google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τέλος εποχής στην Ισπανία: Παραιτήθηκε από τον θρόνο ο Χουάν Κάρλος | newsontime.gr
Home » , » Τέλος εποχής στην Ισπανία: Παραιτήθηκε από τον θρόνο ο Χουάν Κάρλος

Τέλος εποχής στην Ισπανία: Παραιτήθηκε από τον θρόνο ο Χουάν Κάρλος

Written By news on Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 | 9:47 μ.μ.

Την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο της Ισπανίας, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είπε ότι τον επί 39 χρόνια βασιλέα της χώρας θα διαδεχθεί ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε.

Οπως ανέφερε το Associated Press, o Ραχόι σημείωσε ότι πρέπει να περάσει συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορεί να επιτραπεί η παραίτηση από το βασιλικό αξίωμα και να παραδώσει ο Χουάν Κάρλος τον θρόνο στον γιο του.

Από τα ανάκτορα ανακοινώθηκε πως ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος επρόκειτο να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό εντός της ημέρας.

Ο 76χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος στέφθηκε βασιλέας της Ισπανίας τον Νοέμβριο του 1975 στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας προς το πολίτευμα της βασιλευομένης Δημοκρατίας και αφού είχε πεθάνει ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο.

Η αποχώρησή του από τον θρόνο, ύστερα από 39 χρόνια βασιλείας, καταγράφεται ενώ η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας πλήττεται από μια σειρά από σκάνδαλα με χειρότερο αυτό που εμπλέκει την πριγκίπισσα Κριστίνα και τον σύζυγό της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν σε απάτες εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο η αποχώρηση του Χουάν Κάρλο δεν μπορεί παρά να σχετίζεται και με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Και πάλι όμως, ήταν ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι στην Μποτσουάνα - εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ισπανία - που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της κοινής γνώμης στη χώρα του: Κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού ελεφάντων ο Χουάν Κάρλος έσπασε τον γοφό του και χρειάστηκε να επιστρέψει με ιδιωτικό τζετ στην Ισπανία για θεραπεία.

Ο Χουάν Κάρλος γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης.

Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: Την πριγκίπισσα Ελένα το 1963, την πριγκίπισσα Κριστίνα το 1965 και τον διάδοχο πρίγκιπα Φελίπε το 1968.

Στα πρώτα χρόνια της απόλυτης ηγεμονίας του δικτάτορα Φράνκο η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στη Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο Φράνκο.

Ο δικτάτορας πάντως δέχθηκε ο Χουάν Κάρλος να εγκατασταθεί στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν των Βουρβώνων ήταν ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου αλλά είχε τοποθετηθεί δημόσια εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο.

Το ποιος όμως θα ήταν ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν απόφαση του καθεστώτος. Τελικά το 1969 ο Φράνκο επέλεξε για διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον πατέρα του Χουάν.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό αρχηγό κράτους. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο.

Ως βασιλέας ο Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Ισπανία και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.


Μια από τις κορυφαίες στιγμές της βασιλείας του και παράλληλα πιο κομβικές στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ισπανίας ήταν αυτή της 23ς Φεβρουαρίου του 1981, όταν με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο.Πηγή : tanea.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου