Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 | 12:23 μ.μ.

Ποιο είναι το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το χρέος και την «έξοδο». Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αναπάντητα ερωτήματα. 

«Τι θα κάνετε αν για μια εβδομάδα ανεβαίνουν τα spreads και το χρηματιστήριο κατρακυλά; Τι θα κάνετε αν με δυο λόγια υποστείτε ως αυριανή κυβέρνηση, αυτά τα οποία συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα;».

Ο πυρήνας των δύο αυτών ερωτημάτων μπορεί να μην είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πηγαδάκια έξω από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -οι περισσότεροι δείχνουν να προτιμούν πιο ευχάριστα θέματα, όπως είναι η πιθανή εκλογική νίκη-, είναι ωστόσο το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί.

Αμηχανία και αδυναμία απάντησης είναι η... αντίδραση των πιο πολλών στελεχών, ακόμη και των πιο έμπειρων. Αμηχανία που καταγράφεται και σε κάποιες από τις συνεντεύξεις αυριανών... υπουργών στο σημερινό, κυριακάτικο Τύπο.

Επισημάνσεις Τσίπρα

Το θέμα το έθεσε  ωστόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και της πραγματικής εικόνας», για να αναφερθεί μετά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε τίτλους, χωρίς δηλαδή να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο πυλώνες, με ταυτόχρονες δράσεις και στους δύο: Ο πρώτος, «άμεσος τερματισμός της λιτότητας», με κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και «κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης» – χωρίς δηλαδή να τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Και ο δεύτερος, «ταυτόχρονα η σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους» -και αυτός ο όρος «ταυτόχρονα» έχει τη δική του, ιδιαίτερη σημασία, αφού στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι χωρίς ταυτόχρονη αντιμετώπιση του χρέους, με όλες τις δυσκολίες που αυτό θα έχει, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν στο έργο τους.

Ο Σταθάκης, σε ρόλο «λαγού»

Το είχε πει πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM και ο Γιώργος Σταθάκης (με τον οποίον έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας), θέτοντας τρεις άξονες: «Ο πρώτος, ότι πρέπει να προηγηθεί η διαπραγμάτευση του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Αυτό είναι το καλύτερο σήμα για τις αγορές. 

Δεύτερον, ότι εφόσον απέτυχε το Μνημόνιο, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Αυτό είναι το βασικό, επί της ουσίας, ως αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και τρίτη προϋπόθεση είναι πως αυτά τα δύο είναι λογικά και θεμιτά, αλλά δεν θα γίνει εάν δεν κάνουμε και σοβαρά βήματα στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα που έχουν ισχυρή διάσταση», ήταν η άποψη που δημοσίως κατέθεσε ο βουλευτής –οικονομολόγος.

«Είμαστε τυχεροί»

Συνομιλώντας με στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται κανείς  ότι ποντάρουν στην εύνοια της... τύχης (όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, όταν συνομιλητής σου είναι ένας οικονομολόγος). Ή, αν προτιμάτε, στη νέα πολιτικο-οικονομική συγκυρία στην Ε.Ε. Οι ελληνικές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα συμπέσουν, όπως πιστεύουν, με την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. 

«Αν δεν συμφωνήσει η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αν δεν συναινέσει στη χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, τότε δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα ξαναμιλάμε, όπως και το καλοκαίρι του 2011, για κρίση στην ευρωζώνη, δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που η Λεπέν θα αναλαμβάνει τις τύχες του γαλλικού κράτους».

Με άλλα λόγια πιστεύουν, πως αν δεν πει το μεγάλο «ναι» εδώ και τώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος, τότε διατρέχει τον κίνδυνο να σκάσει στα χέρια της ένα ντόμινο εξελίξεων: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, με την Ελλάδα να δείχνει ασήμαντη υπόθεση.

Συνεπώς, αλλαγή ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί όχι όμως με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό;», είναι το επόμενο ερώτημα. «Γιατί με όσα έκανε τις τελευταίες ημέρες πατώντας σε δύο βάρκες, έχασε την αξιοπιστία του, η Μέρκελ δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί πια».


«Όσο δύσκολη και αν είναι η διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα, το Βερολίνο ξέρει ότι μόνο με αυτόν μπορεί να συνομιλήσει πια»,  είναι η κατάληξη της συζήτησης.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου