google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης | newsontime.gr
Home » , » Ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης

Ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης

Written By news on Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014 | 9:52 μ.μ.

Μ. Σάλλας: Πολύ σοβαρό το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά ελεγχόμενο - Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών θα είναι πιο συχνές

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μεγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, στη σύσκεψη συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές, στη λογική μιας περαιτέρω ενίσχυσης.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών θα είναι πιο συχνές, όπως είπε η κ. Βούλτεψη, με στόχο οι τράπεζες, με δεδομένη τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης να συνδράμουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου δύο ώρες ενώ κατ' ιδίαν συνάντηση ακολούθησε -μετά το τέλος της σύσκεψης- μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Τα κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και τα επικείμενα stress test της ΕΚΤ ήταν και το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Τράπεζα της Ελλάδος τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, μηχανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια, όπως προέκυψε και από τα όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, την Τετάρτη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κώδικας δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας θα δημιουργήσουν ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» και θα επιτρέψει να καταστεί σαφές -για το τραπεζικό σύστημα- ποιες είναι εκείνες οι επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Κατ' επέκταση δηλαδή ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται ακόμη μία ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ στις 30 Οκτωβρίου θα είναι και η αφετηρία για τη δυναμική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτό θα σηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση χιλιάδων ζημιογόνων επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί επιχειρηματίες, από μικρομεσαίοι μέχρι και μεγάλοι, θα «πάνε σπίτι τους» αν δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, την ώρα που τόσο η τρόικα όσο και η αγορά ζητά επίμονα να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, οι οι τραπεζίτες είναι μάλλον αρνητικοί απέναντι στις θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα αυτό. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά ότι οι αλλαγές  που θα φέρουν την εξυγίανση των ισολογισμών και των χαρτοφυλακίων  των τραπεζών θα συνεπάγονται και πλήγμα στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειες,  εν όψει και των ευρωπαϊκών stress test του Φθινοπώρου, από τα οποία δεν αποκλείεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τον ελληνικό κλάδο.


Πάντως, είναι σαφές ότι η χρηματιστηριακή αγορά αμφισβητεί τη στάση των τραπεζιτών και τάσσεται υπέρ μίας λύσης που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως φαίνεται και από τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του κλάδου.


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger