google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σύννεφα λόγω ΕΝΦΙΑ πάνω από τη συγκυβέρνηση | newsontime.gr
Home » , » Σύννεφα λόγω ΕΝΦΙΑ πάνω από τη συγκυβέρνηση

Σύννεφα λόγω ΕΝΦΙΑ πάνω από τη συγκυβέρνηση

Written By news on Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014 | 11:29 π.μ.

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ αποκάλυψε εκ νέου τα προβλήματα στη συγκυβέρνηση. Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ και η έκτακτη -μυστική- συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου 

Η καχυποψία μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη παραμένει σε πολλά θέματα και συνεχίζει να επηρεάζει και να δοκιμάζει τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ.

Σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να τρέξει πολύ γρήγορα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενόψει και της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι σε ένα μήνα περίπου, το κλίμα πολλές φορές είναι κακό μεταξύ των δυο κομμάτων.

Ενόχληση ΠΑΣΟΚ

Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να διαρρεύσει την Τετάρτη το βράδυ ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περσινά επίπεδα για 4.000 περιοχές, όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013-, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αιφνιδίασε και ενόχλησε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του TheTOC.gr, την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στη σκιά της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου, στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου σήμανε «συναγερμό». Κανείς από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν ήθελε να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ ως ουραγός της συγκεκριμένης διαδικασίας και να καρπωθεί μόνο η πρωθυπουργική πλευρά τα όποια θετικά σχόλια για την επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ.

Εκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Υπό το καθεστώς της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας, έγινε το πρωί της Πέμπτης έκτακτη συνάντηση στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, χωρίς να ενημερωθούν τα ΜΜΕ για να λυθούν οι παρεξηγήσεις

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε δύσκολη θέση και πρέπει να εμφανίζεται στα μάτια της κοινής γνώμης ότι παλεύει, παρεμβαίνει και επιτυγχάνει διορθωτικές κινήσεις. Αυτό έγινε και στην παρούσα φάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν και πολύ «γήπεδο δράσης» στο ΠΑΣΟΚ, αφού και η ΝΔ έχει εκλογικές ανάγκες και γι’ αυτό και είχαν εμφανιστεί με ερώτησή τους 27 «γαλάζιοι» βουλευτές προ ημερών που ζητούσαν διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η διαρροή για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τα προγράμματα ανεργίας, ανακοίνωσε την αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών.

«Το ΠΑΣΟΚ απαραίτητος εταίρος»

Παράλληλα, θέλοντας να συμπληρώσει τη δήλωση του πρωθυπουργού για τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανακοίνωσε ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και σε αυτό το θέμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Και δεν είναι η μόνη υπόθεση που η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ ως ο απαραίτητος εταίρος, χωρίς τη γνώμη του οποίου δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν πρόσφατα με την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα είναι ο νέος επίτροπος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η πρόταση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη Βενιζέλου και μάλιστα υπήρξαν και διαρροές ότι ο πρωθυπουργός εξάρτησε την απόφαση από τη συμφωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον οποίον και ενημέρωσε.

Παρασκηνιακός ανταγωνισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Προσωπική κόντρα των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου δεν υπάρχει, αλλά υφίσταται ένας παρασκηνιακός ανταγωνισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε πολλά επίπεδα που όμως επηρεάζει και το κυβερνητικό έργο.

Προ λίγων ημερών οι δυο αρχηγοί σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις υπουργών και με τις αρρυθμίες που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση συμφώνησαν να λυθούν όλα τα θέματα με συναινετικό πνεύμα και να περιοριστούν οι εντάσεις.

«Η κυβέρνησης δεν κάνει διακοπές»

Το βέβαιο είναι ότι και οι δυο επιθυμούν να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα και τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου από την τρόικα, ώστε να έχουν καθαρό πεδίο μπροστά τους. Αυτό ουσιαστικά είπε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός που ζήτησε να μην χαλαρώσουν οι υπουργοί ούτε αυτή την περίοδο των θερινών ολιγοήμερων διακοπών και έθεσε θέμα να παραμείνουν οι αναπληρωτές υπουργοί στα υπουργεία.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει ποτέ διακοπές» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν φθάνει μόνο να κρατήσει τα γκέμια της κυβέρνησης και να μην χαλαρώσουν οι υπουργοί, αφού πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα το κυβερνητικό σχήμα ενόψει της συνάντησης του Παρισιού.


Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το κλίμα οργής, κυρίως στην περιφέρεια με το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, ενώ απέναντι στη ΝΔ βρίσκεται και η μεγάλη ομάδα των ένστολων.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου