Home » , » Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία ο Fitch

Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία ο Fitch

Written By news on Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 | 10:21 μ.μ.

Τις επόμενες ώρες η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch - Τι λέει το προσχέδιο της έκθεσης

Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της έκθεσης  μιλά για αναβάθμιση της αξιολόγησης σε Β, με τις προοπτικές να διατηρούνται θετικές.

Τι λέει το προσχέδιο της έκθεσης

“Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2013, που αποτελούσε βασικό στόχο”, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Η οικονομία πιάνει πάτο. Οι ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές και στηρίζουν τη βασική εκτίμησή μας για σταδιακή ανάκαμψη φέτος”.

Ωστόσο, το προσχέδιο της έκθεσης τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό, με τη Fitch να προβλέπει εκλογές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 αλλά και να μην αποκλείει μία προσφυγή στις κάλπες ακόμα και μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Κατά τα άλλα, η Fitch διαπιστώνει σημαντική βελτίωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές, με δεδομένο ότι μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτος μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα.

Και τονίζει πως σε μεγάλο βαθμό, η προσαρμογή της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε μέσω μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Ο οίκος μιλά επίσης για τη σημαντική προσαρμογή των τιμών και των μισθών, και διαπιστώνει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και η ευελιξία της αγοράς απασχόλησης, παρά τις μεικτές επιδόσεις της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις αναβάθμισης από τους τρεις μεγάλους οίκους, Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s.

Οι οίκοι είχαν προβλέψει την αναβάθμιση

Οι διαρροές αυτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προσδοκίες της αγοράς και τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού. Όπως από τις 17 Μαΐου έχει γράψει το Newmoney.gr, η Bank of America Merrill Lynch έχει προβλέψει μία μικρή αναβάθμιση στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με τις προοπτικές του rating να παραμένουν σταθερές.

Δύο ημέρες αργότερα, για αναβάθμιση από τη Fitch μιλούσε και η Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα εκτιμούσε ότι η αναβάθμιση θα αφορούσε μόνο τις προοπτικές (σε θετικές από σταθερές), με την αναβάθμιση της αξιολόγησης να έρχεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Πάντως, εάν οι πληροφορίες του Bloomberg ευσταθούν, τότε φαίνεται πως οι αναλυτές της Fitch δεν επηρεάζονται από τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου, παρότι βρισκόμαστε 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, ως ένδειξη της θετικής διάθεσης της Fitch απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η απόφασή της να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και των subordinated ομολόγων τους  κατά την εβδομάδα που πέρασε. Παρότι ο οίκος διατήρησε τις βασικές αξιολογήσεις των τραπεζών στο Β- (καθώς ως γνωστόν, οι αξιολογήσεις στον τραπεζικό κλάδο ακολουθούν, σχεδόν κατά κανόνα, την αξιολόγηση του κράτους), εντούτοις αναβάθμισε τα ομόλογα αυτά, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών των τραπεζών, έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου τους.

Εκτός από την Fitch και η Standard & Poor's αξιολογεί την Ελλάδα με B-, ενώ η Moody's την κατατάσσει ακόμα χαμηλότερα, στο Caa3.

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Fitch περιέγραφε τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στο πολιτικό ρίσκο.

Συγκεκριμένα, ως παράγοντες που μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ο οίκος είχε επισημάνει:

* Το ενδεχόμενο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης που θα στηριχθεί στην καλή εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

* Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

* Μια διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.

Αντίθετα, αρνητικά μπορεί να επιδράσουν στην αξιολόγηση της Ελλάδας οι εξής δύο παράγοντες:

* Τυχόν αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση δημοσιονομικών κενών στο ελληνικό πρόγραμμα.

* Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα υπονομεύσει το πρόγραμμα της τρόικας.


Η Fitch περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% φέτος και 2% το 2015 στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το χρέος θα κορυφώσει στο 177,5% του ΑΕΠ φέτος και θα σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση του χρόνου, στο 172,5%. 


Πηγή : newmoney.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2020. newsontime.gr

powered by Blogger