Home » , » Oι τρείς γκάφες του Υπουργείου Οικονομικών στο δρόμο προς τις εκλογές

Oι τρείς γκάφες του Υπουργείου Οικονομικών στο δρόμο προς τις εκλογές

Written By news on Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 | 11:17 μ.μ.

Στις δύο πρωταγωνίστησε ο Χάρης Θεοχάρης, στην τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας.  Από τις εγκυκλίους για την αναδρομική φορολόγηση και τις αυτόματες κατασχέσεις μέχρι το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει την οικονομική σταθερότητα ως το δυνατό χαρτί στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις γκάφες του Υπουργείου Οικονομικών «θολώνουν την εικόνα» προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου.

Οι δύο γκάφες εξ αυτών είχαν ως πρωταγωνιστή τον γενικό γραμματέα εσόδων (θέση με υπερεξουσίες και 5ετή θητεία θεσμοθετημένη από την Τρόικα) κ. Χάρη Θεοχάρη, ενώ φυσικός αυτουργός της τρίτης ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Γκάφα νούμερο ένα...

Η πλέον πρόσφατη, αφορά την γνωστή πλέον εκγύκλιο Θεοχάρη για την αναδρομική φορολόγηση των ξένων επενδυτών της υπεραξίας από την πώληση ελληνικών ομολόγων. Η εγκύκλιος προκάλεσε έντονη αναταραχή στην αγορά ομολόγων σε μία κατεξοχήν ευαίσθητη περίοδο, και συνέβαλε στην μεγάλη μείωση των τιμών των κρατικών τίτλων και στην διεύρυνση του περιθωρίου (spread). Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε χθες τα μεσάνυχτα (!) να ανακαλέσει την επίμαχη Εγκύκλιο του γενικού γραμματέα.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα μία ανακοίνωση η οποία όμως στην ουσία επιβεβαίωνε το καθεστώς της αναδρομικής φορολόγησης (μέχρι την 31.12.2013) το οποίο είχε θορυβήσει τους ξένους επενδυτές.

Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Μαξίμου ήταν έκρυθμη καθώς τα μηνύματα που λάμβαναν οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι από την αγορά ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε δέκτης εκτιμήσεων από ξένους οίκους για εκτόξευση του περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων στο 6%, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θέτει σε αμφισβήτηση το success story. Ακολούθησε μπαράζ συσκέψεων και πιέσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κατάληξη την μεταμεσονύκτια ανάκληση της επίμαχης Εγκυκλίου.

Γκάφα νούμερο δύο

Η δεύτερη γκάφα αφορά την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη περί αυτόματων κατασχέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες μάλιστα θα συνοδεύονται από ανηλεείς ελέγχους της Εφορίας.

Η σχετική πρόβλεψη είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να δεχθεί ισχυρό επικοινωνιακό πλήγμα. Αν και, πριν από μερικές ημέρες οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, διαπίστωσαν στην πράξη ότι οι τράπεζες τους «κατάσχεσαν» τα χρήματα που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοφληθούν παλαιότερα χρέη των δικαιούχων προς αυτές. Τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με παλαιότερες οφειλές.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε πυροσβεστική παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών. Στη μία περίπτωση για να επιστραφεί από τις τράπεζες το κοινωνικό μέρισμα, στην άλλη προκειμένου να αποσαφηνιστεί το «ακατάσχετο» των 1500 ευρώ.

Και η νούμερο τρία...

Τελευταίο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ατόπημα του Οικονομικού Επιτελείου αφορά στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει προσωρινά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τρείς μέρες μετά την κατάθεση του, με την αόριστη αναφορά ότι «θα διαμορφώσει την τελική θέση της», έπειτα από ενημέρωση για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση, διαπιστώνοντας ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο εν όψει εκλογών.

Η κυβερνητική αναδίπλωση, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, εκδηλώθηκε δια στόματος Δημήτρη Σταμάτη και με τη… γνώριμη διατύπωση «με εντολή πρωθυπουργού».


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger