google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα - Θα μαζευτούν οι 120 υπογραφές; | newsontime.gr
Home » , » Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα - Θα μαζευτούν οι 120 υπογραφές;

Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα - Θα μαζευτούν οι 120 υπογραφές;

Written By news on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 | 1:30 μ.μ.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να ζητήσει από τη σύνθεση του Α’ Θερινού Τμήματος να λάβει την τελική κρίσιμη απόφαση - Συναθροίσεις και προβληματισμοί από τις χωριστές προτάσεις

Την έναρξη έντονων διαβουλεύσεων Βουλής και Μαξίμου ενεργοποιεί η ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτημάτων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Συνολικά έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις εκ των οποίων όλες, πλην αυτή του ΚΚΕ, καταλήγουν στο ίδιο δια ταύτα, δηλαδή στο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο για το ψηφισμένο νομοσχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ.

Από την πλευρά τους οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν -όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει- δημοψήφισμα για όλο το ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή για πέντε νόμους για το σχέδιο νόμου που αφορά στη ΔΕΗ.

Υπο αυτά τα δεδομένα τη σκυτάλη παίρνει πλέον η Διάσκεψη των Προέδρων που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες προκειμένου να αποφασίσει εάν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων και να διαπιστωθεί έτσι εάν επιτυγχάνεται ο στόχος των 120 υπογραφών που είναι απαραίτητος για να εισαχθεί το αίτημα στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η Διάσκεψη αναμένεται να ζητήσει από την σύνθεση του Α’ Θερινού Τμήματος να λάβει την τελική κρίσιμη απόφαση, αν δηλαδή μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές από τις διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι σύνθετο καθώς αν και το δια ταύτα των περισσοτέρων προτάσεων είναι ομοειδές, το σκεπτικό που τις συνοδεύει είναι αντικρουόμενο. Συνολικά, οι προτάσεις που καταλήγουν σε κοινό αίτημα, δηλαδή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ», είναι έξι, αυτές του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές) , της ΔΗΜΑΡ (11), της Χρυσής Αυγής (16), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (14), Ανεξάρτητοι (14) και του Β. Πολύδωρα: Σύνολο 127 βουλευτές. Από την άλλη η πρόταση των 12 βουλευτών του ΚΚΕ καταλήγει ζητώντας δημοψήφισμα για πέντε νόμους και για το σχέδιο νόμου που αφορά την ΔΕΗ.

Συναθροίσεις και προβληματισμοί


Πάντως, εκτός των διαδικαστικών και θεσμικών ζητημάτων που θα προβληματίσουν την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι διαφορετικές προτάσεις ενεργοποιούν και ισχυρούς προβληματισμούς στο επιτελείο της ΔΗΜΑΡ. Ήδη, η προοπτική να συναθροιστούν οι υπογραφές τους με αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκαλεί έντονη δυσφορία σε ορισμένους βουλευτές που ζητούν ακόμα και απόσυρση του αιτήματός τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΟ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, με δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί το αίτημά τους αν και οι ίδιοι προτιμούν να συναθροιστούν με τα κόμματα που «Δημοκρατικού τόξου».

«Υπάρχει ελάχιστος κοινός τόπος για να συναθροιστούν οι υπογραφές των έξι προτάσεων του δημοκρατικού τόξου» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Αν τώρα υπάρξει σκεπτικό ότι δεν συναθροίζεται το ΚΚΕ – κάτι με το οποίο διαφωνούμε  πολιτικά – τότε και πάλι δεν θα αποσύρουμε».

Εκτός αυτού ο κ. Αναγνωστάκης χαρακτήρισε «εκτροπή» πιθανή απόφαση της Διάσκεψης να καλέσει το Θερινό Τμήμα να λάβει την τελική απόφαση.

Αποστάσεις από Λυκούδη, «αυτονόμηση» από Ψαριανό και ανεξαρτητοποίηση από Μάρκου


Πάντως, την άποψη του κ. Αναγωστάκη -η οποία όπως είπε είναι απόφαση του κ. Φ. Κουβέλη και των συλλογικών οργάνων- φαίνεται πως δε συμμερίζεται κ. Σπύρος Λυκούδης.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ίδιος διαφωνεί με το αίτημα για δημοψήφισμα, φαίνεται όμως ότι το υπέγραψε σεβόμενος την απόφαση της πλειοψηφίας.

Παρά ταύτα υποστηρίζει ότι «το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρή, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επι της ουσίας σκεπτικό. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί ο πολίτης σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα».


Πέραν αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κατάλογο των υπογραφών λείπει αυτή του κ Γρηγόρη Ψαριανού ενώ το ταραγμένο κλίμα που επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου αποδεικνύεται και από την ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Κατερίνας Μάρκου.


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger