google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ : Το μυστικό ραντεβού Στουρνάρα - Λαγκάρντ | newsontime.gr
Home » , , » ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ : Το μυστικό ραντεβού Στουρνάρα - Λαγκάρντ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ : Το μυστικό ραντεβού Στουρνάρα - Λαγκάρντ

Written By news on Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 | 10:40 π.μ.

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, συζήτησαν στο Παρίσι την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επιχείρησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως? ιδιωτική, η παρουσία του Πολ Τόμσεν, ο οποίος μετέβη για 24 ώρες στη γαλλική πρωτεύουσα, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της συζήτησης. Η συνάντηση, ως γνωστόν, κρατήθηκε μυστική και σ' αυτήν ήταν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, που συνόδευε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο ταξίδι του στο Παρίσι.

Ο κ. Ράις δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά απάντησε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες. Τόνισε όμως ότι συζητήθηκαν η περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που βεβαίως αφορούν αποκλειστικά το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γενική διευθύντρια έχει «ιδιωτικές συναντήσεις» με ξένους αξιωματούχους. Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στο Ταμείο χαρακτηρίστηκε επίσης «ιδιωτική» αν και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Σε ερώτηση του «Εθνους» πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε ιδιωτικές συζητήσεις της Κ. Λαγκάρντ άλλοι αξιωματούχοι, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει. Οταν ρωτήθηκε αν η συνάντηση αφορούσε την ελάφρυνση του χρέους, πάλι επέλεξε να μην απαντήσει.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την αναβολή δημοσιοποίησης της έκθεσης του Πολ Τόμσεν, με βάση την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ψήφισε την εκταμίευση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες και υποστήριξε ότι η αναβολή οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή δόθηκε μετά από παράκληση της ελληνικής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει «πολλές φουρτούνες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και δεν επιθυμούσε να προστεθεί στους πονοκεφάλους της και το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αίτημα της Αθήνας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για εσωτερικό θέμα και σχετίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων. 

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», επέμενε ο εκπρόσωπος. Πάντως, διαψεύδεται από ενημερωμένη πηγή ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της έκθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, διότι το κείμενο έχει παραδοθεί και εγκριθεί από την κ. Λαγκάρντ και τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου. «Δεν επιδέχεται άλλες αλλαγές», τονίστηκε στο «Εθνος».

Για Θεοχάρη – Βουλή

Στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ τέθηκε και το θέμα της παραίτησης του κ. Θεοχάρη, όπως και τα πιθανά προβλήματα από τη λήξη των εργασιών της Ελληνικής Βουλής. Για το πρώτο θέμα είπε ότι μόλις είχε ενημερωθεί και για το δεύτερο θεώρησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα (για το Ελληνικό Πρόγραμμα).

Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Αποστολής του ΔΝΤ για διαβουλεύσεις και δεν επιβεβαίωσε ότι θα συμπεριλαμβάνεται (στην ομάδα) και ο επικεφαλής Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο. Η έκτη επιθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Στουρνάρας: Θέλω και δεν θέλω να φύγω

Τον δρόμο προς την Τράπεζα της Ελλάδος ενδεχομένως να έδειξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη Βουλή όπως κι όλοι οι υπουργοί προκειμένου να υπογράψουν την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, είπε πως η μέρα που θα φύγει από το υπουργείο θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον ίδιο.


Ερωτώμενος από κοινοβουλευτικούς συντάκτες αν θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, είπε «θέλω και δεν θέλω να φύγω, αλλά σίγουρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμένα γιατί έχω δώσει πάρα πολλά στο υπουργείο Οικονομικών». Σε ερώτηση εάν θα είναι ο διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο ίδιος σχολίασε χαμογελώντας πως είναι μια διαφορετική θεσμική θέση. Τέλος εκτίμησε πως πιθανότερη ημέρα για τον ανασχηματισμό είναι η προσεχής Δευτέρα.


Πηγή : ethnos.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2021. newsontime.gr

powered by Blogger