google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ιατροδικαστής για τον 66χρονο του «Ευαγγελισμού»: Θα έπρεπε να είχε χειρουργηθεί το ταχύτερο δυνατόν… | newsontime.gr
Home » , , » Ο ιατροδικαστής για τον 66χρονο του «Ευαγγελισμού»: Θα έπρεπε να είχε χειρουργηθεί το ταχύτερο δυνατόν…

Ο ιατροδικαστής για τον 66χρονο του «Ευαγγελισμού»: Θα έπρεπε να είχε χειρουργηθεί το ταχύτερο δυνατόν…

Written By news on Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 | 9:43 μ.μ.

Με την ολοκλήρωση της νεκροψίας εκτυλίσσεται η δραματική ιστορία, στην οποία «πρωταγωνιστεί» ο άτυχος 66χρονος καρδιοπαθής, που κατέληξε την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έχοντας περάσει από ένα σοβαρό χειρουργείο, αλλά και έχοντας πληγεί από τις οικονομικές απαιτήσεις γιατρού της Α” Καρδιοχειρουργικής κλινικής για «φακελάκι».

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νίκος Καρακούκης, επικουρούμενος και από τη συνάδελφό του, κυρία Σουλτάνα Μαριανού, διενήργησε την Τρίτη τη νεκροψία στη σορό του 66χρονου, ενώ την ίδια ώρα παρενέβαινε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου 66χρονου.

Η άμεση διαπίστωση των ιατροδικαστών ήταν ότι ο συνταξιούχος είχε υποστεί ισχαιμία και τρία εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο και τα δύο πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής σε δηλώσεις του τόνισε πως με τις βλάβες που βρήκε στην καρδιά του συγκεκριμένου ασθενή, η άποψή του είναι πως, «όσο πιο γρήγορα χειρουργούνται τέτοιοι ασθενείς, τόσο το καλύτερο γι” αυτούς». Έδωσε έτσι μια έμμεση, αλλά σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς των συγγενών του άτυχου καρδιοπαθή ότι, αν δεν είχε μεσολαβήσει το 18ήμερο της διαπραγμάτευσης για το φακελάκι και είχε μπει ο άνθρωπός τους αμέσως στο χειρουργείο, ίσως και να ζούσε σήμερα.

Οι ειδικοί έλαβαν και ιστολογικό δείγμα, το οποίο εστάλη για περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να αποκτήσουν μια ευκρινέστερη εικόνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, την τυχόν επιβάρυνση του οργανισμού του θανόντος το τελευταίο διάστημα και τη χρονολογική σειρά των παθολογικών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν. Τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου αναμένεται να δοθούν στους συγγενείς του 66χρονου, οι οποίοι και υπέβαλαν το αίτημα για νεκροψία, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ρίξουν φως στο αν υπάρχουν ιατρικές ευθύνες στο θάνατο του ασθενή, σημείωσε, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούσης.

Στο ερώτημα εάν για το θάνατό του ευθύνεται η καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση, ο κ. Καρακούσης απάντησε ότι αυτό, για να απαντηθεί, θα πρέπει να έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. «Έχουμε πάρει δείγμα απ” όλα τα όργανα, όταν βγουν τα αποτελέσματα, θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κανονικά ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει όσο πιο νωρίς στο χειρουργείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

Οι συγγενείς του άτυχου άνδρα υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση των 18 ημερών -όσο διήρκησαν και οι «διαπραγματεύσεις» του καρδιοχειρουργού με τον καρδιοπαθή για την επέμβαση by pass- απέβη μοιραία για τον άνθρωπό τους.

Την ίδια άποψη εκφέρει και μερίδα γιατρών, ότι δηλαδή επρόκειτο για έναν ηλικιωμένο καρδιοπαθή, ο οποίος δεν αποκλείεται να υπέστη επιπλέον συναισθηματική επιβάρυνση από τη συμπεριφορά του γιατρού, που τον εκβίαζε, προκειμένου να τον υποβάλει στη σωτήρια για την καρδιά του επέμβαση.

Γιατροί του «Ευαγγελισμού» ωστόσο, επικαλούμενοι και διεθνή βιβλιογραφία, υποστηρίζουν ότι το διάστημα των δύο κρίσιμων εβδομάδων που ο 66χρονος απευθυνόταν στο γιατρό και προσπαθούσε να βρει λύση, θεωρείται καταλυτικό όχι για τη διενέργεια επέμβασης, αλλά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς, που θα επιτρέψει στη συνέχεια και την εισαγωγή του στο χειρουργείο.


Θεωρούν δηλαδή ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος για την καρδιοχειρουργική επέμβαση θα ήταν ο ίδιος, με ή χωρίς «φακελάκι», και θα γινόταν περίπου το ίδιο διάστημα, δηλαδή την περασμένη εβδομάδα, από όποιο γιατρό και αν τον χειρουργούσε.


Πηγή : opinionpost.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου