google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Παρέμβαση Σαμαρά για ενέργεια και μεταναστευτικό | newsontime.gr
Home » , » Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Παρέμβαση Σαμαρά για ενέργεια και μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Παρέμβαση Σαμαρά για ενέργεια και μεταναστευτικό

Written By news on Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 | 12:25 π.μ.

Στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη.

Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, επισήμανε, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.

Ως προς το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση του οποίου χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σημείωσε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.

Αρχισε με τελετή μνήμης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για τους βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στην πόλη (μέσα και γύρω από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

«Αυτό μας δείχνει σε τι καλές εποχές ζούμε σήμερα χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς έχουμε μάθει τα μαθήματα που έχει διδάξει η ιστορία» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κουρτρέ για μια προκαταρκτική συνάντηση με τους ηγέτες της κεντροδεξιάς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες περπάτησαν στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των τυμπάνων και έφτασαν στην πύλη Μένεν, όπου άκουσαν τον σαλπιγκτή να παίζει το Last Post, ένα προσκλητήριο - σύμβολο της συμφιλίωσης μεταξύ των πρώην αντίπαλων κρατών, το οποίο ακούγεται κάθε βράδυ στην πύλη.

Οι ηγέτες εγκαινίασαν ένα παγκάκι στη μνήμη των θυμάτων. Το παγκάκι έχει γραμμένο πάνω του τη λέξη «ειρήνη» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν κεραμικά λουλούδια στο μνημείο.
Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου θα επιδιώξουν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που τους προσφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.

Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

«Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου για τη διαδοχή Ρομπάι - Άστον

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα προσέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» στις 17 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ στο Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η νέα Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο διορισμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, περιλαμβανομένων προέδρου και επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου» ανέφερε ο Έντα Κένι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κουρτρέ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πηγή : tovima.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger