Home » , » Πού ποντάρουν οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου

Πού ποντάρουν οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου

Written By news on Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 | 10:50 π.μ.

Οι κρίσιμες μάχες στον δεύτερο γύρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Περιφέρεια Αττικής. Σε τι μπορεί να ελπίζουν οι υποψήφιοι; Οι ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων.

Με τη μάχη των εντυπώσεων να κρίνεται την ερχόμενη Κυριακή πρωτίστως στην ευρωκάλπη, αλλά όπως σημειώνουν, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι μάχες στους Δήμους Αθήνας,  Θεσσαλονίκης, Πειραιά και στην περιφέρεια Αττικής αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

Πως όμως διαμορφώνεται η ανθρωπογεωγραφία ενόψει του δεύτερου γύρου; Ποιους θα στηρίξουν οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να περάσουν; Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η ΝΔ την Κυριακή θα στηρίξει τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιώργο Καμίνη.

Από εκεί και μετά είναι βέβαιο ότι η αποχή θα είναι αυξημένη αφού πολλοί εκ των ψηφοφόρων που  δεν ψήφισαν τους δύο πρώτους δεν θα προσέλθουν στην κάλπη. 

Περιφέρεια Αττικής, το απόλυτο ντέρμπι

Στην περιφέρεια Αττικής η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου εκτός από το 23,57% των ψήφων που έλαβε μπορεί να ελπίζει στους ψήφους του υποψηφίου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη (10,39) και του υποψηφίου των ΑΝ.ΕΛ. Π. Χαϊκάλη (7,09) κυρίως λόγω των αντιμνημονιακών χαρακτηριστικών των τελευταίων. Υπάρχουν βέβαια και οι ψηφοφόροι των Οικολόγων (Γάκης Αντώνιος 2,24%), της ΑΝΤΑΡΣΙΑ (Κουτσούμπα Δέσποινα 2,09%) και της ΔΗΜΑΡ (Γιαννακάκη 1,96%).

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Σγουρός εκτός από το ποσοστό του (22,20%), μπορεί να ελπίζει βάσιμα στους ψήφους του Γιώργου Κουμουτσακου (14,44%), του Θάνου Τζήμερου (2,98%) και του Πέτρου Μαντούβαλου (1,99%). Μεγάλος ερωτηματικό είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Παναγιώταρου (11,26%). Θα απέχουν από την κάλπη, πριμοδοτώντας επί της ουσίας τον πρώτο κι αν όχι ποιόν θα επιλέξουν μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο ερώτημα και ακόμη πιο δύσκολη η  απάντηση.

Ακόμη πάντως κι αν επιχειρήσει κάποιος να αθροίσει τα ποσοστά θα διαπιστώσει ότι την Κυριακή θα παιχτεί το απόλυτο θρίλερ.     

Δήμος Αθηναίων, με ελαφρύ προβάδισμα 

Στο Δήμο της Αθήνας η κατάσταση δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από την περιφέρεια. Ο Γιώργος Καμίνης (21,05%) μπορεί να υπολογίζει στους ψήφους του Άρη Σπηλιωτόπουλου (16,92%) και του Νικήτα Κακλαμάνη (7,09%). Κι εδώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Κασσιδιάρη (16,11%). 

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελαρίδης (20,01%) μπορεί να υπολογίζει στους ψήφους του υποψηφίου του ΚΚΕ Νίκου Σοφιανού (7,11%), του υποψηφίου των ΑΝΕΛ, -παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη υιοθέτησε ακραία ρητορική- Γιάννη Καπερνάρου (3,56%), του υποψήφιου της ΑΝΤΑΡΣΙΑ Κωνσταντίνου Πέτρου (1,97%) και της Κοντούλη Ιωάννα των Οικολόγων (1,36%). 

 Υπάρχει βέβαια και το ποσοστό (2,91%) του Νίκου Αβραμίδη με το Παναθηναϊκό κίνημα, αλλά εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά. Ωστόσο λόγο της παρουσίας πολλών υποψηφίων από τη «δεξιά πολυκατοικία», μπορεί να εικάσει κάποιος ότι κ. Καμίνης έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα στον δεύτερο γύρο στο μέτρο βέβαια που οι ψηφοφόροι τους ακολουθήσουν τη γραμμή της ΝΔ.

Δήμος Πειραιά, λιμάνι και ΟΣΦΠ βγάζουν δήμαρχο   

Στον Δήμο Πειραιά η μάχη θα κριθεί από το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Δρίτσα (17,04%). Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν θα στηρίξουν και μάλλον ορθώς τον υποψήφιο της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο (31,30%) αλλά ούτε και τον Γιάννη Μώραλη (33,26%). Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που θυμίζουν τις τρεις «εκλεκτικές συγγένειες»!

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του κ. Δρίτσα στον Πειραιά είναι πιθανότατα και ολυμπιακών αισθημάτων, ότι ΣΥΡΙΖΑ και Μώραλης συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και να μην περάσει στον απόλυτο έλεγχο της Cosco και τέλος θυμίζουν τη συνάντηση προ ημερών Δούρου – Μαρινάκη σε ταβέρνα στον Πειραιά.

Τέλος, ερωτηματικό είναι οι ψηφοφόροι της υποψήφιας του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη (6,7%) και του υποψήφιου της Χρυσής Αυγής Κούζηλου Νικόλαου (5,69%). Ωστόσο και εδώ φαίνεται ότι ο κ. Μώραλης έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Δήμος Θεσσαλονίκης, με απόλυτο φαβορί    

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μοιάζει το ακλόνητο φαβορί για το δεύτερο γύρο. Δεν είναι μόνο το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε (36,04%), αλλά και το ποσοστό του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Μηταφίδη Τριαντάφυλλου (10,53%), του υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελή Ιωάννη (6,23%), της Ιωαννίδου Ελένης Άννας των οικολόγων (3,14%) του υποψηφίου του ΑΝΤΑΡΣΙΑ Κούτρα Γιάννη (2,11%) και της Πρωτοβουλίας Νέων του Ρακκά Γιώργου (2,17%) ο οποίος ήταν μέλος της «Σπίθας» του Μ. Θεοδωράκη.

Ο υποψήφιος της ΝΔ Καλαφάτης Σταύρος (26,2%) μπορεί να ελπίζει μόνο στο ποσοστό του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής Ματθαιόπουλου  Αρτέμιου (7,7%) και στο ποσοστό του προερχόμενου από τη ΝΔ Στεργίου Αρμόδιου της Συμμαχίας Πολιτών (3,17%).  


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger