Home » , » Βενιζέλος στον Guardian: Τι έγινε στις Κάννες

Βενιζέλος στον Guardian: Τι έγινε στις Κάννες

Written By news on Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 | 12:37 μ.μ.

Για το παρασκήνιο των Καννών μιλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Guardian, περιγράφοντας τις αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτικών μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

«Ηταν ένα γεύμα που βρισκόταν μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες, κανείς δεν μίλησε και κανείς δεν έφαγε. Καθήμενοι με τα κρυστάλλινα ποτήρια και τις ακριβές πορσελάνες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος ομόλογός της Nicolas Sarkozy,  στραβοκοίταζαν τους δύο άνδρες απέναντί τους, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού», γράφει ο Guardian στην αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θυμάται την συμπεριφορά τη Ανγκέλα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί και την χαρακτηρίζει λέγοντας: «Ολα τα χρόνια την ευρωπαϊκής μου πορείας δεν είδα ποτέ μία τέτοια ''αντιδιπλωματική'' συμπεριφορά. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ, πολύ επιθετικό», συμπληρώνει.

Οπως σημειώνει η αγγλική εφημερίδα, «οι αποκαλύψεις για το πόσο κοντά ήταν η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, η οποία θέλει να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είχε λόγο στα θέματα που την αφορούσαν».

Τα νεύρα του Σαρκοζί και οι απειλές της Μέρκελ

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα για το παρασκήνιο των Καννών, περιγράφοντας κυρίως τις εκρηκτικές αντιδράσεις του Νικολά Σαρκοζί. «Ο Σαρκοζί ήταν πολύ εκνευρισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή μίλαγε ο ίδιος συνεχώς. 

Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμα της ξεκάθαρο: ''είτε θα ακυρώσετε το δημοψήφισμα, είτε θα κάνετε ένα το οποίο θα λέει ναι ή όχι στο ευρώ. Και μετά από αυτό θα δούμε εάν θα προχωρήσουμε με την επόμενη δόση του προγράμματος και το κούρεμα''. 

Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δεν θα είχε γίνει το δημοψήφισμα, επειδή θα είχαμε πρώτα φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες». Συμπληρώνοντας, αναφέρεται και στο ίδιο το δημοψήφισμα λέγοντας πως «θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας…ποτέ για το εάν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ».

Φοβούμενη το χειρότερο, η Μέρκελ στη συνέχεια πρότεινε στον Βενιζέλο να παραμείνει για να μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια «εξόδου» με τον τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τους ομολόγους του από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να μείνουν, σημειώνει ο Guardian.

Ο Παπανδρέου, υποστηρίζει ο Guardian, ήλπιζε ότι το δημοψήφισμα θα σφυρηλατήσει κάποιου είδους συναίνεση σε μια χώρα κατακερματισμένη από την οδυνηρή θεραπεία που αναγκάστηκε να αποδεχθεί.
«Ακόμη χλομιάζει ο Βενιζέλος όταν θυμάται το δημοψήφισμα»
Η αγγλική εφημερίδα, αναφέρεται στις αντιδράσεις του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν έμαθε για το δημοψήφισμα, λέγοντας: 

«Οταν θυμάται τα γεγονότα στις Κάννες, ο Βενιζέλος, ένας σωματώδης άνδρας που δεν φαίνεται τρωτός, χλομιάζει. Ο Παπανδρέου του είχε πει για το δημοψήφισμα λίγο πριν το ανακοινώσει. ''Δεν μου το είπε επειδή ήξερε ότι θα ήμουν κατά''», λέει ο κ. Βενιζέλος, με τον Guardian να σημειώνει ότι αυτό είναι μια ένδειξη της κόντρας των δύο ανδρών.

Η εισαγωγή του Βενιζέλου στο νοσοκομείο

Στην αρχή, αντιμετώπισε θετικά την ιδέα διότι δεν ήθελε να διχαστεί άλλο η χώρα και η κυβέρνηση. Αλλά όταν κατάλαβε από ένα email που του έστειλε ο Γ. Παπανδρέου ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Βενιζέλος ένιωσε τόσο άρρωστος που έπρεπε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Αλλο πράγμα είναι να μην ενημερώσει εμένα και κάτι τελείως διαφορετικό να μην το πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή σε οποιονδήποτε άλλο στην Ε.Ε. Οταν έλαβα το email στις 1:30 τα ξημερώματα που με ρωτούσε: ''Τι θα γίνει εάν χάσουμε;'', του απάντησα: ''Είσαι με τα καλά σου; Ανακοινώνεις κάτι τέτοιο και μου το λες τώρα; Δεν το σκέφτηκες πριν το κάνεις;'' Ενιωσα τέτοια αδιαθεσία που έπρεπε να μπω στην κλινική στις 4 το πρωί», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις 6.30 το πρωί που οι γιατροί τού χορηγούσαν ορό, άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνό του. Το πρώτο τηλεφώνημα ήταν από τον Σόιμπλε, μετά κάλεσε ο Όλι Ρεν και ύστερα ο Γιούνκερ. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει. Επομένως ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το συνοδεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, λέει η εφημερίδα.

«Η πτήση για Αθήνα ήταν η χειρότερη της ζωής μου»
Οπως λέει ο κ. Βενιζέλος στον Guardian, προσπάθησε στις Κάννες να υπερασπιστεί τον Γιώργο Παπανδρέου. «Αλλά όταν είδε ότι το μέλλον της χώρας ήταν αβέβαιο άλλαξε στάση. ''Η πτήση της επιστροφής ήταν η πιο δραματική της ζωής μου''», λέει ο κ. Βενιζέλος. 

Καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian. Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα. 

«Η θέση της Ελλάδα εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα».

Οπως καταλήγει το δημοσίευμα, ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. «Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει».


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger