google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δυσαρέσκεια Κομισιόν για την παραίτηση του γ.γ. Εσόδων | newsontime.gr
Home » , » Δυσαρέσκεια Κομισιόν για την παραίτηση του γ.γ. Εσόδων

Δυσαρέσκεια Κομισιόν για την παραίτηση του γ.γ. Εσόδων

Written By news on Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 | 10:31 π.μ.

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες, το EWG και την τρόικα η μεθόδευση της παραίτησης του γενικού γραμματέα εσόδων και η διαφαινόμενη παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία των φορολογικών αρχών από την πολιτική εξουσία.

Οι διπλωματικά γραμμένες ανακοινώσεις εξ ονόματος του επιτρόπου Ρεν, μεταφράζονται από κύκλους της Κομισιόν με έναν διόλου κολακευτικό για τις ελληνικές αρχές τρόπο.

Η Ελλάδα υπαναχώρησε από την μνημονιακή της υποχρέωση να εξασφαλίζει την ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία, λειτουργία των φορολογικών αρχών και στη υποχρέωση να έχει γενικό γραμματέα εσόδων, πενταετούς θητείας, δηλαδή θητείας πέραν της κυβερνητικής ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους.

Επί της ουσίας η Ελλάδα έχει αποδείξει πως δεν έχει την πολιτική βούληση να δημιουργήσει έναν κρατικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητο από πολιτικές παρεμβάσεις, όπως και στο παρελθόν είχε αποτύχει να έχει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της τότε στατιστικής αρχής.

Για τους εταίρους, που χρηματοδότησαν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, πλήρωσαν τα ελλείμματα και την εξυπηρέτηση του χρέους, ο πρώτος στόχος των ελληνικών αρχών ήταν να φτιάξει έναν κρατικό μηχανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η ανεξαρτησία κάποιων αρχών από την πολιτική αποτελεί βασικό συστατικό της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και όχι απλά στο ευρώ. Οι πολιτικές παρεμβάσεις, έχει αποδειχθεί πως οδήγησαν στο παρελθόν στα greek statistics και το διασυρμό της χώρας, που κράτησε χρόνια και οι φορολογούμενοι έφτυσαν αίμα για να αποκαταστήσουν. Δυστυχώς για τις Βρυξέλλες και αυτή η ιστορία, ότι κατάληξη και αν έχει, μοιάζει πάρα πολύ με την υπόθεση των πολιτικών παρεμβάσεων στην τότε ΕΣΥΕ.

Στις Βρυξέλλες έχουν φτάσει όλες οι πληροφορίες για την επιδείνωση των σχέσεων του γενικού γραμματέα εσόδων με μερίδα των βουλευτών, μόνο και μόνο γιατί αυτός συνέχισε να κάνει τη δουλειά του σε προεκλογική περίοδο. Για τις Βρυξέλλες και τους δανειστές οι μνημονιακές υποχρεώσεις και οι στόχοι, δεν αναστέλλονται σε περιόδους εκλογών και η ανακοίνωση περί «προσωπικών λόγων» δεν πείθει κανέναν.

Κύκλοι της Κομισιόν εξηγούσαν στον Τύπο πως υπάρχουν πολλοί τρόποι μια κυβέρνηση να κάνει το βιο αβίωτο σε ένα δημόσιο λειτουργό και έχουν παραδείγματα από άλλες χώρες τα οποία αντιμετώπισαν με εξαιρετική αυστηρότητα.

Ήταν φοβερές οι αντιδράσεις της ΕΚΤ στην υπόθεση της διαφαινόμενης τότε παραίτησης του διοικητή της κεντρικής τραπέζης Κύπρου, αλλά και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις της ουγγρικής κυβέρνησης. Η υπόθεση Θεοχάρη, που μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών παρουσίαζε ως πυλώνα των φορολογικών εσόδων ξυπνάει πολύ άσχημες μνήμες.

Το ζήτημα δεν θα ξεχαστεί και θα καταγραφεί σε όλα τα επίσημα κείμενα που αφορούν τη χώρα. Στις 19 Ιουνίου στο eurogroup οι εταίροι θα ζητήσουν τον λόγο από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών και ευελπιστούν πως ο διεθνής διαγωνισμός - και αυτός μνημονική υποχρέωση - θα έχει τελεσφορήσει και ο αντικαταστάτης του θα είναι στη θέση του.

Ελπίζουν δε πως στο μέλλον οι βουλευτές και όποιος άλλος πολιτικός παράγοντας δεν θα μπορεί να πει στο κράτος πως θα εφαρμόσει ή δε θα εφαρμόσει την φορολογική νομοθεσία. Από την ανακοίνωση του Όλι Ρεν προκύπτει πως το σύστημα ως τώρα λειτουργούσε ικανοποιητικά.

Στις εκθέσεις της τρόικας, ειδικά αυτές του πρώτου έτους του μνημονίου, 2010 - 2011 υπήρχε πάντα η καταγραφή πως τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είχαν καταρρεύσει λόγω των πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών. Αυτή η φράση δεν πρέπει να επιστρέψει στις επόμενες εκθέσεις της τρόικας, λένε κύκλοι της Κομισιόν.

Σε όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών απαντάει ότι: «Κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας όμως και των βέλτιστων πρακτικών δεν επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. «Στην ΕΕ υπάρχουν κανόνες, πάρα πολύ παλιοί κανόνες για το πως λειτουργούν οι αστικές δημοκρατίες. Αφού μπορούν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί, πρέπει να μπορούν και οι Έλληνες να κάνουν τα αυτονόητα», λέει αποσυρθείς πια κοινοτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί την χώρα από την ένταξή της στην κοινότητα.

Την ίδια ώρα, επί της ουσίας πια και όχι επί της διαδικασίας, η συζήτηση για το φορολογικό μίγμα στην ευρωζώνη πυκνώνει.

Ντάισελμπλουμ: «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν τη φορολογία της εργασίας για να τονωθεί η οικονομία».

Ο πρόεδρος του eurogroup έκανε χθες αυτή τη δήλωση στο CNBC σημειώνοντας πως «σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν πάρει εντελώς λάθος δρόμο σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας».


Συνέστησε μάλιστα τη μείωση της φορολογίας επί της εργασίας ως τον ενδεδειγμένο δρόμο για την ανταγωνιστικότητα και την αναθέρμανση της οικονομίας της ευρωζώνης.


Πηγή : real.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger