Home » , , » Ελαφόνησος: Στοπ στην πώληση της λένε οι κάτοικοι

Ελαφόνησος: Στοπ στην πώληση της λένε οι κάτοικοι

Written By news on Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 | 7:10 μ.μ.

Πώς οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Ελαφονήσου "μπλόκαραν" το ΤΑΙΠΕΔ που ήθελε να βγάλει στο "σφυρί" δύο από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου

Δημοσιεύματα περί πώλησης των παραλιών του Σίμου και του Σαρακήνικου που εντάσσονται στις ομορφότερες παραλίες του πλανήτη, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των κατοίκων του νησιού της Ελαφονήσου αλλά και την απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.

Οι αναπτυξιακές εγκαταστάσεις που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο, αφορούν την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών, με περιορισμούς όμως ιδιαίτερα αυστηρούς που αφορούν περιβαλλοντικούς όρους ενώ λόγο έχει το Δασαρχείο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η περιοχή της Ελαφονήσου μαζί με άλλες τρεις περιοχές στην Λακωνία, δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου, συμπεριλαμβάνονται σε λίστα του ΤΑΙΠΕΔ η οποία περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.

Ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών".

Σημειώνεται πως οι δύο παραλίες, Σαρακήνικο και Σίμος της Ελαφονήσου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ που κάνει λόγο για μελλοντική εκμετάλλευση έπειτα από "δημόσια διαβούλευση"

Έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Π. Ψαρομμάτης προς τον πρόεδρο του Ταμείου και τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως "αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος".

"Εξάλλου οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες".

"Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο προσπαθεί να κατευνάσει τις εντάσεις" σχολιάζει ο κ. Δεληγιαννίδης επισημαίνοντας:

"Όποια συζήτηση και να γίνει η δική μας απάντηση θα είναι αρνητική. Πρόκειται για μια παρθένα περιοχή, ένα εξωτικό τοπίο. Αν τελικά προχωρήσει η πώληση, θα μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα", καταλήγει.

Παρ' όλα αυτά, η παραλία της Ελαφονήσου φιγουράρει στον κατάλογο με τις προς πώληση παραλίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εδώ.

Ψήφισμα πολιτών και κείμενο διαμαρτυρίας για την Ελαφόνησο:

"Καλούμε όλους όσους αγαπούν την Ελαφόνησο να πουν STOP στην πώληση της", λένε οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι του Simos Camping.


Η ανακοίνωση:

Λέμε STOP στην πώληση της Ελαφονήσου.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στα σχέδια του προς πώληση έχει συμπεριλάβει και το κομμάτι της παραλίας «Σαρακίνικο» και «Σίμος» που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Ελαφονήσου και πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως «επίγειος παράδεισος» από διεθνή τουριστικά περιοδικά και γραφεία αλλά και από εκατομμύρια επισκέπτες που έχουν βρεθεί εδώ.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή και εκείνοι που έχουν ακούσει γι αυτήν γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μοναδική και ευαίσθητη περιοχή του νησιού της Ελαφονήσου, που χαρακτηρίζεται από την πανδαισία χρωμάτων της, τα πεντακάθαρα – γαλαζοπράσινα νερά της, τους φυσικούς αμμόλοφους που ξεπερνούν τα 10μ σε ύψος, τα απίστευτης ομορφιάς κρίνα της θάλασσας, το σπάνιο είδος κέδρων και το μοναδικό πάντρεμα γης και θάλασσας σε μια λωρίδα που φαντάζει ως μονοπάτι προς τον ουρανό.

Μάλιστα, το μεγαλείο του φυσικού πλούτου, της χλωρίδας, της περιοχής έκανε το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών, να εντάξει την Ελαφόνησο στις περιοχές ΝΑΤURA 2000.

Προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός, ότι από την μανία ορισμένων να πουλήσουν δημόσια γη δεν γλυτώνουν ούτε μέρη σαν την παραλία του Σίμου της Ελαφονήσου, που για χρόνια τώρα παρέμεινε χώρος ελεύθερος και ανοικτός σε όλους ανεξαιρέτως.

Ζητάμε να υπογράψετε αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες για την πώληση 175 στρεμμάτων λευκής αμμουδιάς στο «Σαρακίνικο» και τον «Σίμο» (με «Property Code» ΑΒΚ 382) γιατί:

- Η πώληση του συγκεκριμένου τμήματος σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), επιτρέπει στον ιδιώτη - επενδυτή το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απαγόρευσης εισόδου στην παραλία σε όσους δεν είναι πελάτες του για 50 ολόκληρα χρόνια!

- Καταπατάται η χλωρίδα της περιοχής και καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της Ελαφονήσου, παρότι προστατεύεται με ΠΔ και ανήκει στις περιοχές ΝATURA 2000.

- Επιχειρείται η τσιμεντοποίηση της παραλίας και η υποβάθμιση του χαρακτήρα της, με την άδεια που δίνεται για να χτιστούν τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα και παραθεριστικές κατοικίες. Θα ξεριζώνονται οι αμμοθίνες και οι κέδροι και θα διαλύονται οι αμμόλοφοι για να μπαίνει τσιμέντο και να χτίζονται ξενοδοχεία και σπίτια.

- Αν στη συνέχεια δημιουργηθεί «ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο» που δεν θα υπάγεται στον έλεγχο του Δήμου Ελαφονήσου, δεν θα επιτρέπεται στους επισκέπτες ούτε η πρόσβαση από τη θάλασσα στις παραλίες μας.

- Καταστρέφεται όλο το γραφικό νησάκι της Ελαφονήσου, καθώς την τουριστική κίνηση και τη ζωή των κατοίκων του, την οφείλει κατά κύριο λόγω στις δύο αυτές παραλίες.

Τέλος διαφωνούμε με την πώληση των παραλιών μας επειδή:

- Μετατρέπονται οι παραλίες μας από χώροι ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης σε όλους σε κλειστά θέρετρα επιλεγμένης εισόδου λίγων και εκλεκτών.

Με τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως ο ιθύνων νους που προχώρησε σε αυτήν την ανήκουστη απόφαση, δεν είχε γνώση ούτε για την τοποθεσία των παραλιών αλλά ούτε και για την μοναδικότητα του περιβαλλοντικού θησαυρού της Ελαφονήσου. Είναι ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για μια στυγνή γραφειοκρατική απόφαση, που δεν βασίζεται στη λογική της προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αλλά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μικρονοϊκών ιδιωτικών συμφερόντων.


Για όλα αυτά και γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε χωρίς καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία να προχωρούν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες ζητούμε από όλους τους πολίτες να υπογράψουν αυτήν την επιστολή διαμαρτυρίας και να πουν STOP στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ περί πώλησης της Ελαφονήσου".


Πηγή : news247.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger