google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αλλάζει ρότα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας διέξοδο | newsontime.gr
Home » , » Αλλάζει ρότα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας διέξοδο

Αλλάζει ρότα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας διέξοδο

Written By news on Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 | 10:02 π.μ.

Το «σύνδρομο της Τρόικας», η εσωκομματική αναταραχή, τα φαινόμενα εσωστρέφειας αλλάζουν τον πολιτικό σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά. Προβληματισμός Καραμανλή.

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ τίποτε δεν πάει καλά. Το «σύνδρομο της Τρόικας» και η εσωκομματική και ενδοκυβερνητική αναταραχή υποχρεώνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει  τώρα τον -όποιον- πολιτικό σχεδιασμό και να αναζητήσει διέξοδο.

Οι προσπάθειες εντός και εκτός έδρας

Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει αύριο στο Βερολίνο, όπου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, από την οποία θα ζητήσει πολιτική στήριξη και η δεύτερη προσπάθεια θα καταβληθεί επί κομματικού γηπέδου με τις δυο εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., η πρώτη στη Χαλκιδική το προσεχές Σάββατο και η επόμενη το μεθεπόμενο, την 4η Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Εν μέσω των σεναρίων για το εάν η κυβέρνηση θα αντέξει και πόσο, για το εάν θα βοηθηθεί από τους πιστωτές και εάν θα της δώσουν πολιτικές ανάσες και άρα περισσότερο χρόνο ζωής και για το εάν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η ρητορική των τελευταίων ημερών για την «ενωμένη κεντροδεξιά» και την επιχείρηση ανασυγκρότησης της κεντροδεξιάς ακούγεται περισσότερο σα μακρινός αντίλαλος μιας άλλη εποχής.

Και αυτό, διότι ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει πως θα γίνει αυτή η επιχείρηση ανασυγκρότησης και ανασύνταξης της κεντροδεξιάς. Ηδη έχει μπει φραγμός από τους «καραμανλικούς», και ασμένως το Μέγαρο Μαξίμου το δέχθηκε, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που όπως φαίνεται ναυαγεί η ιδέα περί επιστροφής ή έστω συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Ζώης, ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή της επιστροφής τους στη Ν.Δ., ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται από τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Προβληματισμένος ο Κώστας Καραμανλής

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται αρκετά προβληματισμένος για την επιτυχία του εγχειρήματος του Αντώνη Σαμαρά για την επανένωση και ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροδεξιάς.

Ο ίδιος ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που γίνεται συμβολικά και σημειολογικά στη Χαλκιδική, όπου ο θείος του και ιδρυτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη θέσεων και αρχών στο πρώτο συνέδριο. Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, τον επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του και του μετέφερε την πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν τον πήρε τηλέφωνο, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

Μετά όμως από την εξέλιξη που υπάρχει με τον Γ. Καρατζαφέρη, που είναι «κόκκινο πανί» για τους καραμανλικούς, δεν αποκλείεται να δώσει τελικά το παρών για καθαρά παραταξιακούς λόγους και για να μην δώσει αφορμή για αρνητικά σχόλια και σενάρια συνωμοσίας.

Τόσο στη Συγγρού, όπου και τα γραφεία της Ν.Δ., όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ανάγκη να απαλλαγεί το κόμμα από τα φαινόμενα εσωστρέφειας που πυκνώνουν εσχάτως, αλλά και η κυβέρνηση από το άγχος που προκαλούν στη Βουλή οι κινήσεις των βουλευτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες ή ακόμη και οι απειλές για καταψήφιση νομοσχεδίων, αλλά και η μανία των υπογραφών ερωτήσεων δια πάσα θέμα.

Τα συμπτώματα αυτά, παρ’ ότι δεν απειλούν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκαλούν πονοκέφαλο στους υπουργούς και εύλογη περιέργεια -αν όχι και ανησυχία ­ στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διερωτήθηκε εσχάτως «τι συμβαίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;».

Ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να «διαπραγματευθεί» τις επιλογές του με επιμέρους ομάδες του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι όποιος θέλει ακολουθεί, αλλιώς κατεβαίνει από το τραίνο. Το ζητούμενο όμως για τον Πρωθυπουργό αυτή την περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση εισέρχεται στο κρίσιμο διάστημα των 120 ημερών, όπου εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, είναι να ανασυνταχθεί η κεντροδεξιά.

Οι προσπάθειες και οι εισηγήσεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γνώση της ρευστότητας που αποκτούν οι εξελίξεις, αλλά οι απόπειρες να «συμμαζέψουν τα πράγματα» δεν αποδίδουν. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ενισχύσει την παρουσία του και να επαναφέρει το δόγμα ότι η διακυβέρνηση υπόκειται στην «ενός ανδρός αρχή», αλλά οι εσωκομματικές συνθήκες και η θολή κυβερνητική εικόνα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Τώρα ο επόμενος σταθμός είναι η περίφημη οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση, από την οποία ο Πρωθυπουργός εξαρτά πολλά στο δρόμο για τις εκλογές και την τελική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις προσπάθειες, λίγοι όμως πιστεύουν ότι αυτό θα εκτονώσει την κατάσταση. Περισσότερο πιθανό είναι να αρχίσει ένα νέος κύκλος εσωστρέφειας.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο το μήνυμα είναι σαφές: το τελικό κριτήριο είναι το συνολικό συμφέρον του κόμματος. Αυτό εξηγεί και την κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο εσωτερικό της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Κορυφαία στελέχη άρχισαν εκ νέου έναν κύκλο διακριτικών επαφών μεταξύ τους, ενώ κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες με αποκλίνουσες ως πρόσφατα διαδρομές βρίσκονται σε διαρκή επαφή μεταξύ τους και με ομάδες βουλευτών.

Ουδείς έχει όμως διάθεση αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας που πλέον παίζει το τελευταίο της χαρτί, τόσο στη συνάντηση με τη Μέρκελ από την οποία επιζητεί ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη για να βγει στο δημοσιονομικό ξέφωτο, όσο και στις δυο εκδηλώσεις για να γίνει στην πράξη, και όχι στα λόγια, η επανένωση της κεντροδεξιάς, αν όχι στην κορυφή, τουλάχιστον στη βάση και στην κοινωνία που είναι ζητούμενο.


Σε διαφορετική περίπτωση, το παραδέχονται και υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης τελειώνει, σε μια στιγμή που παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με το εγχώριο και διεθνές κατεστημένο. Και όπως λέει και ο Καβάφης στο ποίημα του με τίτλο «Κεριά»…«τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν».


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2020. newsontime.gr

powered by Blogger