Home » , , » Ευρωεκλογές: "Χαστούκι" στους ευρωσκεπτικιστές, δείχνουν τα πρώτα exit poll στην Ολλανδία

Ευρωεκλογές: "Χαστούκι" στους ευρωσκεπτικιστές, δείχνουν τα πρώτα exit poll στην Ολλανδία

Written By news on Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 | 2:10 μ.μ.

Πέντε ολόκληρες μονάδες έχασε η ολλανδική άκρα δεξιά σύμφωνα με τα προγνωστικά της τηλεόρασης της χώρας. Αν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για έκπληξη και διάψευση των δημοσκοπήσεων

Απροσδόκητη τροπή δείχνει να παίρνει η εκλογική αναμέτρηση στην Ολλανδία. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερ κατέλαβε μόλις την τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά που μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ολλανδική τηλεόραση, το PVV είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, λαμβάνοντας αυτή τη φορά 12,2%.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) να συγκεντρώνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση. Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με ποσοστό 12,3%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του D66 Αλεξάντερ Πέχτολντ έκανε λόγο για μια "ξεκάθαρη ψήφο υπέρ της Ευρώπης".

Εντούτοις, η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, κινήθηκε μόλις στο 37%, δηλαδή στα περίπου ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009.

Στις χθεσινές κάλπες στην Ολλανδία κλήθηκαν περίπου 12,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι προκειμένου να αναδείξουν τους 26 εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής, όταν θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Στις κάλπες κλήθηκαν την Παρασκευή και οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, όπου όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν προγνώσεις το βράδυ των εκλογών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο έδειχναν ένα σαφές προβάδισμα του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ.

Μετά τους Ολλανδούς και τους Βρετανούς χθες, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα, Παρασκευή οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Στην Ιρλανδία οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν νίκη του Sinn Fein ενώ στην Τσεχία οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν προβάδισμα του νέου κινήματος ΑΝΟ του μεγαλοεπιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις.

Στη Γερμανία πάντως και νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το μειωμένο ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 59% των πολιτών εκφράζουν ελάχιστο ή και καθόλου ενδιαφέρον για τις εκλογές αυτές, ενώ το 40% δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές τους απασχολούν πολύ ή και πάρα πολύ.

Στην πρόθεση ψήφου πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διατηρούν το σταθερό τους προβάδισμα. CDU/CSU λαμβάνουν το 37,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26,5%, οι Πράσινοι (Grüne) 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3,5%, η Αριστερά (Die Linke) 7,5% ενώ ελαφρώς ενισχυμένο εμφανίζεται το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) με 7%. ( Ευρωεκλογές 2009: CDU/CSU 37,9%, SPD 20,8 %, Grüne 12,1 %, FDP 11 %, Linke 7,5%, λοιπά κόμματα 10,8%).


Όπως υπογραμμίζεται στο έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο, τα δημοσκοπικά στοιχεία που προκύπτουν αποτυπώνουν απλώς την στιγμιαία εικόνα των κομμάτων και δεν συνιστούν πρόβλεψη για την εκλογική έκβαση της 25ης Μαΐου.


Πηγή : news247.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger