google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στοχεύουν στο χρέος για αποφυγή εκλογών | newsontime.gr
Home » , » Στοχεύουν στο χρέος για αποφυγή εκλογών

Στοχεύουν στο χρέος για αποφυγή εκλογών

Written By news on Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 | 10:39 π.μ.

Συμφωνία για το χρέος, αποφυγή νέας δανειακής σύμβασης και φοροαπαλλαγές οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν οι εκλογές.      

Με την ελπίδα ότι οι πιθανότητες διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας θα αυξηθούν εάν τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής αρχίσουν να γίνονται ορατά, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμούν, σύμφωνα με τους συνομιλητές τους τις τελευταίες ημέρες, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και η αποτροπή μιας νέας δανειακής σύμβασης σε συνδυασμό με την αναζήτηση άλλων τρόπων για να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό, μπορεί να ενισχύσει την κυβερνητική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Η κοινή γραμμή των δυο πολιτικών αρχηγών είναι να υπάρξουν σημαντικές κινήσεις «ανακούφισης» των πολιτών το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται προβληματισμός για το ρωσικό εμπάργκο που ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας έχει άμεση συνάρτηση με το συγκεκριμένο σχέδιο των διορθωτικών κινήσεων που θα απευθύνεται ειδικά σε όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης την τελευταία τετραετία.

Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα, ευελπιστώντας στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και αλλαγή των πολιτικών δεδομένων, ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Η εκτίμηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι θα διαφανούν σταδιακά από το φθινόπωρο και οι προθέσεις κυρίως των ανεξάρτητων βουλευτών και κατά πόσο πολλοί εξ αυτών είναι έτοιμοι ή διατίθενται να συνδράμουν στην επίτευξη της συνταγματικά προβλεπόμενης πλειοψηφίας -στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή- των 180 βουλευτών, ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές.

Οι προετοιμασίες για το πρόγραμμα «ανακούφισης» προχωρούν και οι συζητήσεις συνεχίζονται, ακόμα και τις ημέρες των διακοπών, ενώ στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε χθες το TheTOC.gr για το σχέδιο των φοροαπαλλαγών, προστίθενται και στοιχεία για τις βασικές φθινοπωρινές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως: η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επιμήκυνση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η αλλαγή του πλαισίου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει, όπως προκύπτει από τη συμφωνία των δυο πολιτικών αρχηγών, η ελληνική πλευρά να προχωρήσει μονομερώς σε ορισμένες κινήσεις, ανεξάρτητα από το εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» της τρόικας στη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3-4 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός φέρεται πιο σίγουρος τις τελευταίες ημέρες για την αποδοχή από την τρόικα των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς, αν και έχει σημασία ότι υπάρχει ενόχληση από το ΔΝΤ για τις διαρροές από την Αθήνα περί πρόωρης εξόδου του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα και φυγής της τρόικας.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει φροντίσει να στείλει δυο σαφή μηνύματα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο που αφορούν τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το πρώτο η ελληνική θέση είναι ότι πρέπει να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση έως το τέλος του 2014 με βασικό και ισχυρό επιχείρημα ότι, ενώ η Ελλάδα έχει επιδείξει απόλυτη συνέπεια σε σχέση με τα προαπαιτούμενα καθ’ όλη την προηγούμενη διετία, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους οδεύει, με επιλογή και ευθύνη των εταίρων, από αναβολή σε αναβολή.


Για το δεύτερο αίτημα, η Αθήνα διαμηνύει ότι ενδεχόμενες επιπλέον ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους νυν μετόχους. Και όπως τονίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, θα ήταν καταστροφική μια επιλογή αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών, ενώ υπογραμμίζεται από έμπειρους παρατηρητές ότι εάν οι τράπεζες δεν αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθεί σε άλλη βάση.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου