google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕ Ακυρες οι μειώσεις στους ένστολους | newsontime.gr
Home » , » ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕ Ακυρες οι μειώσεις στους ένστολους

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕ Ακυρες οι μειώσεις στους ένστολους

Written By news on Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 | 1:17 μ.μ.

Το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν οι αποδοχές χιλιάδων ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και να τους δοθούν αναδρομικά οι τελευταίες περικοπές των αποδοχών τους άναψε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακυρες οι μειώσεις στους ένστολους 

«Πράσινο φως» για να επιστρέψουν οι αποδοχές χιλιάδων ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών κ.λπ.) στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και να τους δοθούν αναδρομικά οι τελευταίες περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους (πάνω από 12%) από την 1η/8/12 άναψε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 Ακυρες οι μειώσεις στους ένστολους
Με πέντε δικαστικές αποφάσεις - σταθμό το ΣτΕ, κάνοντας δεκτές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει διάφορες ομοσπονδίες ενστόλων και εκατοντάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λπ., έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4093/12 που επέβαλαν την τελευταία μείωση των αποδοχών τους και μάλιστα αναδρομικά, εξαναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν μέρος των αποδοχών που είχαν πάρει μέχρι τα τέλη του 2012, καθώς θεωρήθηκαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο «πονοκέφαλο», αν όχι σοκ, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς στην πράξη ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για τη δικαίωση των αντίστοιχων κατηγοριών συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά των περικοπών και όπου υπάρχουν θετικές εισηγήσεις για να κριθούν αντισυνταγματικές και οι μειώσεις των συντάξεων όχι μόνο για τους ενστόλους, αλλά και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (δικαστικών, πανεπιστημιακών, ιατρών). Ταυτόχρονα η κρίση του ΣτΕ θα έχει επιπτώσεις και στον υπολογισμό των εφάπαξ που έχουν περικοπεί και οικονομικοί κύκλοι υπολόγιζαν σε μισό έως 1 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος που μπορεί να επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό της τελευταίας 3ετίας, μετά τη μεγάλη αυτή δικαστική ανατροπή.
Η δικαίωση των ενστόλων για τις μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από την 1η Αυγούστου του 2012 βάζει «βόμβα» στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης
Η δικαίωση των ενστόλων για τις μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν με τις περικοπές
 στα ειδικά μισθολόγια από την 1η Αυγούστου του 2012 βάζει «βόμβα» στους δημοσιονομικούς
σχεδιασμούς της κυβέρνησης
 Ωστόσο δικαστικοί κύκλοι σημείωναν πως ακόμα σοβαρότερο για την κυβέρνηση είναι το γενικότερο «μήνυμα» που στέλνει το ανώτατο δικαστήριο ότι μπορεί να μη θεωρηθούν πλέον συνταγματικά ανεκτές τυχόν άλλες περικοπές γενικότερα, καθώς θέτουν σε δοκιμασία το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης επιβαρύνοντας κατ' επανάληψη και συνταγματικά ανεπίτρεπτα τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (μισθωτούς, συνταξιούχους). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «καμπανάκι» πως οι αλλεπάλληλες περικοπές δεν είναι δυνατό να κριθούν συνταγματικές με τη συνεχή επίκληση της αδυναμίας είσπραξης φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ή της αδυναμίας να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Στις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της Σ. Ρίζο, ξεκαθαρίζεται ότι ο νομοθέτης μπορεί μεν να μειώνει τις αποδοχές ανάλογα με τις εκάστοτε κρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όμως δεν μπορεί να προχωρά σε μια μεγάλη ανατροπή χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμήσει το δημοσιονομικό όφελος σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων (ή και άλλων τομέων), καθώς και εάν η μείωση θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Αδικαιολόγητες

Ωστόσο -κατά το ΣτΕ- οι συγκεκριμένες μειώσεις του Ν. 4093/12 για τους ενστόλους συνυπολογιζόμενες με τις παλαιότερες περικοπές (ειδικών επιδομάτων, αδειών, εορτών κ.λπ.) και τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος και της έκτασής τους, υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Ετσι δεν αρκούν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται η πολιτεία για να δικαιολογήσει τις περικοπές και συγκεκριμένα η ανάγκη επίτευξης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Το ΣτΕ σημειώνει επιπλέον ότι το δημόσιο συμφέρον (κατά την επιβολή των τελευταίων μειώσεων) δεν ήταν τόσο έντονο, όσο εκείνο που δικαιολογούσε τα αρχικά μέτρα και περικοπές των Ν. 3833/10 και 3845/11 που θεσπίστηκαν για να αποτραπεί ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Τα αρχικά μέτρα είχαν κριθεί συνταγματικά από το ΣτΕ (668/12), αλλά με την προειδοποίηση τότε ότι οι σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, αλλά θα έχουν ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και τώρα οι τελευταίες περικοπές μπορεί να ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών, κατά παράβαση της συνταγματικής υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

Με τη χθεσινή δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων και την άμεση κοινοποίησή τους στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Αμυνας, κ.λπ.), το Δημόσιο πρέπει να ξανακαθορίσει τις αποδοχές σαν να μην έγιναν οι τελευταίες περικοπές (της 1ης/8/12) και να προσδιορίσει με ποιον τρόπο (εφάπαξ ή σε δόσεις) θα καταβληθούν τα αναδρομικά σχεδόν 2 ετών, που λογικά θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με τους νόμιμους τόκους...

Στε

Προβληματισμός για το δημοσιονομικό κόστος

Εντονος προβληματισμός επικράτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο ΣτΕ σχετικά με το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται η απόφασή του για ακύρωση των περικοπών και η συνακόλουθη ανατροπή των προϋπολογισμών του κράτους.

Ετσι, μειοψηφία ανώτατων δικαστών μολονότι έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, δέχθηκε ότι το ΣτΕ θα μπορούσε να μεταθέσει χρονικά τα αποτελέσματα της ακυρωτικής του απόφασης έτσι ώστε να μην ισχύσει αναδρομικά από 1-8-12, αλλά από την ημερομηνία έκδοσης της δικαστικής κρίσης (δηλαδή από χθες).

Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα απέφευγε την καταβολή των αναδρομικών, ώστε να μην ανατραπεί ο υπό εκτέλεση προϋπολογισμός του 2014 και οι ήδη εκτελεσθέντες προϋπολογισμοί των ετών 2012-13 για να μην κινδυνέψει η επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, εν όψει του σοβαρού δημοσιονομικού κόστους, λόγω του μεγάλου αριθμού των ενστόλων. Με τη λύση αυτή θα μπορούσε να δοθεί στο Δημόσιο επαρκής χρόνος για να εξετάσει το ενδεχόμενο εναλλακτικών μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος κ.λπ.

Ηδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στο ΣτΕ να μεταθέσει τον χρόνο επέλευσης των αποτελεσμάτων των μελλοντικών ακυρωτικών του αποφάσεων, αφού σταθμίσει προηγουμένως αν κάτι τέτοιο επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είναι φανερό από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ότι η κυβέρνηση φοβάται το δημοσιονομικό κόστος από αναμενόμενες άλλες δικαστικές αποφάσεις και προσπαθεί να δώσει διεξόδους για τον περιορισμό του.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Ξεχωριστός ο ρόλος τους

Σημείο-κλειδί για τη δικαστική δικαίωση των ενστόλων αποτέλεσε η ερμηνεία του Συντάγματος και των νόμων που έκανε το ΣτΕ για να αναγνωρίσει τον ξεχωριστό τους ρόλο και τη σημασία της επικίνδυνης αποστολής τους για τη διασφάλιση της εθνικής άμυνας,

της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένα τελούν υπό ιδιαίτερο εξουσιαστικό καθεστώς προς το κράτος, που συνεπάγεται αυξημένες υπηρεσιακές και εξωϋπηρεσιακές υποχρεώσεις και δικαιολογεί τις απόλυτες απαγορεύσεις για απεργία ή εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων κ.λπ., ή τους περιορισμούς στην έκφραση, στις συναθροίσεις κ.λπ.

Η αρχή της μισθολογικής μεταχείρισης

Το ΣτΕ δέχθηκε ότι από το Σύνταγμα απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ενστόλων ως αντιστάθμισμα των απαγορεύσεων και περιορισμών αυτών, αλλά και των ειδικών συνθηκών εργασίας (με αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους) και συνεπώς οι αποδοχές τους πρέπει να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους (εμπλοκή σε συγκρούσεις πολεμικές, με κακοποιούς, φύλαξη προσώπων, επιχειρήσεων), ενώ επισημαίνονται και οι αυξημένοι κίνδυνοι διαφθοράς.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ τονίζεται ότι για τις τελευταίες περικοπές χρησιμοποιήθηκαν απρόσφορα κριτήρια (η επίτευξη συγκεκριμένης μεσοσταθμικής μείωσης του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου), ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη η σημασία της αποστολής των ενστόλων, ούτε έγιναν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ενόπλων σωμάτων και για το ενδεχόμενο να μην επαρκούν για το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης.


ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ

Τα 500 εκατ. ευρώ θα προσεγγίσει το κονδύλι

«Βόμβα» στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης βάζει η δικαίωση των ενστόλων για τις μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από την 1η Αυγούστου του 2012. Υπολογίζεται πως το κονδύλι για την κάλυψη των αναδρομικών της διετίας για τους εν ενεργεία αλλά και για την επαναφορά των αποδοχών τους στα προ περικοπών επίπεδα θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση για τους εν ενεργεία θα αποτελέσει πρόκριμα δικαίωσης και για τους συνταξιούχους.

Θα πρέπει δε να τονιστεί πως εδώ και καιρό, αμέσως μετά την πρωτόδικη απόφαση, η τρόικα είχε ζητήσει τον προσδιορισμό ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού από τις επιστροφές των αναδρομικών. Θέση η οποία επαναλαμβάνεται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένοντας τη δικαστική απόφαση είχαν επεξεργαστεί σενάρια για την αποπληρωμή των ενστόλων.

Δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια:

Επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου, ακόμη και 10ετία, ώστε να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια το δημοσιονομικό κόστος.

Νέα μισθολογική ρύθμιση για τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου και στα ειδικά μισθολόγια με εξαίρεση σε κάθε περίπτωση τους δικαστικούς λειτουργούς.

Εκτιμάται ότι αν μπουν στο μισθολόγιο που ισχύει για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, θα προκύψουν περικοπές στις αποδοχές τους που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα αναδρομικά που πρέπει να λάβουν.

Το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα των ειδικών μισθολογίων.


Για τους εν ενεργεία το κονδύλι ανέρχεται συνολικά στα 310 εκατ. ευρώ. Για τους συνταξιούχους απαιτούνται 100 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να καλυφθεί και ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από το πάγωμα των προαγωγών, το οποίο θεσμοθετήθηκε μαζί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.


Πηγή : ethnos.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger