google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ραντεβού κορυφής για χρέος και φοροελαφρύνσεις | newsontime.gr
Home » , » Ραντεβού κορυφής για χρέος και φοροελαφρύνσεις

Ραντεβού κορυφής για χρέος και φοροελαφρύνσεις

Written By news on Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 | 11:01 π.μ.

Ετοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δηλώνει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προκειμένου να δώσει τέλος στους παράλληλους μονολόγους που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με την τρόικα να επιμένει στη λήψη δύσκολων μέτρων και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αποφάσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Εάν «κλειδώσουν» οι συναντήσεις αυτές, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να δει και την Κρ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που συναντήθηκαν τέσσερις φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συζητούν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν «κύκλο» επαφών, ο καθένας στο δικό του επίπεδο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα και να μπορέσει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να προχωρήσει και να υπάρξουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Κύκλος επαφών

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο οποίος άλλωστε έχει ταχθεί (όπως και ο Ιταλός πρωθυπουργός) υπέρ της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας. Επίσης, εάν «κλειδώσουν» οι συναντήσεις αυτές, τότε το επόμενο βήμα του θα είναι να δει και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μπορεί να «πατήσει» πάνω στα όσα μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί στα δημοσιονομικά με αιχμή τις προβλέψεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο τέλος του έτους τα 4,2 δισ. ευρώ και να απαιτήσει από τους εταίρους και δανειστές της χώρας όχι μόνον χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, αλλά και διορθωτικές κινήσεις που δεν θα επηρεάσουν την πορεία των εσόδων, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την περαιτέρω αύξησή τους.

Η «μάχη» θα δοθεί κυρίως για την αύξηση των δόσεων, για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη (που έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός) για τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτική διαπραγμάτευση θα αποτελέσει το μείζον ζήτημα του χρέους.

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα βιάζεται για την οριστικοποίηση των αποφάσεων και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτές θα είναι το «κλειδί» για την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν έχει κρύψει ότι είναι πεποίθησή του πως η λύση μπορεί να δοθεί ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Το πολιτικό κλίμα

Προφανώς οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που σχεδιάζονται αυτή την ώρα, με επίκεντρο την πολιτική διαπραγμάτευση με τους ομολόγους τους, δεν είναι άσχετες και με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και κυρίως με τον «κάβο» της προεδρικής εκλογής.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα θελήσουν να ενημερώσουν και για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς και για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί η πλειοψηφία των «180».


Η Αθήνα, όπως τόνιζαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζουν τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν προτίθεται να ζητήσει κάτι από τους εταίρους και δανειστές, αλλά θα σημειώσει ότι με την αδιάλλακτη τακτική που υιοθετούν οι εκπρόσωποί τους δυσκολεύουν την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει ήδη ξεκινήσει.


Πηγή : ethnos.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου