google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τροπολογία ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις, διευκολύνσεις, αλλά και νέα κριτήρια | newsontime.gr
Home » , » Τροπολογία ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις, διευκολύνσεις, αλλά και νέα κριτήρια

Τροπολογία ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις, διευκολύνσεις, αλλά και νέα κριτήρια

Written By news on Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 | 7:15 μ.μ.

Όλες οι αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου και την χορήγηση απαλλαγών που επιφέρει η «διορθωτική» τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Μια σειρά διευκρινίσεων, διευκολύνσεων και εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, όμως βάσει κριτηρίων, γνωστών αλλά και νέων για συγκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών, φέρνει η διορθωτική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που δόθηκε αργά το απόγευμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι έκπτωση 20% αφορά και τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο και θα ισχύσει για ολοκληρωμένα κτίσματα παντός είδους (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικές στέγες κ.α.), τα οποία έμειναν κενά και με «κομμένο» ρεύμα σε όλη την διάρκεια του 2013 και οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται ως κάτοικοι Ελλάδας (δεν αφορά φορολογούμενους που υπάγονται στην Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού).

Βάσει της έκπτωσης αυτής, για διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Κολωνάκι, αντικειμενικής αξίας 325.000 ευρώ, το οποίο ήταν αχρησιμοποίητο και με διακοπή της ηλεκτροδότησης και τις 365 ημέρες του 2013, η έκπτωση του 20% θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 195 ευρώ, από τα 960 ευρώ του προηγούμενου εκκαθαριστικού στα 765 ευρώ.

Στην τροπολογία πάντως δεν περιγράφεται επακριβώς ο μηχανισμός διακρίβωσης των ακινήτων που δικαιούνται της έκπτωσης αυτής ούτε και ο χρόνος χορήγησης της, που μένει να διευκρινιστούν με αποφάσεις της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου.

Νέο όριο περιουσίας

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι για την παροχή εκπτώσεων ή πλήρους απαλλαγής δεν είναι απαραίτητη η φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη.

Αποσαφηνίζεται ακόμη ότι στο εισοδηματικό κριτήριο μετρά και το τεκμαρτό εισόδημα, όπου είναι υψηλότερο από το πραγματικό. Αυτό σημαίνει ότι έγγαμος, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών κι ενός παλιού ΙΧ 1.400 κυβικών, με πραγματικό εισόδημα 9.000, θα χάσει την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, την οποία δικαιούται βάσει του πραγματικού εισοδήματος του, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα, που είναι 10.600 ευρώ είναι υψηλότερο του σχετικού ορίου για την περίπτωση του, που ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Στα κριτήρια για την χορήγηση έκπτωσης 50%, που είναι εισόδημα ως 9.000 ευρώ (συν 1.000 ευρώ για την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο) και συνολική επιφάνεια ιδιόκτητων κτισμάτων ως 150 τ.μ., προστίθεται όριο αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια), το οποίο τέθηκε στα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, στα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και στα 200.000 ευρώ για την οικογένεια.

Το νέο κριτήριο αξίας της συνολικής περιουσίας δεν ισχύει για την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, που δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι άνω του 80%, η οποία χορηγείται όμως και πάλι βάσει κριτηρίων εισοδήματος και ιδιόκτητης δομημένης επιφάνειας.

«Λογικεύονται» οι αξίες οικοπέδων

Μέσω της τροπολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διόρθωση των αξιών γης για οικόπεδα σε 4.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, καθώς εκεί για τον υπολογισμό του φόρου θα ισχύσουν οι περσινές τιμές, βάσει των οποίων προέκυψε ο ΦΑΠ του 2013.

Αυτός ο «εξορθολογισμός» θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ ως και πάνω από 90% σε σχέση με το πρώτο εκκαθαριστικό. Ενδεικτικά, για έξι στρέμματα στην Καρδίτσα, προέκυπτε η παράλογη αντικειμενική αξία των 700.000 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 3.300 ευρώ. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η αντικειμενική αξία του οικοπέδου θα ανέρχεται σε 75.000 ευρώ και ο φόρος για τον ιδιοκτήτη θα πέσει στα 190 ευρώ.

Με την τροπολογία επισημοποιείται η πληρωμή του φόρου σε έξι δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με επιστροφές φόρου, ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο για φέτος όλα τα κτίσματα και τα οικόπεδα τους στην Κεφαλονιά και σε άλλους σεισμοπαθείς οικισμούς σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Κοζάνης και της Φωκίδας, καθώς και για το υπόλοιπο οικόπεδο επί του οποίου υπάρχουν κτήρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.


Ολόκληρη η τροπολογίαΠηγή : antenna.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger