google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μειώνονται επικουρικές, εφάπαξ Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις | newsontime.gr
Home » , » Μειώνονται επικουρικές, εφάπαξ Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

Μειώνονται επικουρικές, εφάπαξ Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

Written By news on Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 | 9:38 π.μ.

Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές στα ταμεία - Δεν μπαίνει φρένο στις περικοπές - «Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία» λένε στο υπ. Εργασίας

Οι πιέσεις για «χαλάρωση» των μέτρων και διόρθωση πορείας  μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα ανακόψουν τελικά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της Τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να  ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία» επεσήμανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποθαρρύνοντας όσους πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις περικοπές, προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα.

Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν οι μειώσεις των επικουρικών και των εφάπαξ σε ένα μήνα ενώ το φθινόπωρο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τρόικα να ζητήσει να ψηφιστεί νόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα παρέχει τις συμβουλές του στο υπουργείο Εργασίας, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ (σε συνεννόηση με την task force) κ. Peter Ratcliffe.

«Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θεωρείται λήξαν. Με σκληρή διαπραγμάτευση βρήκαμε λύση μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου  Εργασίας (ΑΣΕ). Όσο για τις αλλαγές στα ταμεία επικούρησης και εφάπαξ καθώς και τις ενοποιήσεις των κατακερματισμένων οργανισμών είναι μέτρα θετικά, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και αίρουν τις  αδικίες χρόνων» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα στο θέμα των απολύσεων μας έδωσε περίοδο χάριτος έως το φθινόπωρο κατά την οποία το βέτο του υπουργού περνάει στη γενική γραμματέα και επικεφαλής του ΑΣΕ. Το Ανώτατο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (την πλειοψηφία έχουν οι εργοδοτικοί φορείς) έχει θέσει αυστηρά κριτήρια που καθιστούν δύσκολη την έγκριση των ομαδικών απολύσεων (φάκελος με στοιχεία, σχέδιο απολύσεων, σχέδιο αποκατάστασης των απολυμένων).

Οι φορείς της αγοράς πάντως αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα της δοκιμαστικής περιόδου. Αν η Τρόικα δε «γευτεί το αίμα» από τις ομαδικές απολύσεις δεν αποκλείεται να επανέλθει ζητώντας  να ψηφιστεί νόμος ή να εκδοθεί  υπουργική απόφαση μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο θα προτείνει αλλαγές με βάσει τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δηλαδή δεν αποκλείεται  η Τρόικα να αξιώσει  το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους θα αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5% το μήνα  που είναι σήμερα.

Δραστικές αλλαγές αναμένονται και στο ασφαλιστικό καθώς σταδιακά θα εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και οδηγούν σε μειώσεις παροχών και συντάξεων. Την ίδια ώρα το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει ουσιαστικά μεταρρυθμίσεις, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013, στα πλαίσια των όρων της διεθνούς διάσωσής της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

- Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες , θα καταβληθεί  προσπάθεια οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ,τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο.

- Από  την 1η Ιουλίου  θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους  η οποία  θα επιφέρει  μια σημαντική ελάφρυνση  στις επιχειρήσεις και  μια μικρή αύξηση των καθαρών μισθών  για τους εργαζόμενους. Πχ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του αναπτυξιακού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση  αν δε συνοδευόταν από δύο «παράπλευρες απώλειες». Η μείωση κατά 3,9% θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ  974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων ενώ παράλληλα θα καταργηθούν από το 2015 τα οικογενειακά επιδόματα και οι άλλες παροχές που  χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.  Για το 2014 θα καταβληθεί το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων.

- Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι   μετά την παράδοση του πορίσματος της υπηρεσιακής επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η  ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης.

- Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία  υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως

- Επτά μήνες απομένουν και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή  του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου.


- Ένα άλλο θέμα που έχει εγγραφεί στην ατζέντα είναι η  η αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών μετά από διάλογο με τα σωματεία.


Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου