Home » , » Κατάσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα

Κατάσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα

Written By news on Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014 | 11:51 π.μ.

Χέρι στο κοινωνικό μέρισμα έβαλαν οι τράπεζες, καθώς για ακόμη μία φορά επικράτησε πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, σήμερα που πιστώθηκαν τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων 205.912 δικαιούχων, διαπιστώθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις το καταβληθέν ποσό κατασχέθηκε από τις τράπεζες για να συμψηφιστούν χρέη από «κόκκινα» δάνεια.

Οι πολίτες αγανακτισμένοι τονίζουν την αυθαιρεσία των τραπεζών έναντι του νόμου, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το γεγονός ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν από σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος δεν μπορούν να κατασχεθούν.

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του νόμου για το ακατάσχετο δεν χωρά αμφισβήτηση. Ο νόμος προβλέπει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα». Από τη μεριά της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαμηνύει πως η φορολογική διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με τις κατασχέσεις αυτές και ότι η αρμοδιότητα της Γ.Γ. ήταν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι το οποίο και έγινε. Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκυκλίους προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Εγκύκλιος από το ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα, Παρασκευή, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα μέχρι τις 3 Μαΐου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται σε 133,2 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

- το μέσο ποσό κοινωνικού μερίσματος, ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου
- το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι
- το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα
- το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι
- το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες

- το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Ακόμη η ανακοίνωση αναφέρει πως επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου είναι σε διαδικασία ελέγχου και ότι από τις 4 έως τις 8 του τρέχοντος μηνός, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν άλλες 68.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30ή Ιουνίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

«Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί στο σύνολό του το κοινωνικό μέρισμα. Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν. Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο Taxisnet τα κριτήρια για το μέρισμα

Σημειώνεται ότι σήμερα καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους αστέγους και άλλα τόσα για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

Μπαίνοντας στο Taxisnet μπορείτε να δείτε εάν έχετε πάρει το μέρισμα.

Σε όσους δικαιούχους η ένδειξη στην αίτηση του Taxisnet αναγράφει «προς πληρωμή» θα λάβουν το δικαιούμενο ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό σήμερα.

Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι τα νέα «διορθωμένα» κριτήρια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2020. newsontime.gr

powered by Blogger