google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το παρασκήνιο της συνάντησης Γιούνκερ-Σαμαρά | newsontime.gr
Home » , » Το παρασκήνιο της συνάντησης Γιούνκερ-Σαμαρά

Το παρασκήνιο της συνάντησης Γιούνκερ-Σαμαρά

Written By news on Τρίτη 5 Αυγούστου 2014 | 7:24 μ.μ.

Να συρρικνωθεί η λίστα των προαπαιτούμενων ζήτησε ο πρωθυπουργός. Συζήτηση και για την «αντικατάσταση» της τρόικας από ευρωπαϊκό μηχανισμό.  

Η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόνο τυχαία δεν ήταν στην Αθήνα, την πρώτη πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ετέθησαν δυο σημαντικά για την Ελλάδα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν αν και σε χαλαρό τόνο, διότι θα υπάρξει ενδελεχής συζήτηση σε ύστερη φάση και συγκεκριμένα περί τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα να συρρικνωθεί η μακρά λίστα των δράσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, και το άλλο, που συνδέεται με την συνάντηση των Παρισίων, είναι η αντικατάσταση της τρόικας από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό ώστε ο έλεγχος να γίνεται ανά 6μηνο και όχι ανά 3μηνο όπως σήμερα.

Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά ο κ. Γιούνκερ δεν εμφανίστηκε αρνητικός στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες αλλαγής κλίματος και κυρίως να αποφορτιστεί η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατμόσφαιρα από το μπρα ντε φερ των τελευταίων ετών μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

Short list προαπαιτούμενων

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση ετέθη, έστω διερευνητικά, το θέμα της μείωσης του αριθμού των μέτρων προς υλοποίηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δεν μπορεί χρονικά να ανταποκριθεί στο στόχο που έχει θέσει η τρόικα.

«Δεν βγαίνει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα που θέλει η τρόικα έως τον Οκτώβριο, ακόμα και εάν η Ελλάδα μεταμορφωνόταν από τη μια μέρα στην άλλη στην πιο σύγχρονη δημόσια διοίκηση και οικονομία του πλανήτη», λέει χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Οτι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να υπάρξει μια «short list», δηλ. μια μικρή λίστα με 10-15 προαπαιτούμενα, τα πιο σημαντικά που θεωρεί η τρόικα, ώστε να επικεντρωθεί σε αυτά και να τα υλοποιήσει.

Ο κ. Γιούνκερ δεν το είδε αρνητικά, αλλά θα χρειαστεί να το επανεξετάσει και αργότερα, όταν θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρελθόν η Τρόικα»

Το άλλο ζήτημα που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην ξαναβιώσει τα θρίλερ του παρελθόντος με την τρόικα που επιβάρυνε το κλίμα στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και έγινε και το πρώτο βήμα να συναντηθούν οι δυο πλευρές, ελληνική κυβέρνηση και τρόικα, στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίζει να περνάει στους πολίτες η εικόνα πως η εποπτεία και ο έλεγχος κυρίως του ΔΝΤ, που αποτελεί το πιο «μισητό» οργανισμό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, τελειώνει.

Σε αυτό το κλίμα μόνο τυχαίο δεν ήταν το δημοσίευμα του Reuters για αντικατάσταση της τρόικας από όργανο της Ε.Ε. και εξαμηνιαίο έλεγχο αντί τριμηνιαίο.

Ο κ. Γιούνκερ δεν είναι αρνητικός και θέλει μια τέτοια εξέλιξη και προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η δικομματική κυβέρνηση. Επίσης, οι πιο μυημένοι σημειώνουν ότι η εποπτεία της Ε.Ε. υπάρχει και οι έλεγχοι δεν σταματάνε απλά, διευκρινίζουν, θα σταματήσει η διαδικασία των τελευταίων χρόνων, όπου η τρόικα ρύθμιζε την ατζέντα μιας ολόκληρης χώρας.

Οι φιλοφρονήσεις Γιούνκερ

Κατά τα άλλα ο κ. Γιούνκερ δεν τσιγκουνεύτηκε σε φιλοφρονήσεις και εκθείασε πολλάκις τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την τεράστια προσπάθεια που κάνει, αν και σημείωσε, κάτι που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ή δεν σχολιάστηκε όπως έπρεπε, πως πρέπει να εξακολουθήσει να τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ελλάδα πάντως, ανεξάρτητα από την αρμονία που θέλει να υπάρξει, όπως είπε και ο Αντώνης Σαμαράς, δηλ. ανάπτυξη και πειθαρχία, πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και αυτό φάνηκε και χθες όταν υποστήριξε πως δόθηκε μάχη για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και έγιναν και από τους δυο πολιτικούς παραλληλισμοί με την Αργεντινή.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ, παρόντος και του Ευάγγελου Βενιζέλου, συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις, δηλαδή η προεργασία για τη μεγάλη μάχη στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και τα stress tests, η πορεία του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Το χαρτοφυλάκιο Αβραμόπουλου

Επίσης συζητήθηκε και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά για νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έγινε συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια ενέργειας, ανάπτυξης, μεταφορών και εσωτερικών υποθέσεων με αρμοδιότητα και τη μετανάστευση που αφορά κυρίως την Ελλάδα.


Σε λεπτομέρειες δεν μπήκαν οι δυο πλευρές που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα στο γεύμα λίγο αργότερα, παρόντος και του κ. Αβραμόπουλου που βλέπει ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μάλλον θα πάρει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο. To πιο πιθανό είναι πάντως το χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου