google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πέρασε η μικρή ΔΕΗ - Παρών ο Κακλαμάνης | newsontime.gr
Home » , » Πέρασε η μικρή ΔΕΗ - Παρών ο Κακλαμάνης

Πέρασε η μικρή ΔΕΗ - Παρών ο Κακλαμάνης

Written By news on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 | 2:21 π.μ.

Με πλειοψηφία 51 βουλευτών που ψήφισαν «ναι» έναντι 46 που ψήφισαν «όχι» και ενός που ψήφισε «παρών», του Νικήτα Κακλαμάνη, σε σύνολο 98 ψηφισάντων, πέρασε το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Δευτερόλεπτα αργότερα ανακοίνωσε πρώτη εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την πρόταση του κόμματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν εγκρίνουν οι πολίτες το εν λόγω νομοσχέδιο η Ραχήλ Μακρή.


Αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση.

«Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει.

Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο "ναι" στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ».

Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

«Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα "φιλέτο" για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Μανιάτης: Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις

Για σχέδιο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου προτού φύγει, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Δεν έχετε σκοπό να παραδώσετε κράτος. Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία.

Αποικία μεγάλων συμφερόντων και διαπλοκής που βιάζεται να ξεκοκαλίσει τον δημόσιο πλούτο και τις στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας», είπε, προειδοποιώντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση του τι κάνει η κυβέρνηση.

Θυμίζοντας όσα «αυτονόητα» είπε την επομένη των εκλογών, ζητώντας συναίνεση για τις αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν αξιοποίηση τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που ήρθε και πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές) αλλά έχει ως μοναδικό κριτήριο να προλάβει να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε, δημιουργώντας αρνητικά τελετελεσμένα.

«Αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουμε το παν να μην της αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία να ανατάξει την οικονομία», είπε, περιγράφοντας το κατά τη γνώμη του σκεπτικό της κυβέρνησης, αλλά και προϊδεάζοντας για το τι θα παραλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που θα γίνει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.


Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Βουλής και τον βομβαρδισμό νομοσχεδίων αμέσως μετά, αναφερόμενος τόσο στο νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ όσο και σε εκείνο με τους αιγιαλούς που ακολουθεί.

«Και νομίζετε ότι θα καθόμαστε να παρακολουθούμε το ξεπούλημα σε θερινό τμήμα με 50 προεπιλεγμένους βουλευτές. Όχι κύριοι.

Μας γυρνάτε 60 χρόνια πίσω και αυτή την απόφαση αν μη τι άλλο, δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι, κάθε βουλευτής και κάθε βουλευτίνα θα αναλάβουν την ευθύνη τους», είπε, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι το πολυτιμότερο αγαθό της Οικονομίας σήμερα, αφού δεν είναι απλά μια επιχείρηση που πήγε ρεύμα όπου δεν μπορούσαν να το πάνε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά αφορά στην προοπτική της χώρας και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Έχει να κάνει με την έξοδο από την κρίση, αλλά και με τον ενεργειακό σχεδιασμό, την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει μικρή ΔΕΗ, αλλά μεγάλα φιλέτα», αφού όπως είπε στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί της χώρας, π.χ. στην Δυτική Μακεδονία.

«Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας; Έχετε κάνει λογαριασμό; Πόσο τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα φράγματα, τα αποθέματα λιγνίτη, ο ορυκτός πλούτος της χώρας;», ρώτησε, σημειώνοντας ότι ειδικοί εκτιμούν την αξία σε κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι ύβρις να ομιλείτε για μικρή ΔΕΗ», είπε, μιλώντας για ένα ανεκτίμητο κομμάτι της χώρας που θέλουν να το εκποιήσουν άρον άρον σε ένα θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει μείωση στα τιμολόγια μετά από την ιδιωτικοποίηση του αντίστοιχου φορέα, ενώ και στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα η μετοχοποίηση της ΔΕΗ έφερε αύξηση στα τιμολόγια κατά 103% για τα νοικοκυριά και 80% για τις επιχειρήσεις.

Σκουρλέτης στον realfm 97,8: Η κυβέρνηση φοβάται μια συζήτηση σε βάθος

Μίλησε δε και για σκάνδαλα τύπου energa και power, στη δίκη των οποίων θύμισε ότι υπερασπιστής τους ήταν ο σημερινό υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, χωρίς εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου.

«Γιατί αυτή η βιασύνη σε θερινό τμήμα να ξεπουληθεί ο πλούτος, με επιλεγμένους βουλευτές; Γιατί υπάρχει η απαίτηση για ζεστό χρήμα από τους δανειστές μας», είπε, «και πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας και αυτό γρήγορα, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα ψέματα τελειώνουν , αποκρούοντας και το επιχείρημα των “τζιμανιών” όπως χαρακτήρισε συμβούλους του πρωθυπουργού που μιλούν για αριστερή παρένθεση.

«Δεν έχετε καταλάβει», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομίζει πως έχει να κάνει με ανθρώπους που θέλουν να κάτσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν. «Δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία.

Είμαστε για να πάρουμε την εξουσία από την εγχώρια και ξένη κλεπτοκρατία και να τη δώσουμε στον λαό. Και αυτό θα κάνουμε σύντομα», είπε.

«Μπορεί να μην είχαμε εκτεταμένα μπλακ άουτ από την απεργία, αλλά έχουμε κυβερνητικό μπλακ άουτ» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κινείται στα σκοτάδια και καταφεύγει σε συκοφαντίες.

«Σας φοβίζουν οι κάλπες. Δεν τολμάτε το δημοψήφισμα. Το γνωρίζουμε.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι δεν τολμάτε καν τη συζήτηση στη Βουλή, όπως ζητούν όλα τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

«Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα και απαιτούμε άμεση σύγκληση της ολομέλειας για να αποφασίσει», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής.

«Ξέρω ότι φοβάστε το δημοψήφισμα αλλά τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η βούληση του ελληνικού λαού ή οι δικοί σας φόβοι και τα απαιτούμενα της τρόικα;», ρώτησε, σημειώνοντας πως όποιος φοβάται τον διάλογο, τη Βουλή και την ίδια τη Δημοκρατία, δεν πάει μακριά.

«Οι μέρες του φόβου τέλειωσαν για τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς, δεν θα είναι πολλές οι μέρες του φόβου σας. Ο λαός σύντομα θα απαλλάξει εσάς και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο», κατέληξε.

Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Για «αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβάλλει στον διάλογο αρνούμενη τα πάντα και τόνισε πως η συναίνεση, δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής.

«Κάθε άλλο κάθε παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντί για φόβος κυριαρχεί η πεποίθηση ότι κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής, ο κ. Μανιάτης αντέτεινε ότι το πόσο τιμάται μία δημόσια επιχείρηση, δεν το αποφασίζει ο ίδιος αλλά ένας ανεξάρτητος, παγκοσμίου κύρους, εκτιμητής που θα δώσει μία εύλογη τιμή η οποία θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Εντονος διάλογος Γεωργιάδη-Χρυσοβελώνη

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, με αφορμή την αντικατάσταση της βουλευτού της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για πανικό της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, προκαλώντας την άμεση απάντηση του κ. Γεωργιάδη.

«Έχουμε μια βουλευτή που κατηγορεί για συνωμοσίες. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με το νομοσχέδιο. Η βουλευτής είχε ένα πρόβλημα υγείας και ζήτησα πράγματι να την αντικαταστήσω γιατί με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ αυτή τη μεταρρύθμιση. Έγινε ότι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πατάει σε δύο βάρκες» σε σχέση με το δημοψήφισμα, καθώς δεν θέλει να αναδείξει ότι αποδέχεται την ανάγκη να περάσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει την ιδεολογική σύγχυση του.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να κάνουν παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

Καμμένος: Πρόκειται για έγκλημα

«Ποιος θα μείνει έξω από την φυλακή», όταν θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη για αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ, ρώτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Αφού υπερασπίστηκε τη δυνατότητα του λιγνίτη να εξασφαλίσει την αυτονομία της χώρας για πολλές δεκαετίες και θύμισε ότι ο κ. Σαμαράς πριν από το φθινόπωρο του 2010 διακήρυττε ότι η ΔΕΗ και η ενέργεια της χώρας δεν παραδίδεται, αναρωτήθηκε τι άλλαξε έκτοτε.

«Έτσι επιβάλλει η τρόικα», απάντησε μόνος του.

Ο ίδιος κατήγγειλε εκούσια δυσφήμιση της ΔΕΗ, ώστε τώρα να διαφημίζεται ως ευκαιρία «να φύγει από πάνω μας ο καρκίνος της ΔΕΗ», επειδή η τρόικα επιθυμεί η χώρα να μην έχει ενεργειακή επάρκεια, όπως είπε.

«Είμαστε η μόνη χώρα που μπορούμε να έχουμε ενεργειακή αυτονομία όσο κατέχουμε τη ΔΕΗ», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα 3,3 δισ. τόνοι λιγνίτη που δίνονται, μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισ. λίτρα καυσίμου που αν πολλαπλασιαστούν με 1,40 που είναι η σημερινή τιμή λίτρου του καυσίμου, αποδίδουν 588 δισ. ευρώ.

«Η μικρή ΔΕΗ δεν πωλείται για οικονομικούς ή αναπτυξιακούς λόγους», είπε, «πρόκειται για έγκλημα», αφού η ίδια η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι μπορεί με δική της χρηματοδότηση να προβεί σε επενδύσεις, όχι μόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, αλλά για να εξάγουμε και ρεύμα.

«Ζητούμε δημοψήφισμα, όχι για να καλύψουμε συνδικαλιστές, αλλά για να καλύψουμε την περιουσία των Ελλήνων και των παιδιών μας», είπε, χαρακτηρίζοντας επιπλέον ιεροσυλία κατά του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή τη σημερινή παράδοση της ενέργειας, αλλά και αντίθετο με όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια.

Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι δίνει το 30% των καταναλωτών, νομοθετώντας ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι στη διάθεση του αγοραστή, αλλά και πως αύριο το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να πουλήσει όλο το ποσοστό της ΔΕΗ.

Ο ίδιος μίλησε για ένα έγκλημα που δεν θα το κάνει μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι βουλευτές από τη στιγμή που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Ζήτησε δε, από τον ελληνικό λαό, στον βαθμό που θα πάμε σε δημοψήφισμα να αποφασίσει αν θέλει να παραδώσει το μέλλον στους δανειστές ή να συνεχίσουμε να έχουμε ανεξάρτητη χώρα.

Ικανοποίηση Κουκουλόπουλου για τη «μικρή» ΔΕΗ

Πλήρως ικανοποιημένος τώρα από την εξέλιξη του νομοσχεδίου, και παρά τις επιφυλάξεις του για την απελευθέρωση της ενέργειας, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο υπουργός ζήτησε και πήρε τον λόγο για τρεις λόγους, όπως είπε. Πρώτον, επειδή με την ενέργεια ασχολείται από τον χρόνο των σπουδών του ακόμα, εκπροσωπεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας στη Βουλή και παραμένει τυπικά υπάλληλος της ΔΕΗ ενώ έχει εργαστεί και οκτώ χρόνια εκεί.

«Μία δήλωσή μου πριν από τρεις εβδομάδες ότι το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος, έκανε τον γύρο της χώρας», είπε, παρότι πιστεύει πως δεν υπάρχει κάποιος που έχει αντίρρηση με όσα είπε. «Μην κουράζεστε να κάνετε την ατζέντα που δεν έχετε», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ που δίπλα στην ενέργεια βάζει συνεχώς και τον αιγιαλό, αφού όπως υποστήριξε το δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη για το νερό το προκάλεσαν δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ…

Δεύτερον, γιατί όπως είπε, «βγαίνοντας από κρίση, ούτε την ψυχή μας ούτε την λογική μας χάσαμε. Επιτελέσαμε ένα υπέρτατο πολιτικό καθήκον». Σημείωσε δε, ότι επί τρεις εβδομάδες επέλεξε να μη μιλήσει σε δεκάδες ΜΜΕ που του το ζήτησαν, αλλά να το κάνει στη Βουλή μετά από μία προσπάθεια που κατέβαλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τρίτον, γιατί στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου γύρω από την μικρή ΔΕΗ, ήρθαν έτσι τα πράγματα που είναι ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την εκπροσωπεί, την ώρα που λόγω της πρόσφατης υπουργοποίησής του δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής στα θερινά τμήματα της Βουλής.

«Ο κ.Τσίπρας πήγε στην Δυτική Μακεδονία και μίλησε για κάποιους που τάχα διαφωνούν και κρύβονται. Αν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ και σε μένα, είμαι εδώ», είπε και «ως μέλος της ηρωικής ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απαντώ ότι εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Αν είχαμε κρυφτεί, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν σαν την Αργεντινή»…

Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ, υποστήριξε ότι πρόκειται για την εκκρεμότητα της χώρας για απελευθέρωση της ενέργειας από το 2008. «Αν με ρωτάτε, ναι, έχω επιφυλάξεις για την απελευθέρωση της ενέργειας και τα αποτελέσματά της, γιατί διαχρονικά τα στοιχεία λένε ότι η ενέργεια δεν είναι σαν τις τηλεπικοινωνίες.

Αλλά αυτή είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Να την αλλάξουμε. Ναι. Να παλέψουμε όλοι μαζί να την αλλάξουμε. Αλλά αλά κάρτ δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην ΕΕ», είπε. Συνεχίζοντας στα ερωτήματά του, αναρωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό είναι μονόδρομος. «Όχι, υπάρχει και άλλος δρόμος. Το άνοιγμα λιγνιτορυχείων της Δράμας και της Ελασσώνας στους ιδιώτες», είπε, θυμίζοντας ότι πρόκειται για μία λύση που πάλεψε επί έξι χρόνια με συνέπεια τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής, βρίσκοντας ελάχιστους συμμάχους και αμέτρητους αντιπάλους και εχθρούς σε αυτό του τον αγώνα.

«Αυτοί που θέλουν δημοψήφισμα, ας πάνε να κάνουν τοπικό δημοψήφισμα στην Δράμα και στην Ελασσόνα, να δούμε εκεί την εξέλιξη», είπε, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση βάζοντας μέσα και την απελευθέρωση της ενέργειας γιατί αμφισβητεί την ΕΕ. «Όλοι οι άλλοι δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να κάνουν», είπε, καλώντας τους να προτείνουν το άνοιγμα της Ελασσόνας και της Δράμας.

«Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την δήλωσή μου, μπορώ να δηλώσω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου», είπε, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που σε λίγες ώρες θα ψηφιστεί, δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που παρουσιάστηκε προ τριών εβδομάδων. «Όλες οι αλλαγές που έχει κάνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έκανε αποδεκτές ο κ.Μανιάτης, έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα», είπε, αναφερόμενος στην πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του καλώς νοούμενου τοπικού συμφέροντος, του νέου τοπίου στον ανταγωνισμό της ΔΕΗ, την ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας.

Ο κ.Κουκουλόπουλος κατήγγειλε δε, τον Αλέξη Τσίπρα για όψιμο ενδιαφέρον. «Ήρθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία. Έδειξε όψιμο ενδιαφέρον και καθόλου ειλικρινές για τη Δυτική Μακεδονία», είπε, θυμίζοντας ότι ήταν Οκτώβριος του 2007 όταν στο νομαρχιακό συμβούλιο της Κοζάνης η διοίκηση της ΔΕΗ τους ανακοίνωσε τη σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων από το 2016, οπότε και μία μία θα μπαίνουν σε ψυχρή εφεδρεία και η Δυτική Μακεδονία στην εποχή των ‘παγετώνων’ όπως είπε. Ο ίδιος μιλησε για εξακολούθηση της ληστρικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη, αλλά και στο «ολότελα διαφορετικό» σήμερα τοπίο μετά από αγώνα πολλών ετών. «Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έχει πάρει τον δρόμο της κατασκευής.

Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναβαθμίζεται», είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται η κατασκευή του Μελίτη 2, ενώ δεσμεύονται λεφτά από το τίμημα για να αποκατασταθεί ο ΑΗΣ της Καρδιάς που θα αποσύρεται. Έκανε λόγο λοιπόν για συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, με μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας και επιμήκυνση της ζωής των υπαρχουσών μονάδων. «Αν δεν έχετε πειστεί για τα περί οψιμότητας, σας λέω ότι (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) πήγε και ήρθε από τη Δυτική Μακεδονία και δεν είδε το σημαντικότερο πρόβλημα».

Εξήγησε δε, ότι αναφέρεται στο ζήτημα με τη γη, που αντιμετωπίζεται τώρα με τροπολογία που διασφαλίζει την επιστροφή της στο Δημόσιο. «Ανοίγει ο δρομος για να λύσουμε το θέμα τα επόμενα χρόνια», είπε, ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αναβαθμιστεί παντιοτρόπως το επόμενο διάστημα η επιτροπή ενεργειακού σχεδιασμού, γιατί «η χώρα περνά σε άλλη φάση»…

Παπαρήγα: Νόθο το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Νόθο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ όπως το βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε πάντως ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει και «να χρησιμεύσει στον λαό για να οργανώσει την αντεπίθεσή του».

Επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει δική του πρόταση, η κ.Παπαρήγα, υποστήριξε ότι «ανοίγει το θέμα στον λαό ότι είμαστε εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων». Υποστήριξε άλλωστε πως αν το ΚΚΕ αποδεχτεί την κατάργηση ενός μόνο τμήματος της ιδιωτικοποίησης, τότε «αθωώνεται όλη η πορεία μέχρι τώρα κι αποδεχόμαστε την μετοχοποίηση, τον διαχωρισμό με την δημιουργία των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ».

Επιτιθέμενη στην συγκυβέρνηση, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, υποστήριξε πως «δεν έχει διάθεση να γίνει δημοψήφισμα, ούτε Ολομέλεια», καθώς έχει υιοθετήσει την «στρατηγική πυγμής και μαστιγίου» για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του λαού.

«Καμπανάκι κινδύνου» από Κουτσούμπα για τη «μικρή» ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποιούν εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενάντια στην ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα, συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ διοργανώνει στην πλατεία Κλαυθμώνος το ΠΑΜΕ.

«Με τον νόμο για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ, θα την πληρώσει πάλι ο λαός της πατρίδας μας, θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά που θα δουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται πάλι στα ύψη, όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα την πληρώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ενέργεια με περιορισμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με μειώσεις μισθών και μια σειρά άλλα αντιδραστικά μέτρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

«Ο λαός μας, η νεολαία πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όλοι οι κλάδοι σε λαϊκή συμμαχία, σε ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντιδραστική πολιτική, να είμαστε σε ετοιμότητα για τον νέο νόμο που ετοιμάζεται ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, με παραπέρα περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που φθάνει μέχρι την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας. Οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Συντάγματος είναι κλειστοί, ενώ ανοιχτός παραμένει ο σταθμός του μετρό.


Πηγή : real.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger