google.com, pub-6497066373419060, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τελειώνετε τις εκκρεμότητες, έχετε και μνημόνιο | newsontime.gr
Home » , » Τελειώνετε τις εκκρεμότητες, έχετε και μνημόνιο

Τελειώνετε τις εκκρεμότητες, έχετε και μνημόνιο

Written By news on Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 | 8:35 π.μ.

Πίεση Τρόικας προς Μαξίμου να αρχίσει να ξαναλειτουργεί η κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιός θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών. Θέλουν -και το καθιστούν σαφές- αξιόπιστο συνομιλητή.

Να λήξει η εκκρεμότητα του ανασχηματισμού και η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις μνημονιακές της υποχρεώσεις είναι το μήνυμα των πιστωτών που διαπιστώνουν ότι ο δικομματικός συνασπισμός έχει κυριολεκτικά παραλύσει όχι μόνο από τη συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και από την τελευταία προεκλογική περίοδο.

Ανησυχούν οι πιστωτές για τις καθυστερήσεις

Ο φόβος να …ξανακυλήσει η χώρα είναι υπαρκτός στους κύκλους των πιστωτών και από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την έδρα του ΔΝΤ έχει γίνει γνωστή, μέσω κεντρικών στελεχών της Τρόικας που είχαν επικοινωνία με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, η ανησυχία για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην προώθηση των συμφωνηθέντων και στην ψήφιση όσων εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τοποτηρητές» της Τρόικας στην Αθήνα, αλλά και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, έχουν εντοπίσει μεγάλες καθυστερήσεις και έχουν ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, οι οποίοι προβλέπεται να φθάσουν στην Ελλάδα περί τις 10 Ιουλίου για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, ενώ η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος είναι για τα τέλη Αυγούστου.

«Τρέξτε» τον ανασχηματισμό

Υπό αυτή την έννοια και με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει δεν μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ο ανασχηματισμός, διότι εάν γίνουν αλλαγές στα υπουργεία που συνδέονται με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, θα πρέπει οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Αρα και οι όποιες αρχικές σκέψεις για να καθυστερήσει ο ανασχηματισμός και να μετατεθεί προς τα τέλη Ιουνίου εγκαταλείφθηκε και πλέον, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΤheΤΟC.gr, οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα έχουν γίνει το αργότερο δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, έως τη μεθεπόμενη Τρίτη, την επομένη της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Ενδιαφέρονται για τον υπουργό Οικονομικών

Παράλληλα, αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους πιστωτές είναι ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και ήδη είναι ενήμεροι για τη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συνεργάστηκαν άψογα.

 Δεν είναι κρυφό ότι η Γερμανική Καγκελαρία τον θεωρεί αξιόπιστο και έντιμο συνομιλητή και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «στάζει μέλι» για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο και περιμένει στο Βερολίνο την μεθεπόμενη Παρασκευή, όπως είναι προγραμματισμένο.

Θα πάει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Βερολίνο; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτό φαντάζει αδύνατον, αφού φαίνεται ότι οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Μένει να πραγματοποιηθεί, κάτι που θα φανεί εντός των επόμενων 24ωρων.

Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους πιστωτές και ειδικά τη γερμανική πλευρά είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο να μπορούν να συνεργαστούν και να μην έχουν προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό, διότι ως τεχνοκράτης δεν είχε στο μυαλό του το πολιτικό κόστος και άρα η συνεννόηση και η υλοποίηση των όσων συμφωνούνταν με την τρόικα ήταν πιο εύκολη.

«Μυστικές» συσκέψεις

Από την άλλη πλευρά όμως το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχει ειπωθεί στις «μυστικές» συσκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μάκη Βορίδη και των στενών πρωθυπουργικών συμβούλων, του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Σταύρου Παπασταύρου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συμβολίζει τη…μετάβαση στη νέα εποχή που ξεπερνά τα μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός θέλει ο νέος υπουργός Οικονομικών να μην είναι ταυτισμένος με τη μνημονιακή πολιτική για λόγους συμβολισμού και για να δώσει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι κάτι αλλάζει επί της ουσίας, παράλληλα με τις διορθωτικές κινήσεις που ετοιμάζονται.

Ηδη, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα θα τεθεί και φαίνεται ότι θα το κερδίσει η ελληνική πλευρά, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία ενδέχεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και η σταδιακή μείωση διάφορων φόρων.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου