google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το «θερμό φθινόπωρο» της δικομματικής | newsontime.gr
Home » , » Το «θερμό φθινόπωρο» της δικομματικής

Το «θερμό φθινόπωρο» της δικομματικής

Written By news on Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 | 10:44 π.μ.

ωτιά έχουν πάρει οι μηχανές της δικομματικής κυβέρνησης, πριν από το ραντεβού με την Τρόικα και μόλις μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο ραντεβού στο Παρίσι.

ΦΣτην τελική φάση της προετοιμασίας της για το νέο κύκλο συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με την Tρόικα βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση και οι κυβερνητικές μηχανές ανάβουν στο φουλ, καθώς οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος που θα έχουν συνάντηση εκτός απρόοπτου την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου εισέρχονται στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη συνάντηση του Παρισιού στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, εν μέσω θερινών σεναρίων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διαρροή ονομάτων όπως αυτό του προέδρου του ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, το οποίο αρνείται η Ν.Δ. ότι έχει βολιδοσκοπηθεί, θέλουν να είναι έτοιμο το πλαίσιο του σχεδίου που θα κινηθεί η ελληνική αποστολή, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα σε ακριβώς μια εβδομάδα, την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Παρίσι θα κρίνει τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης επιμένουν ότι είναι πολύ βασικό η ελληνική πλευρά να είναι πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα, καθώς η συνάντηση του Παρισιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέτρα που θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ευελπιστώντας να αλλάξει το κλίμα.

Οι δυο αρχηγοί έχουν αποφασίσει ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα στο Παρίσι θα έχει ως αιχμή του δόρατος τις φοροελαφρύνσεις και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πειστεί η Τρόικα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος χωρίς να υπολογιστούν τα stress tests των τραπεζών με το επιχείρημα ότι αυτή η διαδικασία δεν συνδυάζεται με την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιθυμεί, να δεσμευθεί η ευρωζώνη για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ενώ θα θέσει και το ζήτημα του «κουρέματος» των προαπαιτούμενων δράσεων.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια μικρή λίστα από τις προτεραιότητες που είναι μείζονες και πρέπει να προωθηθούν άμεσα και θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για 600 δράσεις, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι δευτερεύουσας σημασίας, και άρα πρέπει να εφαρμοστούν σε ύστερο χρόνο.

Το πιο βασικό όμως είναι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να δει αντιδράσεις και από τη στάση της τρόικας θα εξαρτηθεί και το τι θα πει ακριβώς ο Πρωθυπουργός λίγα εικοσιτετράωρα μετά στη φετινή 79η ΔΕΘ.

Η ατζέντα των φοροαπαλλαγών

Ο ...οδικός χάρτης των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ως βασικούς σταθμούς τη μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Ψηλά στην ατζέντα είναι, όπως έχει συμφωνηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε πολλές δόσεις, θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση με την Τρόικα, λύση για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Βασικός σταθμός η κατ' ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Γιουνκέρ

Στον πρωθυπουργικό προγραμματισμό βασικός σταθμός πριν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι η κατ’ ιδίαν συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Σάββατο 30 Αυγούστου.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνουν άμεσα οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που αποτελεί τον «κακό εφιάλτη» της κυβέρνησης.

Πάντως, παρά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η οργή περισσεύει, κυρίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ καταγράφεται από τους βουλευτές η πλήρης αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους που έχουν σωρευτεί.

Εν μέσω της προετοιμασίας για το Παρίσι, η κυβέρνηση και ειδικά η Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε τμήμα της εκλογικής της βάσης και της Κ.Ο. για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή σε τουλάχιστον έξι μητροπολίτες να επιτεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό. Από το Μαξίμου επιμένουν ότι παρά την αναβολή που υπήρξε, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, 2 Σεπτεμβρίου με τις αναγκαίες διορθώσεις, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger